Sivilce oluşumu toplumun en büyük sorunlarından biridir. Daha çok ergenlik döneminde görülse de her yaş grubunda karşılaşılabilecek olan sivilcelerin tedavisinde genellikle kremler kullanılır ve bu kremlerin içerikleri A vitamini özlüdür. Bu tür kremler genellikle retinoid olarak adlandırılır. İçeriğinde bulunan A vitamini ise hem sivilce tedavisi yapar hem de izleri yok etmeye yönelik tedavi uygular. Ancak sivilceler oldukça iltihaplı gelişmiş ve uzun süre varlığını sürdürmüşse A vitamini içerikli kremler iz tedavisi yapmazlar. Sivilce izleri belli bir derilikten fazlaysa sivilce izi tedavisi adı altında tedavilere başvurulmalıdır. İzi vücuda tam yer etmeden yani daha kızarıkken bu tedavinin başlaması oldukça yararlıdır. Bu tedaviler neticesinde bir sonuç alınmamışsa şayet doktor kontrolünde bir lazer tedavisine başvurulmalıdır.
Sivilce İzleri Ve Doktor
Sivilce tedavisinin ardından yüzde kalan kızarıklıklar yoğun ve uzun süreli kalmışsa bu derin çukurluklar şeklinde izler kalacağının habercisi olabilir. Ciltte sivilce tedavisin ardından ekseriyetle 2-3 ayda oluşan kırmızılıklar yerini ten rengine bırakmalıdır. Eğer hala devam ediyorsa bu durumda bir doktora başvurulmalıdır. İz tedavisi kapsamında kullanılan yöntemler genelde kimyasal peeling, mikro iğneleme ve lazer veyahutsa izlerin içine dolgu işleminde seyreder. Ancak bu yöntemler tedavi sonrasında verim alınmayan kişiler için kullanılır. Ayrıca iz tedavisi uygulamasının sürekli ve düzenli olarak yapılması gerekir. Ancak bu şekilde verimli bir sonuç elde edilir.
Sivilce İzleri İçin Doğal Maskeler
Alternatif tıp adı altında pek çok yöntem bugün hayatımızda yer almaktadır. Bu yöntemler çoğu zaman olumlu etkiler yaratmakta ve doktora gitme ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bu uygulanan maskeler ciltte rahatlatıcı etkilere sahiptir ve temiz bir cilde uygulanması gereklidir.
Yulaf Unu – Bal
1 tatlı kaşığı yulaf unu ile bir tatlı kaşığı unut karıştırıp bir macun haline getiriniz. Ardından yüzünüzde kızarıklıklar olan bölgelere bu macunu sürerek 10 ila 20 dakika arası bekletiniz. Ardından ılık suyla durulayıp tercihen gülsuyu kullanarak cildinize nemlilik katabilirsiniz.
Yulaf Unu – Yoğurt
Yoğurt yapısal bazda incelendiğinde içerisinde laktik asit ve probiyotikler barındırır. Yulaf unu ile karıştırılan yoğurt cilde uygulandığı takdirde izler için oldukça yararlı bir maske olacaktır.
Yumurta Akı
Yumurta gıda yönünden oldukça zengin bir proteindir. Bu sebeple oldukça yenilmesi gerekir. Bunun yanında yumurta akı cilde uygulandığı takdirde ciltte yarattığı rahatlatıcı etki sayesinde haftada bir kez yüzünüze uygulamalısınız. 10 dakika bekleyen bu ürün daha sonra ılık suyla durulanmalıdır.
Pirinç Unu – Tarçın
Pirinç maddesi içeriğindeki nişastadan ötürü cildi beyazlatıcı bir etkiye sahiptir. Bununla beraber tarçında tanecikli yapısından ötürü cilde peeling etkisi yapar. İkisini karıştırıp isterseniz nemlendirici bir krem eşliğinde cildinizi çizmeden uygulayabilirsiniz.
Sivilce İzlerine Karşı Uygulanan Doğal Yöntemler
Cilt üzerinde yarar sağlayan ve dış direncini artıran her madde iz tedavisinde kullanılabilir. Hem iç sağlığınız için hem de cilt güzelliğiniz için hayatınızda her an meyve ve sebzelere yer vermelisiniz. Yiyerek yarar sağlayan bu meyve ve sebzeler lokal anlamda uygulandığı zaman da oldukça fayda sağlayacaktır.
Elma – Limon
İçlerinde bulunan meyve asitleri sayesinde cildi besleyen ve koruyan aynı zamanda izlerde oldukça faydalı olan limon ve elmayı kullanabilirsiniz. Püre halindeki elmaya birkaç damla limon suyu kullanarak maske gibi uygulanması mümkündür. Elma kullanmaksızın sadece limon da tek başına bir iz kapatıcıdır.
Yeşil Çay Toniği
Yeşil çay oldukça arındırıcı bir bitkidir. Hem içilmesi hem de lokal uygulaması cilde parlaklık verecektir. Uygulama şekli ise hazırlanan yeşil çay buzdolabında bekletilir ve her akşam cilt temizlenebilir.
Patates
Patatesin çok bilinmeyen yönlerin birisi olan ödem alma ve ciltte aydınlatma yapması nedeniyle cilde uygulanması uygun olan sebzelerdendir. Püre haline getirilen patatesin içine birkaç damla limon damlatılarak 15 -20 dakika yüzde bekletilebilir ve ardından ılık suyla durulanır.
Domates – Salatalık
Domates içerdiği meyve asitlerinden dolayı salatalık ise cilde ferahlık veren etkenlerinden dolayı cilde oldukça yararlı maddelerdir. İzlerin üstüne uygulandığı takdirde izlerin görünümünde oldukça azaltıcı bir etki sağlar. İkisinin püresi karıştırılarak oluşturulan bu solüsyon oldukça yararlı bir etkendir.
Hurma Tohumu – Sirke
Bu iki karışım kesinlikle mucizevî bir etkidir. Ancak kendini göstermesi için yaklaşık 2-3 saat beklenmelidir. Hurma tohumu ve sirkeyi karıştırarak macun kıvamına getirdikten sonra cildinize uygulayın ve ardından bekleme süresi geçince durulayınız.
Sandal Ağacı – Gülsuyu
Sandal ağacı ve gülsuyu karışımını macun kıvamına getiriniz ardından cilde uygulayıp 15-20 dakika sonra yıkayınız. Günlük kullanıma uygundur.
Elma Sirkesi – Maden Suyu
1/1 oranda hazırlanan bu karışımı pamuk yardımıyla cildinize uygulayınız. 1 saatlik süre zarfında bunları bekletiniz ve ardından durulayınız. Bu işlemin ardından ciltte yanma kızarma olursa tekrar yapmayınız.
Verilen bu karışımları kesinlikle alerji testi uygulaması yapmadan kullanmayınız. Aksi halde daha kötü sonuçlara yol çansı mümkündür. Karışımı hazırladıktan sonra cildinizin bir noktasına uygulayıp belli bir süre sonra gelişen reaksiyonları takip edin
Sivilce İzi tedavisinde Krem Kullanımı
Bu tür tedavilerde genellikle kullanılan kremlerin içerik yönünden cildi onaran ve kolejen etki yaratan kremlerdir. Bu kremlerin içinde genellikle meyve asitleri, A ve C vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminler ve asitler izli olan görüntünün en aza indirgenmesini sağlar. Bu kremler etkisel açıdan incelendiğinde %100 etki sağlamaz ancak diğer tedavi yöntemlerine yardımcı etken olarak kullanılabilir. Bu kremlerin özelliklerinden birisi içeriğinde yağ bulunmaması gerektiğidir. Bu kremler gözeneklerde bir kapanmaya neden olmamalıdır. Yağlı kremler cildi besleyebilir ancak yeni sivilce oluşumlarına da sebebiyet verebilir. Bu kremler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kapatıcılar Ve Fondötenler
Sivilce izleri tarafından muzdarip olan kişiler genellikle fondöten kullanma eğilimindedir. Ancak bu istek doğrultusunda kullanılan fondötenler ciltte yağlanma yaparak yeni sivilce oluşumlarına neden olabilmektedir. İz kapamada kullanılacak olan fondötenler oldukça iyi seçilmelidir. Yağ içermeyen ve gözeneklerde kapanma yapmayan bir fondöten tercihi yapılmalıdır. Aksi halde fondöten yeni siyah nokta ve sivilce oluşumuna cildi açık hale getirir. Mümkün olduğunca fondöten kullanımından kaçınılmalıdır veya özel ürünler kullanılmalıdır.
Sivilce İzi Tedavisinde Cerrahi Yöntemler
Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi iki aşamalı incelenebilir. Birincisi çok derin soyulmalara neden olan lazer tedavisidir. Bu tedavi sonrasında kişi sosyal ve iş hayatından uzak kalması 3 hafta boyunca söz konusu olabilir. Bu sebepten ötürü daha az soyulmanın meydana geldiği bir yöntem gelişmiştir. İşlemlerden sonra hafif bir kabuklaşma ve pembeleşme olabilir ancak genellikle 1 hafta içinde azalır. Kişi bir kapatıcı kullanarak da normal hayatına devam edebilir.
Peeling
Tedavi yöntemleri arasında yaygın olan ve kimyasal kullanılarak ciltte soyma yapılan bir işlemdir. Bu yöntem de iki şekilde uygulanır. Birisi derinlemesine olan soyma işleminde kremler ve maddeler yardımıyla seanslar bazında uygumla yapılır. İkincisi de daha hafif ve yavaş olarak gerçekleşen yöntemdir.
Sivilce izleri başa çıkması zor olan ve kimi zaman kozmetik açıdan estetik bir görüntü oluşturmayan da bir rahatsızlıktır. Hekim kontrolünde cerrahi işlemler uygulanır.