bademcik taşı bademcik taşı Bademcik Taşı Nedir? bademcik ta
bademcik taşı

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik taşı, bademcik keselerinde oluşan sarı ya da beyaz renkli ve ağızda kötü koku oluşumuna neden olan biyolojik parçacıklar olarak tanımlanmaktadır. Ağırlığı üç yüz miligram ile kırk iki gram arasında değişmektedir. Oluşum nedeni açısından bakıldığında bademcik taşlarının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Sağlık açısından bakıldığında bademcik taşlarının herhangi bir yan etkisi ya da sağlığa zararlı bir yönü bulunmamaktadır. Ağız kokusuna sebep olan faktörler içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Çeşitli minerallerin içerisinde yüksek miktarda bademcik taşı etkeni bulunmaktadır. Genel olarak kalsiyumdan teşkil etmektedir. Bakteriler için besin kaynağı oluşturmaktadır. Bakteriler ağızda koloniler halinde yaşamaktadır. Bu koloniler bademcik taşının ağızda kötü koku bırakmasına yol açmaktadır.

Bademcik Taşı Neden Olur?

Bademcik taşının oluşum nedenleri incelendiğinde pek çok neden ortaya çıkmaktadır. Bunların başında bakterilerin etkisi göze çarpmaktadır. Bademcik çukurlarına bakteriler yerleşmektedirler. Çukurlara biriken bu bakteriler metabolizma artıklarının birikmesine ve bademcik taşının oluşmasına neden olurlar. Ağızda diş çürüğü bulunan kişiler bakteri oluşumu için daha elverişli konumdadırlar. Bu da bademcik taşı oluşumunu hızlandıran sebep olarak görülmektedir. Bademcik taşının nedenleri arasında kalsiyum ve magnezyumun da etkisi bulunmaktadır. Buna göre kalsiyum ve magnezyum tuzlarının birikmesi taş oluşumuna neden olmaktadır. Bademcik taşının neden olduğu konusunda diğer bir sebep ise bademcikte iltihaplanma görülmesidir. İltihaplanan bademcik taş oluşumu için uygun hale gelmektedir.

Bademcik Taşı Nasıl Önlenir?

Bademcik taşı oluşumunu en aza indirmek için yapılabilecek bazı pratik çözümler bulunmaktadır. Uygulanan bu bademcik taşı önleme çalışmaları pek çok insanda olumlu sonuç verebilmektedir. Taş oluşumunu engellemek için beslenme şekline dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin bol miktarda sıvı tüketilmesi faydalı olmaktadır. Bunun yanı sıra tüketilen besinlerin iyice çiğnenmesi gerekmektedir. Beslenme şekli olarak süt ve süt ürünleri tüketimi bir süre azaltılmalıdır. Ağızda gargara yapmak da bademcik taşlarının oluşumunu engellemek için yararlıdır. Taş oluşmasını en aza indirmek için ağız temizliğine özen göstermek gerekmektedir. Geniz akıntısı ve burun akıntısı bulunan kişiler en kısa sürede bu sorunlarına tedavi bulmalılardır. Aksi takdirde bademcik taşı görülme ihtimali yüksek olmaktadır.

Bademcik Taşı Tedavisi

Tedavi uygulanma durumu hastanın herhangi bir şikâyetinin olup olmamasına göre değişmektedir. Bademcik keselerinde oluşan taşları temizlemenin en etkili yolu tuzlu su ile ağızda gargara yapmaktır. Böylelikle keselerde oluşan birikintiler temizlenmektedir. Eğer bademcik taşı hastaya rahatsızlık veriyorsa ve büyük boyutlara ulaşmışsa daha ciddi tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Bademcik taşının tedavisinde küretaj yöntemi, lazerle tedavi yöntemi ve bademcik taşı ameliyatı olmak üzere üç çeşit tedavi şekli uygulanmaktadır. Bademcik ameliyatı küretaj ve lazerle tedavi yöntemlerinden olumlu sonuç elde edilemediği durumlarda uygulanmaktadır. Lokal anestezi yardımı ile hastanın  bademcikleri çıkarılmaktadır. Böylelikle bademcik taşından kurtulma konusunda kesin sonuç vermektedir.

Bademcik Taşı Kimlerde Görülür?

Bademcik taşının görüleceği kişiler değişkenlik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında bademcik taşı yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Yetersiz sıvı tüketimi bademcik taşı oluşumunu tetiklediğinden dolayı az sıvı tüketen insanlarda taş oluşumu daha sık gözlemlenmektedir. Küçük boyutlardaki bademcik taşları herhangi bir sıkıntıya neden olmamaktadır.

Bademcik Taşının Belirtileri Nelerdir?

Bademcik taşının en belirgin belirtisi kötü ve yoğun ağız kokusudur. Genel olarak ağız kokusu haricinde çok fazla belirti meydana gelmemektedir. Ağız kokusu haricinde ender de olsa boğaz ve kulak ağrısına yol açabilmektedir. İnsanlar bademcik taşını bademcik iltihabı ile karıştırabilmektedir. Ancak bademcik taşı bulunan kişilerde halsizlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler ortaya çıkmamaktadır.

Bademcik Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bademcik taşı sorunu ile karşılaşan bireyler için tedavi aşamasında pek çok çözüm yolu bulunmaktadır. Tedaviler sunduğu çözüm bakımından genel olarak geçici çözümler ortaya koymaktadır. Ancak bademcik taşı ameliyatı bu noktada farklılık arz etmekte ve bademcik taşı tedavisinde kesin çözüm almayı sağlamaktadır. Buna göre bademcik taşı ameliyatı günümüz gelişen sağlık teknolojisi sayesinde kansız, bıçaksız bir şekilde yapılmaktadır. Bademcik taşından kurtulmak için tek kesin tedavi yöntemi bademcik ameliyatıdır. Ameliyat bademcik için özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında bademcik ameliyatında ağrı biraz daha az olmaktadır. Bu nedenle taş şikâyeti bulunan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji