Hamilelikte Alınan Kilolar Nasıl Gider
Hamilelik dönemi kadınların bebek heyecanıyla hem mutlu olduğu hem de aldığı kiloların kalıcı olması ihtimalini düşünerek endişe duyduğu aylardır. Hayatları boyunca anne olmanın hayalini kuran kadınlar hamilelik boyunca bebeğin anne karnında iyi beslenmesi adına aldıkları besinlerde aşırıya kaçınca kilo problemleriyle karşı karşıya kalmaktadır.
Hâlbuki annenin gebelik boyunca ayda 1-1,5 kilo alması yeterlidir. Hamilelik boyunca alınan kiloların üstüne bir de doğumdan sonra süt bol olsun diye yenenler eklenince problem içinden çıkılmaz hale geliyor. Bilinçli anne adayları gebelik süresince yediklerine, içtiklerine dikkat etmeli, yürüyüş yapmalıdır.
Doğumdan sonrası içinse süt arttırmak için kalorili gıdalardan uzak durulmalıdır. Meyve suları yerine bol miktarda içilecek su sütü arttırmak için yeterlidir. Tatlı yerine de süt ve süt ürünlerini tercih etmek yerinde olacaktır.
Doğumdan Sonra İlk 6 Ay Diyet Yapılabilir Mi?
Emzirme döneminde bebeği beslemek için anne gece boyunca aralıklarla uyandığı için uykusuz kalır. Yeterince uyuyamayan kişide hormon salgılanması artar. Bu artış yemek yeme ihtiyacı doğurur. Doğumdan sonra cinsel hayatın 6. Haftadan itibaren düzene girmesi gerekir. Emzirme, iyi uyku, düzenli cinsel hayat ve yapılacak egzersizlerle doğum sonrası kiloları vermek sorun olmaktan çıkacaktır. Doğumdan 6 hafta sonra kilo vermek için katı bir diyet listesi olmayan rejime ve anneyi çok zorlamayacak hafif egzersizlere başlanmalıdır. Bebeğini anne sütüyle besleyen annelerin diyet yapmaları kesinlikle önerilmez. Anne sütünün yerini hiçbir mama ya da ek gıdanın tutması mümkün değildir. Emzirme döneminde anne vücudunun yeterli sütü salgılaması için; kadının normalde ihtiyacı olduğundan daha çok enerji, vitamin, mineral ve protein alması gerekir. Bu nedenle katı diyetler önerilmez. Düzenli bir emzirme ile anne 6 ayda hamilelik öncesindeki kilosuna ulaşabilir. Emziren anne kalsiyum yönünden zengin besinlerle öğünlerini desteklemelidir. Ayrıca bu dönemde suya olan ihtiyacın arttığı göz önüne alınarak günde en az 10 bardak su içilmesi yerinde olur.
Doğumdan Sonra Kilo Problemi Yaşamamak İçin Yapılması Gerekenler
Doğru olan hamilelik süresince jinekologla diyetisyenin kontrolünde gebelik sürecini tamamlamaktır. Ama maddi açıdan herkesin böyle bir şansı olmuyor. Aslında hamileliğin başından itibaren kişinin kendisi de bunu başarabilir. Hamilelikte alınması önerilen kilo en az 10, en çok 12’ dir. Bundan fazlası anneye gebelik süresince sıkıntı yaratabilir. Doğumdan sonrası için de vermek için uğraştırır.
Hamilelikte Alınan Kilolar Nasıl Verilir
Kimi hamilelerde kilolar karın bölgesi, kalça ve üst bacakta daha yoğundur. Bu kiloları sadece diyetle vermek imkânsızdır. Doğumun ardından sıkılığını kaybeden kasları toparlamak için mutlaka egzersize ihtiyaç vardır. Gebelik sürecinde çok kilo alınmasa bile kaslar gevşeyerek sıklığını kaybeder. En çok gerilen kısım olduğu için karın kasları sıkılığını en çok kaybeden bölgedir. Hele sezeryanla doğum yapan annenin karı kaslarının eski haline dönmesi için mutlaka egzersiz yapması gerekir. Göğüs kanalları da hamileli süresince ve sonrasında sütle dolup ağırlaştığı için sıkılığını kaybeder.
Emziren Anne Diyet Yapabilir mi
Doğumdan sonraki ilk hafta kişiye göre değişmekle birlikte 6 kilo civarında kaybedilir. Hamilelik süresince tavsiye edildiği gibi 12 kilo alınmışsa fazlalıkları vermek çok zor olmayacaktır. İlk 6 hafta sonunda rahim hamilelikten önceki boyutuna döner. Vücuttaki fazla sıvı da atılmış olur. Bu süre boyunca dengeli beslenildiyse ve süt olsun diye fazlaca tatlı tüketilmediyse 1-2 kilo daha verilmiş olacaktır. Lohusalığın bitiminde geriye ancak 4-5 fazla kilonuz kalır. Bu kilolar vücudun ihtiyaç anında kullanmak için depoladığı yağlardır. Kalan kiloları vermek için karbonhidrat grubundan yenen besinleri sayarak 8 porsiyonu geçmemesi sağlanmalıdır. Dengeli beslenmeye, tüm besin gruplarından tüketmeye gayret edilmelidir. Tatlı, hamur işi ve abur cuburdan uzak durmak gereklidir. Tatlı ihtiyacını mümkün olduğunca kuru sebze ve meyvelerden, sütlü tatlılardan karşılamaya çalışmakta fayda vardır. Bebeği pusetine koyarak yapılacak yürüyüşler hem bebeğe hem anneye iyi gelir. Akşam yemekleri hafif olmalı, sabah ve öğlen fazla yendiği düşünülüyorsa yoğurt ekmek veya müsli ile dengelenmelidir. Ara öğünlerde meyve veya yoğurt yenebilir. Aç hissederseniz 2-3 bisküvi ya da kuru incir ilave edilebilir. Bol miktarda içilecek su diyete yardımcı olacaktır.