yutkunma problemi  Yutkunurken Boğazda Bir Şey Takılma Hissi yutkunma problemi
yutkunma problemi

Yutkunurken Boğazda Bir Şey Takılma Hissi

Yutkunurken Boğazda Bir Şey Takılma Hissi

Türkçemizdeki bazı deyimler günlük hayatta yaşadıklarımızı bir iki kelimeyle çok iyi anlatıveriyor. Boğazıma bir şey takıldı, gitmiyor veya boğulacak gibi oluyorum bu ifadelerden. Ama günlük hayatın bu normal ifadeleri bazen önemli bir derdin belirtisi de olabilir. Yutkunurken boğazda bir şey takılma hissi fizyolojik veya psikolojik bir sıkıntının başlangıcını gösterebilir.

Yemek Borusu Sıkıntıları Önceliklidir

İşin içine boğaz girdiği için bu hissin öncelikle yutak veya yemek borusundan kaynaklandığını düşünmek normal. Mideye gidemeyen ekmek kırıntısı, çekirdek kabuğu hatta balık kılçığı gibi artıklar hemen akla gelen en basit nedenler.

Yutkunma ağız içi sindiriminin son halkası ama bazen böyle mekanik sıkıntılar yaratabiliyor. Yutkunurken boğazda takılma hissi nedenleri böyle basit nedenlere dayanmıyorsa, yani örneğin su içtiğinizde geçmiyorsa bu sefer akla midedeki gazlar geliyor. 

Mide Gazı ve Reflü

Mide asidinin ve gazlarının yemek borusunu mideye bağlayan kapakçıktaki aksaklıklar yüzünden geri kaçması ve boğazınıza doğru gelmesi de böyle bir hissin yaşanmasına neden olabilir. Reflü adı verilen bu durum artık oldukça yaygın bir halde görülmeye başlandı.

Çünkü toplum olarak şişmanlıyoruz, sağlıklı beslenmiyoruz ve sindirime yarayan organları başta mide olmak üzere hırpalıyoruz. Reflü bir yerde midenin verdiği daha sağlıklı beslenin uyarısı. Boğazda bir şey varmış hissi nasıl geçer sorusunun en temel yanıtlarından biri de bu. Beslenmenize daha dikkat edin. Yemeklerden sonra spor yapmaya da kalkmayın.

Soğuk Algınlığı Başlangıcı

Boğaz ağrıları, boğaza bir şey takılmış hissi ve yutkunma zorlukları ayrıca kendinizi üşüttüğünüzün belirtisidir. Mevsim değişikliği zamanlarının ve soğuk kış günlerinin değişmeyen derdi soğuk algınlığı başlıyor olabilir.

Büyüklerin bazen çok işe yarayan şifalı öğütlerini dinleyebilir, içine biraz bal karıştırılmış sıcak ıhlamur içerek kendinizi tedaviye başlayabilirsiniz. Boğazda takılma hissi nasıl geçerin de basit bir çözümü bu olabilir. Ama aynı zamanda kendinizi halsiz hissediyorsanız, burun akıntınız başlıyor üstelik hapşırıyor ve baş ağrısı çekiyorsanız, soğuk algınlığından öte grip oluyorsunuz demektir. Bu sıcak ıhlamurun yanında doktor tedavisi gerektirir. 

Sigara İçmek

Sigaranın zararları arasında boğazı sürekli olarak tahriş etmek de var. Hatta olay büyüyüp gırtlak kanserine doğru çıkabilir. Bu korkutucu durumları pek işitmek istemiyoruz ve üstümüze kondurmuyoruz ama sigara içen her kişi potansiyel kanser hastası sayılıyor. Tümör oluşumları boğazda da başlayabiliyor.

Yutkunma zorluğu gibi masum bir belirtinin sonu kötüye gidiyor. Boğazda takılma hissi ve nefes darlığı beraberliği ise artık masum belirtiler değil. Bu durumda vakit geçirmeden doktora gitmeniz ve sigaradan kurtulmanız gerekecek.

Yutkunma zorlukları ve boğazda takılma hissi tümör belirtisi de olabilir demek biraz karamsar bir tahmin ama insanın hayatta karşılaşabileceği gerçeklerden biri. Yani her durumda sigarayı hayatımızdan çıkarmamız lazım.

Sorun Psikolojik mi?

Yutkunamıyorum, boğazımda bir yumru var sanki, boğazım düğümlendi gibi ifadeleri günlük hayatımızda sık sık duyarız. Ve çoğunlukla hanımlardan duyarız. Çünkü bunlar aslında kötü bir psikolojinin dışarıya aktarılma cümleleridir.

Aşırı stres insanı böyle hissettiriyor. Ağlamak istiyorsunuz, yaşadığınız ortamlarda ağlayamadığınızdaysa boğazınıza bir yumru gelip oturuyor. Günlük insan ilişkileri bile yıpratıcı ve sinirlendirici. Çoğu zaman susmak zorunda kalabiliyorsunuz. Boğazda takılma hissi psikolojik mi diye düşünmek özellikle stres dolu iş ortamlarında ne yazık ki doğru oluyor. 

Bu durumda bulunan ortamdan biraz olsun uzaklaşmak, pozitif şeyler düşünmek, hatta güzel bir müzik dinlemek bile çare olabilir. Hatta uygun bir yer bulursanız ağlayın bile. Boğazıma bir şey takıldı diye açıklanan deyimin yanında insanın zehrini akıtması gibi bir söyleyiş de vardır ve her zaman işe yarar.

Fizyolojik Nedenler

Boğazda hissedilen düğümlenmelerin nedeni tıbbi olarak reflüden kaynaklanıyorsa ve bu hekim tarafından belirlendiyse zaten ilaç tedavisine başlanmış demektir. Bu durumda özellikle göğüs kısmı sıkı olan giyeceklerden uzak durulması da öğütleniyor.

Yemeklerden hemen sonra olmaması koşuluyla spor yapmak özellikle herkesin rahatlıkla yapabileceği en az yarım saatlik yürüyüşler zamanla sonuç verecek ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Ama reflü derdiniz giderek büyüyor ve sıkıntılarınız artıyorsa doktorunuz yemek borusu endoskopisi gibi teşhis yollarına gidebilir. Yutkunurken takılma hissi neden olur sorusunun cevabı böylece çok daha bilimsel açıdan verilmiş olur.

Heimlich Manevrası

Bazen filmlerde rastladığımız acil müdahale yöntemlerinden biri olan Heimlich manevrası boğazına bir şey kaçan, nefes alamayan, moraran ve panikleyen kişilere yapılacak acil yöntemlerden biridir.

Bilmeyen kişilerin yapmaması daha doğrudur. Boğazına bir şey kaçan ve nefes alamamaya başlayan kişi arkadan tutulur, bir el yumruk yapılır ve sardığınız kişinin göğüs kemiğinin alt kısmına bastırılır, diğer el ile yumruk yapılmış ele baskı uygulanır. Böylece nefes borusu ilk anda dıştan yapılan bir müdahale ile açılmaya çalışılır. Bir ilk yardım yöntemi olan bu manevrayı yapabilecek kişilerin bilerek yapması her zaman daha iyidir.

Sorunlar Devam Ediyorsa

İnternetin sonsuz bilgi kaynağı olma özelliği boğulma hissi ve yutkunma zorlukları konusunda da geçerli. Bu konuda örnek gösterilebilecek kaynaklardan biri boğazda yutkunurken takılma hissi site sayfası. Başlangıç aşamasındaki günlük dertlere pratik çözümler getiren bu bilgiler bize aynı zamanda sorun geçmezse muhakkak bir doktora görünün uyarısını da veriyorlar. Bunu da göz ardı etmemek gerek.

error: Copyright! Yaşamloji