Uçuk Neden Çıkar , Nasıl Geçer, Uçuğa İyi Gelen Krem ve Doğal Bitkiler
Uçuğa iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri aşağıda verilmiştir, bunun dışında uçuk kremi ilacı ile uçuk nasıl geçer inceleyelim;
Uçuk Nedir: Cilt üzerinde çıkan içi su dolu küçük keseciklere uçuk denir. Görünümü sivilceye benzemektedir. İnsanların büyük bir bölümü bu cilt enfeksiyonu ile mutlaka karşılaşmaktadır. Tıp literatüründe diğer adı ‘’Herpes’’ deri enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Bu ismin verilmesinin sebebi enfeksiyona sebep olan virüsün o ismi taşımasıdır. Virüsün pek çok çeşitleri bulunmaktadır ancak en bilinenleri üç tanedir. Bu virüsler HSV1, HSV2 ve HSV3 ‘tür.
HSV 1: Tip 1 virüsü en fazla ağız, dudak, ağız içi, göz çevresi, yüz etrafında ortaya çıkmaktadır.
HSV 2: Tip 2 virüs çeşidi genel olarak genital bölgeye yerleşmektedir ve o bölgede çıkar. Halk arasında genital uçuk olarak tanımlanır.
HSV 3 virüsü: Diğerlerinden biraz daha tehlikelidir ve zona hastalığına sebep olan virüstür. Bu virüs sinirlere yerleşmektedir. Diğer virüs tiplerine göre ortaya çıkardığı ağrılar daha şiddetli olmaktadır. Ayrıca yoğun kaşıntı ve kızarıklığa yol açmaktadır.
Uçuk Neden Çıkar?
Uçuk neden çıkar ve oluşumunu hızlandıran faktörler aşağıda verilmiştir. En önemli nedenleri kansızlık, vitamin eksikliği ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmamasından çıkabilir.
- Kadınlarda adet dönemi (Menstrüasyon) Adet olan kadınlarda metabolizma üzerinde olan değişiklikler.
- Uçuk virüsü kansızlık çeken hastalarda sıkça görülebilir. Adet döneminde oluşan uçuklar da buna bağlı olabilir. Demir eksikliği, vücuttaki çinko değerinin düşmesi ve gerekli vitamin ve minerallerin alınmaması ağız içinde, yüzde veya dudakta uçuk çıkma nedenleri arasındadır.
- Vücut bağışıklık sisteminin zayıflaması uçuk neden çıkar sorusunun en bilinen cevabıdır. Özellikle kortizon ilacı, kanser hastaları, kemoterapi gibi tedaviler gören kişilerde bağışıklık sistemi direnci çok düşer ve daha zor tedavi edilmektedir.
- Deri hassasiyeti oluşan kişilerde de kolaylıkla uçuk çıkar. O bölgeyi çarpma, zedeleme, yüksek ısı, yolma, deri bütünlüğünü bozan bir takım deformasyonlar uçuk oluşumu için alt yapıyı hazırlamaktadır
- Psikolojik nedenlere bağlı durumlar uçuk çıkarma işlemini hızlandırabilir. Depresyon, bozuk psikoloji, stres, gece rüyada görülen bir kabus uçuk çıkarabilir.
Uçuk Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Uçuk hastalığının tedavisinde ilk aşama oluşum sebebini belirlemektir. Uçuğu tetikleyici faktörler yok edilmeye çalışılmalıdır. Çünkü oluşum sebebine yönelik olarak uygulanan uçuk tedavi yöntemi daha hızlı ve pratik sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Örneğin hasta dudaklarını fazla tahriş etmişse ya da dudaklarıyla oynama, derisini soyma gibi bağımlı alışkanlıkları varsa acilen birey bunlardan vazgeçirilmeye çalışılmalıdır. Bunun yanı sıra uçuk olan bölgede yoğun kaşıntı olacağından dolayı o bölgeyi fazla kaşımamaya dikkat edilmelidir. Aksi takdirde kabarcıklara mikrop bulaşabilir.
Uçuk Nasıl Geçer ve Tedavisi
Uçuğa karsı cilde sürme şeklinde uygulanan ilaç, kremler, jeller veya losyonlar gibi ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar sadece eczanelerde satılmaktadır. İlaçların içeriğinde uçuk virüsünü pasif hale getirici etken maddeler bulunmaktadır. Uçuk kremi tedavisi sonucu uçuk olan bölgedeki bağışıklık sistemi güçlenmekte ve cilt en kısa zamanda eski görünümüne kavuşmaktadır. Eğer uçuk hastalığı ileri bir boyutta ise hap tedavisi uygulaması da doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Kullanılan bu ilaçlar uçuktan sonra cilt üzerinde leke kalmaması için de büyük ölçüde faydalıdır. Ancak tıbbi tedavide dikkat edilmesi gereken önemli nokta verilen en etkili uçuk kremleri doktorun önerdiği dozda kullanmaktır. Önerilen miktara uyulmadığı takdirde uçuk hastalığı ilerler bunun yanı sıra daha ciddi hastalıklar ortaya çakabilir. Ayrıca doz aşımına sebep olunursa kullanılan ilacın yan etkilerine de maruz kalınabilir.
Uçuk Tedavisinde Doğal Alternatif Yöntemler Nelerdir?
Günümüzde uçuk veya diğer adıyla Herpes Simpleks hastalığının tedavisinde çok sayıda alternatif doğal tedavi şekli uygulanmaktadır. Evde uçuğa iyi gelen doğal yollarla müdahale edilmek isteniyorsa ilk olarak buzdan yardım alınabilir. Uçuk olan bölgeye buz koymak hastalığın sebep olduğu şiddetli ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır. Fakat eller ve virüse temas eden her şey temiz ve sterilize olmalı.
Uçuğa Ne İyi Gelir, Doğal Tedavisinde Kullanılacak İyi Gelen Bitkiler ile Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Kremleri Sayfanın Altındadır;
Uçuk nasıl geçer sorunuza doğal tedavi çözümü arıyorsanız aşağıda iyi gelen yöntemler verilmiştir, beraber bakalım;
Sarımsak: Bitkisel yönden bakıldığında uçuğa iyi gelen bitkiler arasındadır sarımsak. Halk arasında da bilindiği üzere sarımsağın doğal antibiyotik özelliği olduğu iddia edilmektedir. Temizlenmiş ve ikiye bölünmüş sarımsak ile uçuk üzerine yavaşça masaj yapılmalıdır. Bu işlem belli aralıklarla hastalıklı bölgeye uygulanmalıdır. Bir müddet sonra uçuğun iyileşmeye başladığı fark edilecektir.
Melisa Otu: Uçuk için bitkisel çözümlerde diğer faydalı bitki ise melisa otudur. Melisa otu mantar, virüs ve bakteri gibi zararlı enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Hem çay şeklinde hem de yağ olarak uygulanabilir. Uçucu özelliğe sahip yağ olduğundan dolayı suyla karıştırılarak sorunlu bölgeye sürülmesi uçuğa iyi gelir. Eğer çay olarak uygulanacaksa bir parça pamuk çaya batırılarak ıslatılmalı ve uçuklu olan alana sürülmelidir. Bunun yanında isteğe göre melisa çayı direk içilebilir, o da tedavide faydalı olmaktadır.
Ekinezya Bitkisi: Uçuk tedavisi için ekinezya bitkisinin de etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ekinezya bitkisi içerisinde makrofaj adı verilen madde barındırmaktadır. Bu madde virüslü hücrelerin yok edilmesine fayda sağlamaktadır. Uçuğun oluşturduğu yara üzerine uygulandığında bölgenin kısa sürede iyileşmesine imkan sağlamaktadır.
Aloe Vera: Pek çok cilt bakım ürününün ana malzemesi olan aloe vera uçuğun bırakabileceği lekelerin görünümünü en aza indirip, hücrelerin çabuk bir şekilde toparlanmasına faydaları vardır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda aloe veranın uçuk hastalığını ortaya çıkaran virüsü pasif hale getirdiği anlaşılmıştır ve uçuk nasıl geçer sorunuza yanıt olabilecek bitkiler arasındadır.
En etkili bitkisel tedavi yöntemi olan diğer iyi gelen bitkiler ise zeytin yaprağı, çay ağacı, reishi mantarı, Sibirya ginsengi, meyan kökü, sarı kantaron ve aloe vera olarak sayılabilir.
En İyi Uçuk Kremi Çeşitleri ve Fiyatları
Acyl % 5 10 Gram Uçuk Kremi: ACYL krem, uçuk tedavisinin ilk görüldüğünde veya sonradan tekrarlandığında kullanılabilen kremdir. Uçuk kremleri içerisinde uygun fiyata sahip olan bu ilacın fiyatı 3.22 TL’dir.
Zovirax 2 Gr Krem: Uçuk kremleri içinde en iyi ve etkili denebilecek ürünlerden biri Zovirax, 9.97 TL fiyatı ile de bütçenizi hiç sarsmadan uçuğu ortadan kaldıracak.
Xorox 250 Mg 5 Flakon: Biraz gramajından, biraz kalitesinden dolayı 45 TL fiyata sahip olan Xorox, uçuk sorunu için etkili ilaçlardandır.
Aklovir %5 10 Gr Krem: Uçuk kremleri arasında uygun fiyatlı bir diğer krem de Aklovir’dir. Fiyatı ise sadece 3.94 TL’dir.
Hernovir %5 10 Gr Krem: Uçuk kremleri listesinde yer alan etkili ilaçlardan biri olan Hernovir’in fiyatı hakkında net bir bilgi yok.
Klovireks-l 250 Mg 1 Flakon: Klovireks uçuk tedavisinde kullanılan, fiyatı uygun bir kremdir. 2 yaş ve üstü çocuklar, yetişkinler 4 saatte 1 olmak üzere 5 kere kullanabilirler. 2 yaş altı çocuklar da bu oran yarıya düşürülmelidir.
Provir %5 10 Gram Uçuk Kremi: Fiyatını yine etrafta pek bulamadığımız uçuk kremlerinden Provir, uçuk tedavisi için tercih edilen kremler isimleri arasındadır.
Silovir yüzde 5 50 Mg 10 Gr Krem: Yerli uçuk kremleri arasında yer alan Slovir oldukça etkili, yalnız şu an için fiyatı hakkında bilgimiz yok.
Virosil %5 10 Gram Krem: En ucuz uçuk kremleri arasında bulunan Virosil, 3.44 TL fiyatı ile bütçenizi zora sokmadan uçuk derdinden kurtaracak.
Uçuk Kalıcı Bir Hastalık mı, Zamanla Geçer mi?
Uçuğun bir kez çıkıp sonra tekrar etmeme gibi bir özelliği yok denecek kadar azdır. İyileştikten sonra tekrar çıkma olasılığı yüksektir. Yapılan incelemelere göre yıl içerisinde ortalama dört kez geçip tekrar ettiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle hastalık çoğunlukla kalıcıdır ve korunmak için gerekli özeni göstermek gerekmektedir. Yüzü fazla yıpratıcı faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Çünkü cilt tahriş olduğunda ya da güneş ışınlarına fazla maruz kaldığında bu virüsün oluşma ihtimali artış göstermektedir. Ancak istisnai bir durum da vardır ki virüsün pasif (geçer) olduğu halde bulunduğu kişilerde nadir de olsa hayatları boyunca bu hastalığın tekrar ortaya çıkmama ihtimali mevcuttur.
Uçuk Virüsü Bulaşıcı Mı, Nasıl Bulaşır?
Maalesef ki uçuk bulaşıcıdır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmaya dikkat edilmelidir. Çünkü virüs bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlarda faaliyete geçmektedir. Oluşan içi su dolu kabarcıklar patlatıldığında hastalık diğer bölgelere de bulaşır ve yayılır. Genel olarak temas şeklinde bulaşır. Virüse sahip bireyle yakın temas kuran kişiler risk altına girerler. Hastalık sahibi kişilerin eşyalarını kullanmaktan uzak durulmalıdır.
Uçuğun Belirtileri Nelerdir, Nasıl Çıkar?
Uçuk oluşacak bölgede ilk olarak şiddetli bir şekilde kaşıntı hissiyle başlar. Daha sonraki evrelerde yanma şikayetleri uçuğun belirtileri arasındadır. Birkaç gün içinde bu belirtilerin görüldüğü bölgede içi su dolu olan kabarcıklar oluşmaya başlar. Ve bunların şişme veya büyüme süreci hızlı ilerlemektedir. Hastalığın olgunlaşma döneminde birey şiddetli ağrılar çeker. Bunların ardından önceden oluşan kabarcıklar kurumaya başlar. Kurudukça diğer evre olan kabuk bağlama aşamasına geçilmektedir. Bu evrede kesinlikle oluşan bu kabuklarla oynanmamalıdır. Aksi takdirde cilt üzerinde derin ve istenmeyen izler kalabilir. Dokunulmadığı takdirde kabuklar zaman içerisinde kendiliğinden düşmeye başlayacaktır. Son aşamada yağlı olmayan ve gergin bir cilt ortaya çıkar.
Uçuk Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?
Virüs bulaşınca deride bulunan çatlaklar aracılığı ile vücuda sızar. Vücutta sinir hücreleri yardımıyla yavaş yavaş ilerlerler. Lifler üzerine gelip oraya yerleşirler ve orada hastalığı oluşturmaya başlarlar. Bu virüsler kalıcı özelliğe sahiptir yani ölmezler. Genel olarak uygulanan tedaviler virüsün yok edilmesine yönelik değildir.
Virüs Nasıl Seyreder?
Virüsün vücuda yerleşme evresi yaklaşık olarak iki ile on iki gün arasında değişiklik göstermektedir. En başta içi su dolu olan kesecikler oluşur. Yayılma hızı virüsü taşıyan hastanın bağışıklık sistemine bağlıdır. Eğer birey güçlü bir bağışıklık sistemine sahipse hastalık daha yavaş ilerlemektedir. Bireyin vücudunun dirençsiz olduğu anlarda hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Birey virüsü bir kez vücuduna aldığında artık hep taşıyıcı olarak kalmaktadır.
Uçuk Virüsü Kimlerde Görülür: Uçuğun oluşmasındaki önemli etkenlerden biri virüsü bir başkasından almaktır. Bu kişiler birincil risk altındadırlar. Yetişkinler haricinde bebeklerde ve çocuklarda da bu hastalığa rastlanmaktadır.
Uçuğun Oluşma Nedenleri: Stres faktörü diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın oluşum sürecinde de oldukça etkilidir. Yoğun güneş ışınına maruz kalan kişilerde uçuk cilt problemi olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca aşırı alkol ve sigara tüketme, vücut direncinin düşük olması, sürekli yorgunluk hissi duyma, uyku problemi yaşama uçuk nedenleri arasındadır. Bu sebeple belirtilen özelliklere sahip olan bireyler en kısa zamanda hastalıktan korunma yollarını uygulamaya koymalılardır.
Hamilelikte Uçuk Problem Midir?
Hamilelikte uçuğun ne derece önemli olduğu hakkında kesin sonuçlar mevcut değildir. Fakat bebek sağlığı açısından anne adaylarının da bu hastalığa karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Hamileliğin ilk üç ayını atlattıktan sonra bu hastalığa yakalanan hamile bayanlar mutlaka tedavi altına alınlıdır. Aksi takdirde virüs bebek üzerinde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Sonuçlar hamileliği sona erdirme boyutlarına kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalıktan korunma yolları iyice araştırılmalı, eğer yine de virüs bir şekilde vücuda girerse mutlaka ihmal edilmemelidir.