Daha önceden Glifor reçete edilen hastaya bu sefer Janumet reçete edildiyse acaba Janumet ile Glifor arasındaki fark nedir merak edecektir.
Glifor insülin direnci ve hafif derecede şeker hastalığı (tip 2 diyabet ve gizli şeker) yaşayanlara reçete edilen oldukça başarılı bir ilaç.
Şeker hastalığı kesinlikle kendi haline bırakılacak bir rahatsızlık değil ve sizde sonradan bu illet baş gösterdi ise kandaki şeker miktarını uygun seviyede tutmak için doktorun size reçete edeceği Metformin içerikli bir şeker ilacına ihtiyaç duyacaksınız.
Metformin içerikli çok sayıda şeker ilacı bulunmakta fakat bunlardan belki de en yaygın reçete edileni Bilim İlaç tarafından üretilen Glifor ilacı.
Glifor ilacı hem istenilen etkiyi gösteriyor ve kandaki şeker düzeyini stabil hale getiriyor hem de eski şeker ilaçlarına nazaran ciddi bir yan etkisi bulunmuyor.
Glifor’dan sonra da yeni şeker ilaçları piyasaya çıktı fakat yan etkisi Glifordan daha düşük hem de işe yarayan ilaç sayısı pek fazla değil.
Bununla birlikte Glifor’dan yeteri kadar verim alamayan veya yan etkileri nedeniyle kullanamayan hastalar var onlara da benzer etkiyi gösteren diğer şeker ilaçlarından reçete edilmektedir.
Janumet ilacı Glifor kadar popüler olmamakla birlikte bazı zamanlarda, özellikle de Glifor’dan istenilen sonuç alınamadığı durumlarda hastalara reçete edilmektedir.
Janumet ile Glifor arasındaki fark
Glifor ilacının etken maddesi Metformin hidroklorür’dür. Bu madde kandaki şeker miktarını ayarlamada görevli insülin hormonunun etkinliğini artırmaktadır.
Janumet ilacında da aynı miktarda Metformin hidroklorür bulunmakta fakat ekstradan bir etken madde daha bulunmaktadır.
Janumetdeki diğer etken madde sitagliptin’dir. Yani Janumet ile Glifor arasındaki fark sitagliptin etken maddesidir.
Sitagliptin etken maddesi dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) isimli enzimi engellemektedir.
Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) enzimi nedir ?
Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) enziminin işlevi “incretinler” adı verilen 2 adet bağırsak hormonunu parçalamaktadır.
İncretinler, yemek yenildiği zaman bağırsakta üretilmektedir. Bunların işlevi insülin salgılanmasını tetiklemektedir.
İnsulin hormonu kan şekeri seviyesini düşürmekle görevlidir. Yemek yenildiği zaman kan şekerinin hızlı yükselmemesi için bağırsakta incretinler üretilir ve incretinler de insülin salgılanmasını sağlayarak kan şekerinin yemek sonrasında hızlı artmayıp dengesini sağlarlar.
Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) enzimi ise incretinleri parçalamakla, yani yok etmekle görevlidir. Tip 2 diyabet hastalarında insülin hormonu yetersizdir. Bu yetersizliği telafi etmek üzere Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) enziminin kısmen engelleyip incretinlerin etkinliğini artırmak gerekir.
Janumet içeriğinde bulunan sitagliptin işte bunu yapar ve dolaylı olarak vücudun daha fazla insülin salgılanmasını sağlayarak kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
Yan etkileri itibariyle Janumet ile Glifor arasındaki fark
Her iki ilacın da yan etkileri benzerdir. Janumet ilacında Glifor’dan farklı olarak sitagliptin etken maddesi bulunduğu için Glifor kullanırken görülmeyen bazı yan etkiler Janumet kullanırken görülebilir veya Janumet kullanırken bazı yan etkiler daha şiddetli hissedilebilir.
Janumet ilacının yan etki olarak Glifor ilacından önemli farkı Janumet kullananlarda kan şekeri düşmesi şikayetlerinin daha yaygın görülmesidir.
İlgili yazı:Janumet 1000 mg kullanıcı yorumları