uyku  Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıran Tavsiyeler uyku
uyku

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıran Tavsiyeler

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıran Tavsiyeler

Uyuyamamak, hemen hemen herkesin yaşantısının bir döneminde yaşamış olduğu bir sorundur. Yatağa girene kadar açılmayan gözleriniz, yatağa girdiğiniz anda kapanmak bilmez. Bu durum genellikle stresten olur. Ancak buna sebebiyet veren birçok şey daha vardır. Uykusuzluğun sebepleri saymakla bitmez fakat bu sorunun olabildiğince ciddi ve dikkate alınması gereken bir sorun olduğunu belirtmekte fayda var.

Uyku Bozukluğu Nedir?

Uzmanların söylediğine göre uyku bozukluğu bir hastalık değildir lakin kişide herhangi bir hastalığın bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekmekte.

Uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve uykuyu sonlandırma evrelerine ilişkin sorunlar genel ismi ile dinlendirici olmayan uyku; insomnia yani uykusuzluk ismiyle adlandırılıyor. Bunun sonucu olarak, gündüzleri yorgunluk hissi, duygu alanında değişmeler, verimlilikte azalma, hatta düşünsel işlevlerde bozulma gibi problemler ortaya çıkar. Uzman doktorlar, uyku bozukluğunun bir hastalık olarak sayılmadığını ancak önemli bir yanı olduğunu, bununsa başka hastalıkların bir belirtisi olabileceğini söylüyor. Uykusuzluk belirtisinin, bedensel hastalıklar (astım, kalp hastalığı vb.) veya psikiyatrik hastalıkların (depresyon, mani vb.) çoğunda görülme ihtimali yüksektir. Bu sebeple uykusuzluk sorununuz varsa ve bu sorun bir süredir devam ediyorsa, çevrenizdekilerin önerdiği ilaçları ya da kendi başına eczaneden almış olduğunuz uyku ilaçlarını kullanmak yerine, bir doktora başvurarak altta yatan sebebi araştırmanız hastalığınızın teşhisi konusunda büyük önem taşıyor.

Daha fazla bilgi için uyku bozukluğunun nedenleri nelerdir yazımızı da okuyabilirsiniz.

Uykuya Dalmak İçin Yöntemler

Bu konuda size anlatacağım yöntemlerin uygulanması ilk etapta zorlanabileceğiniz yöntemler olabilir. Ancak uyku probleminizi çözmek için bu yöntemlerin üzerine gitmeniz gerekecektir. Uykuya dalmak için yöntemler bir veya iki taneden çok daha fazladır. Hepsini bir bir uygulamanız takdirinde muhtemelen uykusuzluk sorununu çözeceksinizdir. Şimdi birincisinden başlayalım

  • Uyumak için bir saat belirleyin ve her gün o saatte uyumanız gerektiğini bir kural gibi benimseyin.  Her gün aynı saatte yatmanız vücudunuzun biyolojik saatinin ayarlanmasına ve her gün aynı saatte uykunuzun gelmesine neden olacağından uyku düzeninizi yerine oturtacaktır. Bunun ucunu yakalamak pek zor olmayacaktır. Bu yönteme başladığınız ilk gün uyumak için doğru zaman uykunuzun ilk geldiği zamandır. O an zaman kaybetmeden yatağa girmenizi ve uykuya dalmanızı öneriyorum. Bu uykuya dalmanızı kolaylaştıran tavsiyeler içerisinde en önemli olanıdır.
  • Her gece uykuya girmeden önce kendinizi uykuya hazırlayacak davranışlar yapın. Mesela her gece sobayı söndürdükten sonra direk yatağa geçip uyumaya çalışın. Bir süre sonra beyin sobayı söndürdüğünüz anda uyumak için vücudu uyararak uykunuzun gelmesini sağlayacaktır.
  • Çarşaflarınızın ve yastık kılıflarınızın temiz olmasına özen gösterin. Yapılan araştırmalara göre insanlar temiz bir yatakta kendilerini daha rahat hissettiklerinden dolayı uykuya dalma süreci kısalıyor. Bu sürecin kısalması demek ise uykuya daha kolay dalmanız anlamına geliyor.
  • Saat ile ilgi ve alakanızı kesin. Yatağınızın altına veya göremeyeceğiniz daha farklı bir yere saklayın. Bu yöntemde amaç saatin ışığının sizi rahatsız etmemesi ve de gece yarısı uyandığınız zaman saatin ne kadar geç olduğunu görüp sinirlenmemenizdir. Saati bilmeden de uyuyabilirsiniz.
  • Uykuya dalmak için yöntemlerin arasından bir tanesi de yastığınızı kabartmaktır. İnce yastıklar boyun bölgesinde ağrı oluşumuna sebep olabilir. Bu ağrılar ise uykunuzun kaçması için bir numaralı nedenlerdir.
  • Uyumak için en uygun yastık yumuşak ve ne çok alçak ne çok yüksek olan yastıklardır. Aynı zamanda her akşam başınızı koyduğunuz bu yastığın boynunuzu desteklemesi, alerji yapmaması ve de önemli olarak yıkanabilir olması gerekmektedir.
  • Perdelerinizin kalın olmasında fayda var. Sokaktan gelen ışıklar veya komşularınızın ışıklarının sizi rahatsız etmesini engelleyen perdelere uykuya dalmanızı kolaylaştıran yöntemlerin arasındadır.
  • Yatak odanızı temizlemeniz ve duvar boyalarının renklerini mavi veya yeşile boyamanız uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Bu renkler beyninize uykuyu hatırlatır. Yatakta kitap okurken veya uykuya hazırlanırken uykunuzun gelmesine yardımcı olacaktır.
  • Özellikle soğuk günlerde ayaklarınızın arasına sıcak su almanız vücut ısınızı korumanıza yardım edecektir. Vücudunuzun sıcak olması, uyku için en önemli şeylerden bir tanesi daha. Hepimizin bildiği gibi sıcaklık insanı mayıştırır.
  • Yatmadan önce yalnızca su için. Yapılan araştırmalara göre bir fincan meyve suyu içen bir birey en erken 30-40 dakika içerisinde uykuya dalabiliyor.
  • Eğer asit önleyici bir ilaç kullanıyorsanız bu ilacı uykuya dalmadan hemen önce içmek yerine yemek yedikten hemen sonra için. Çünkü asit önleyici ilaçların içerisinde uyku engelleyici alüminyum bulunuyor.
  • Kaslarınızı rahatlatmak amacıyla okaliptus  kullanabilirsiniz. Uykuya dalmanızı kolaylaştıran bitkiler arasında yer alan okaliptus oldukça güçlü olan kokusuyla yatıştırıcı bir etkiye sahip olup bu yatıştırıcı etkisiyle uykunuzun gelmesine yardımcı oluyor.
  • Göz çevrenize masaj yapın. Parmak uçlarınızla yapmış olduğunuz bu masaj gündelik yaşantınızda da kendinizi yorgun hissettiğiniz zaman rahatlamanıza sebep olacaktır. Yapmanız gereken tek şey parmak uçlarınızı gözlerinizin etrafında dairesel şekilde hareket ettirmek, bu işlemi bir dakika devam ettirdikten sonra aynı şeyleri ağız çevrenize, boynunuza ve başınızın arka kısmına yapın. Kaslarınızın gevşediğini ve uykuya hazır olduğunuzu anladığınız vakit işlem tamamdır.

Bu yöntemlerden bir tanesini seçip kullanmak size kalmıştır. Ancak uyku probleminizin çözümü bu yöntemler olmadıysa doktora başvurmanızı öneririm. Yazının başında da söylediğim gibi uyku problemleri tek başına bir hastalık olarak sayılmaz. Uyku probleminizin altında ciddi bir hastalık yatıyor olabilir.

error: Copyright! Yaşamloji