gaz problemi  Midede Gaz Nasıl Geçer? gaz problemi
gaz problemi

Midede Gaz Nasıl Geçer?

Midede Gaz Nasıl Geçer?

İnsan sağlığı bir bütün. Yeri geliyor, elinizdeki küçük bir kesik bile can yakıyor, sorun oluyor. Ve şüphesiz birbiriyle tam bir uyum içinde çalışan sistemlerden oluşmuş olan o harika insan vücudu bir yerlerinde oluşan küçük bir sistem hatasından bütünüyle etkileniyor.

Bu sistemlerin içinde yer alıp sindirim ve boşaltım görevlerini yapan organlarda başlayan sorunlarsa birbirlerini etkileyerek büyüyebiliyorlar. Vücudumuzdaki sindirim sisteminin en önemli organı mide.

Kalın ve ince bağırsaklar ise boşaltım sisteminin temel öğelerinden. Sıkı sıkı birbirine bağlı bağlı olan bu iki düzeneğin çok karşılaştığı sorunların başındaysa oluşturdukları gazlar ve şişkinlikler geliyor. Karın şişkinliği nasıl giderilir günlük hayatımızda sık sık karşılaştığımız dertlerden.

Genel Bilgiler

Mide ve bağırsak gazlarının oluşması son derece normal. Sağlıklı insanlar ortalama olarak günde 14 kere gaz çıkışı yapıyorlar ve bu gaz çıkışları da ağızdan ya da makattan oluyor. Mide gazı çıkışı hepimizin bildiği geğirme olarak gerçekleşiyor.

Bağırsak gazları ise çoğunlukla kalın bağırsak florasını oluşturan bakterilerin parçalayamadıkları besinlerle etkileşimi sonunda ortaya çıkan, uçucu ve bazılarının sülfüre benzer kokulu bazılarının ise kokusuz olduğu oluşumlar. Bağırsak gazları aynı zamanda metan da ihtiva ediyor ama bazı kişilerde metanın neden çok olduğu açıklanamıyor.

Midenin yarattığı gazlar ise ağız yolundan dışarı atılıyorlar. Midedeki gaz nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı kısaca geğirerek oluyor.

Gazların Oluşum Sebepleri

Mide gazlarının en büyük nedeni hava yutmak. Çiğnerken, sigara içerken, sakız kullanırken ya da pipetle bir şey içerken yanında hep hava da yutuyoruz.

Tıptaki adı aerofaji bu durum takma dişleri gevşeyen ve yerine tam oturmayan insanlarda bile görülüyor. Bu yüzden aslında yerken konuşmamak, yavaş yavaş yemek, sakız çiğnememek ve gazlı içeceklerden uzak durmak konunun en başında alınacak basit ama temel önlemlerden.

Anksiyete denilen aşırı endişelenmeler sonucu da şişkinlik hissi duyulabilir. Sonraki aşamada hiç kuşkusuz yediklerimize dikkat etmek ve gaz yapıcı besinlerden uzak durmak geliyor. Gaz sıkışmasına çözüm ararken bu konu kesinlikle karşınıza çıkıyor. Ve gaz yapan yiyecekleri bilmek gerekiyor.

Gaza Ne İyi Gelir?

Bu listenin en başında karbonhidratlar ve şekerler geliyor. Kimyasal olarak baktığınızda çoğu besin şeker taşıyor. Örneğin laktoz süt şekeri olarak biliniyor ve vücutta bunu sindirmeye yetecek kadar enzim yoksa sindirilemeyip gaz sorunu yaratıyor, mide şişkinliği yapıyor. Yaşlandıkça bu enzim azalıyor.

Çoğu yaşlının süt bende şişkinlik yapıyor demesi bu yüzden. Bir diğer şeker çeşidiyse raffinoz. Kuru fasülyede, bütün bakliyatlarda, kepekte, lahana ve karnabahar gibi sebzelerde yoğun oranda var. Ve bu sayılanların hepsi yiyenlerde çok gazım var, midem şişti dedirtip çareler arattıran yiyecekler. Mide gazına iyi gelen bitkilerin ve çayların peşine bu çeşit yiyeceklerden sonra düşüyoruz. Daha dikkatli bir beslenme, erimeyen lifli besinlerin alımı ve bol spor bu sıkıntılara karşı iyi geliyor.

midede gaz problemi  Midede Gaz Nasıl Geçer? midede gaz problemi
midede gaz problemi

Esas Sorun Yiyecek Seçimi

Hepimizin zaman zaman derdi olan şişkinlik genelde bağırsakların çalışma bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.  Başta bakliyatlar ve yağlı yiyecekler olmak üzere bazı besin grupların zor hazmedilmesi sindirimsel bir dert.

Ama bağırsak iltihapları, tıkanıklıkları, daha önce bağırsak ameliyatı geçirmiş kişilerde olan daralma sorunları da şişkinlik hissini hemen yapıyor. Ve tabii geçmeyen şişkinlikler bağırsak kanserlerinin başlangıç belirtileri arasında yer alıyorlar. İlaveten kilo kaybı ve kanlı dışkı şüpheyi arttırıyor. Bu durumda teşhis için bağırsakların ışıklı kamerayla taranması demek olan kolonoskopi hemen devreye giriyor.

Kalp Krizi Düşüncesi

Yediklerin iyi sindirilememesi yüzünden yaşanan midede gaz sıkışması kalp krizine benzer etkiler yaratabiliyor. Bağırsaklarda da sol tarafa biriken gazlar aynı hissi verebiliyor. Sağ taraftaki sıkıntılar ise sanki apandisit veya safra kesesi ağrısı ile karıştırılabiliyor.

Ama gaz çıkardıktan sonra da bu çeşit sıkıntılarınız geçmezse hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidin. O zaman durum gaz sancısı çekmekten çok daha ciddi boyutlarda demektir.

Karında Şişlik Nasıl Geçer?

Günlük sindirimin yarattığı bu derde karın şişliğine ne iyi gelir bitkisel çözümler var mıdır denerek çareler aranıyor. Bu durumda akla hemen nane çayı geliyor. Eskilerden beri bilinen ve bugün de uzmanların tavsiye ettiği en pratik çözüm bu.

Ya da bebeklere bile verilen ve gaz çıkışını kolaylaştıran anason çayı da düşünülebilir. Aslında örneğin çoğu insanın daha yavaş yemesiyle çözebileceği bir sorun olan bu şişliklere karşı bu çayları midedeki gaz nasıl giderilir bitkisel çareler var mıdır diye derin düşünmeden rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Gastrointestinal (GI) Fonksiyon Bozuklukları

Tıp bilimi içinde en çok rastlanan GI bozuklukları arasında kısa adı IBS olan Irritabıl Bağırsak Sendromu başı çekiyor. Spastik kolon olarak da bilinen bu hastalık sürekli kabızlık ya da sürekli ishal olarak kendini gösteriyor.

Ama bunlar gaz sancısı çekmekten çok daha ciddi olan bağırsak hastalıkları. Yani gaz sıkışması nasıl geçer uzman dr bu konuda ne diyor diye hepimizin yaptığı günlük rahatlatıcı çözümler aramak yerine kesinlikle bir doktora başvurmayı gerektiriyor.

error: Copyright! Yaşamloji