Karbonhidrat Diyeti Yapanlar Dikkatli Olmalı!
Öncelikle tüm diyet listeleri farklı tekniklerle kişiye özel olarak hazırlanır. Bunun bilincine vardıktan sonra aşağıda genel olarak karbonhidrat diyeti nedir, bu rejim listesi nasıl yapılır inceleyelim;
Karbonhidrat diyeti nedir: Bu diyet listesi tek tip beslenme gurubuna girmektedir. Diyette genel olarak karbonhidrat minimum düzeyde (60 gram) alınacak şekilde oluşturulan bir diyet türüdür. Günlük alınan bu az düzeydeki karbonhidrat miktarı sayesinde kişi protein içeren besinlere yüklenmektedir. Normalde günde alınan enerji miktarının en az yarısı karbonhidrat içeren besinlerden alınmalıdır. Proteinler, yağ oranı ve kolesterolü yüksek olan besinlerdir. Amaç ise insülin salımını az tutup ve yağ depolanması engellenmeye çalışmaktır. Fakat sağlığınız için listede bir denge kurmalısınız.
Günde en fazla 1100 kalori alınarak karbonhidrat diyeti yapılır liste ile çok hızlı kilo vermek mümkün fakat sonrasında verilen kiloları alma riski yüksek düzeydedir. Diyetisyenler kolestrol ve şeker hastaları için önermez.
Karbonhidrat diyetinin en riskli dönemi rejim programını bıraktıktan sonra eski düzene geri dönmektir. Eğer bıraktıktan sonra karbonhidrat ve kalori alımını arttırdığınız taktirde hızlı şekilde kilolar geri dönüyor.
Bu diyetin yan etkileri arasında yeteri miktarda alınamayan karbonhidrat nedeni ile kan şekerinin düşme tehlikesi vardır.
Peki az karbonhidrat almanın sağlık açısından zararlı mı?
Vücudun temel enerji kaynağı olan sağlıklı karbonhidratlar tüketilmediği zamanlarda, kilo verebilirsiniz fakat bu kiloların çoğunluğu su ve kas kütlelerinden gitmiş olacaktır. Basit ve fayda sağlamayan karbonhit içeren besinler yerine (Şekerlerleme, çikolata, pekmez, reçel, meyve suyu vb.) sağlık açısından faydaları olan kompleks karbonhidrat (Tam buğday, çavdar ekmeği, bulgur, kuru baklagiller vb.) tüketilmelidir. Ayrıca sağlıklı diyetlerde ara öğünlerde adet meyve yiyebilirsiniz.
Yüksek Proteinli ve Düşük Karbonhidrat Diyet Listesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Uzun dönemde yapılan az karbonhidratlı diyetlerin zararları arasında; B vitamini eksikliği, bu saç için en gerekli vitamin olmakla beraber ileride saç dökülmesi, tırnak kırılması, sindirim sistemi düzensizliği, yorgunluk ve halsizlik, kadınlarda adet düzensizliği gibi zararları bulunmakdatır.
Sağlığı olumsuz etkileyen riskleri varken kalıcı kilo vermek pek mümkün olmamaktadır. 2 hafta içerisinde çok fazla zayıflama olabilir fakat, diyet sonrasında düzensiz beslenirseniz çok daha fazla kiloyu geri alırsınız.
Yukarıda saydığımız zararlı nedenleri dolayısıyla sağlık sorunları oluşturmaya yatkın bir diyet programıdır.