mide kelepçesi ameliyatı zararları mide kelepçesi kimlere takılır, mide kelepçesi zararları ameliyatı, mide küçültmek kelepçesi Mide Kelepçesi Zararları Kimlere Takılır mide kelepcesi zararlari ameliyati
mide kelepçesi ameliyatı zararları

Mide Kelepçesi Zararları Kimlere Takılır

Hızlı zayıflamak için mide kelepçesi taktıranlar lütfen bu yazımızda geçenleri dikkatle okusunlar. Mide kelepçesi kimlere takılır? Mideye kelepçe takmanın zararları var mıdır?

Mide kelepçesi tedavisinde kişi bazı şartlara göre seçilir. Kısaca mide kelepçesi kimlere takılır bakalım;

  • Kişide alkol ve madde bağımlısı olmadığı taktirde uygulanabilir.
  • Vücüt kitle indeksi önemlidir ve kilonun boyla bölünmesi sonucu bulunur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri ise cerrahi yöntem önerilir. Kişide vücut kitle indeksi 35 üzeri ise

ve olağan hipertansiyon, şeker hastalığı varsa cerrahi tedavi önerilmektedir.

  • Kişide yapışmış olan tetkiklere bakılarak hormonal bir rahatsızlığın var olup olmadığına bakılır. Bu tetkiklerde tiroit fonksiyon testi ve kortizon tetkik edilmektedir.
  • Kişinin genel anesteziye karşı bir durumu olmamalıdır.
  • Mide kelepçesi yaş sınırı 18 ila 60 arasında olmalıdır.

Mide Kelepçesi Takmak

mide bandı kimlere takılır mide kelepçesi kimlere takılır, mide kelepçesi zararları ameliyatı, mide küçültmek kelepçesi Mide Kelepçesi Zararları Kimlere Takılır mide kelepcesi bandi kimlere takilir
mide bandı kimlere takılır

Halk dilinde bilinen cerrahi obezite tedavisi olan mide kelepçesi diğer bir adıyla silikon gastrik band, çoğunlukla mide ve yemek borusu birleşiminin altına yerleştirilir. Bunun amacı üst kısımda küçük mide poşu, altta ise geri kalan mide bölgesinin kum saati şeklini almasıdır. Bu durumda kişi, küçük mide poşunun dolmasıyla tokluk hissi alır ve gıda tüketimini bırakır. Zorla yemeye devam ettiği taktirde kusma, bulantı ve ağrı görülür. Mide kelepçesi yöntemi laparoskopik adındaki yolla yapılmaktadır. Buda karın bölgesinde özel aletle açılan küçük delik anlamına gelir. Operasyonda bazen açık ameliyata geçilebilir.

Mide kelepçesi tedavi riski %1.8 olarak gösterilmektedir. Bu oranla birlikte kişinin fazla kilosuna bağlı olarak, solunum sistemi sorunu, kalp damar sorunu ve pıhtılaşma sorunları yaşanabilmektedir. Üç parçadan oluşan mide kelepçesinden ilki, mide etrafına çevrilen ve kilitlenen bölgedir. Bu bölge daha sonradan serum yardımıyla şişirilebilir. Silikondan ince olan bağlantı tüpü, port ve band arasında ilişki kurarak, bandın şişirilip indirilmesini sağlamaktadır. Port, titanyumdan oluşur ve silikonla kaplandığı için alerjik özelliği azalmıştır. Çok kez enjeksiyon yapabilme özelliğine sahip yüzeyi vardır. Ayrıca cildin altına gömülür. Böylece ameliyat sonrası bandın gevşeyip sıkıştırılması sağlanabilir.

Mide Kelepçesi Kimlere Takılmaz?

Kişinin mide kelepçesi tedavi öncesi mutlaka psikolojik değerlendirmeden geçirilmelidir. Bu ameliyat için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca kişiye endoskopi yapılmalıdır. Mide kelepçesi tedavisinden yararlanamayanlar; tatlı düşkünlüğü olanlar ve psikolojik yeme bozukluğu yaşayanlardır.

Mide Kelepçesi Mideye ve Çevresindeki Organlara Zarar Verir mi?

İyi bir mide kelepçesi cerrahi yönteminde kelepçenin yumuşaklığı ve üretilen silikon kalitesi enfeksiyonun oluşup oluşmamasını belirler. Bu kelepçelerde bir takım doku hasarları bulunabilir. Enfeksiyonun oluşmasına neden olabilecek maddelerin olumsuz etkisi olmasa mide kelepçesi, mideye yapışır. Mide kelepçesi zararları ise yapışan kelepçenin hem karaciğere hem de mideye yapışmasıdır. Mide kelepçesi sanıldığı kadar kolay çıkmaz. Enfeksiyon oluşan midede, mide kelepçesi, mide dokusu ve diğer organlar yapışmaktadır.

Mide Kelepçesi Erken Dönemdeki Yan Etkileri

Kusma: Kişi yemek sonrası kusma ve ağrıyla karşı karşıya gelir. Bu durum çok fazla yeme yada çok hızlı yeme sonrası görülür. Eğer kişi yavaş yemek yer ve sakin olursa, midedeki tokluk hissini algılamayı öğrenirler. Kusma, ağrı ve bulantı durumlarında yemek yeme durdurulmalıdır. Kişi sürekli olarak kusmaya devam ederse bu ciddi bir sorundur. Bunun nedeni yanlış yemek yeme alışkanlığı ve gastrik çıkışının darlığı neden olur. Devam eden kusma sonucunda mutlaka doktorla bağlantı kurulması gerekir.

Kabızlık: Mide kelepçesi erken dönemdeki yan etkileri olan kabızlık, feçes miktarının azalması, gıda alımı ve bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu görülür. Bunun sonucunda laksatif gerekir ise posa oluçturan ilaç yerinde sıvı laksatif kullanılmalıdır.

Saç Dökülmesi: Kişi mide kelepçesi ameliyatı sonrası takiben saç dökülmesinden şikayet eder. Bu ise yetersiz beslenmeden dolayı oluşur. Bu durumla birlikte hiçbir kişi kelliğe kadar saç dökmez ve zaman içerisinde saç büyümesi devam eder.

Mide Kelepçesi Olası Komplikasyonları Nelerdir?

Mide kelepçesi ayarı birçok hasta tarafından tolere esilmektedir. Mide kelepçesi komplikasyonları oranı genelde düşüktür. Ancak düşük komplikasyon değeri hiçbir zaman komplikasyon oluşmayacağı anlamına gelmez.

Enfeksiyon: Az kişide bandın çıkarılmasını etkileyen şiddetli enfeksiyon izlenmiştir. Kişide bazı durumlarda port sisteminin çıkarılması ile port enfeksiyonları oluşabilmektedir. Bu enfeksiyonlar mide kelepçesi ameliyatının başarısız olması anlamına gelir. Bu olumsuz durumdan kaçınmak için enjeksiyon esnasında steriliteye büyük önem gösterilmelidir.

Band Problemleri: Kişide erken zamanda band delinmesi gözlenebilir. Ancak bu problem oranı günümüzün teknolojisiyle en az sayıya düşürülmüştür. Bandın delinmesi zararları ise kişinin kilo alımını başlatır. Bu da kişinin tekrar ameliyat edilmesine ve bandın değiştirilmesine neden olmaktadır. Olumsuz oranın en aza indirilmiş olması, hiçbir zaman sorunla karşılaşılmayacağın garantisini vermemektedir.

Band Migrasyonu: Mide duvarının dağılmasını ve mide lümenine geçmesini sağlayan migrasyon bandıdır. Bu kişiler hızlı bir oranda mide kelepçesi öncesi kilolarını alır. Bu oran swedish band kullanımı sonrası %3 olur. Ayrıca french band ile bu oran %0 olmuştur. Yeni nesil ise yumuşak band kullanmaktadır. Ameliyat sonrası 18-24 ay sonrası ortaya çıkar. Migrasyon için risk altında olan kişiler ise bandı çabuk dolduran ve volüme hızlı ulaşan kişilerdir. Kişide doldurma ise yavaş olmalıdır.

Port Problemleri: Kişi vakalarında bu problemin oranı %4’tür. İlki ise portun kaymasıdır. Portun kayması kendi çevresinde döner ise enjeksiyon mümkün değildir. Bu gibi durumlarda lokal anestezi ile yeniden yerleştirilmesi gerekmektedir. İkinci sorun ise bağlantı tüpünün delinmesidir. Bazı kişilerde de portun üzerinde çok yağ bulunmasıyla birlikte, port merkezini bulmak zorlaşır ve bağlantı tüpü delinir. Bu durumda band sıvısının kaybedilmesi, midenin büyümesi ve kilo alımı başlar. Lokal anestezi ile düzelen bir durumdur. Kişide port yüzey üzerine getirilir, deliği kapayacak kadar parça alınır. Geriye kalan tüp ise tekrar takılır ve port yerine konulur. Bu sorun nedeniyle birlikte sistem tasarımı değişmiştir. Günümüzde ise bu gibi sorunları önlemek amacıyla tüpün diskal bölümü koruyucu ile kaplanır.

error: Copyright! Yaşamloji