bağışıklık sistemi  Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları bag    s    kl  k sistemi
bağışıklık sistemi

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Kış yüzünü göstermeye başladı. Bu da soğuk havaların yine bizi donduracağını işaret ediyor. Tabi soğuk olur da hastalık eksik kalır mı? Şimdi size bir cümle söyleyeceğim. Bu cümleyi mutlaka hepimiz bir tanıdığından duymuştur. ‘Ben kolay kolay hasta olmam!’ İşte bunun sebebi bağışıklık sisteminden geçiyor. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler kolay kolay viral veya bakteriyel hastalıklara yakalanmıyor. Peki bu bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Hatta en dipten anlatmamız gerekirse bağışıklık sistemi nedir?

Yazımıza bağışıklık sistemi yani immün sistem nedir sorusu ile başlayalım. Bağışıklık sistemi, hayvan ve insan gibi gelişmiş canlıların vücudunun biyolojik savunma mekanizmasına verilen addır. Peki bağışıklık sistemi en çok hangi dönemlerde zayıflar gibi sorular duyuyorum. Bu sistemin güçlendirilmeye en çok ihtiyaç duyduğu vakit sıcak aylardan soğuk aylara geçiş dönemidir. Bunun sebebi ise vücudumuzun soğuk mevsimlerde daha fazla direnç göstermek zorunda olmasıdır. Bu dönemlerde bağışıklık sistemine verdiğiniz destekler genelde besin maddeleri, bol bol su ve de temiz hava ile sağlanır. Besin maddeleri gerekli mineral ve vitaminleri sağlarken su vücudunuzdaki toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır. Temiz havanın ise direkt olarak kan üzerinde etkisi vardır. Temiz kana oksijenlenmiş kan da denilebilmesi ile beraber kanın temizlenmek için ilk uğradığı durak akciğerlerdir ibaresini kullanmamız pek de yanlış olmaz. Aldığınız temiz hava kanınızın temizlenmesine yardımcı olduğundan dolayı bağışıklık sisteminizin direncini arttırmada çok yararlı bir yöntemdir.

Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Faktörler

Eğer bir konuda tedbir almak istiyorsak önce o konunun kötü yönlerini iyice bilmemiz gerekir. Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler genel olarak şöyledir;

  • Yaşlılık; bağışıklık sisteminin zayıflamasında doğal bir faktördür.
  • Temiz hava, su ve ışık eksikliği bağışıklık sisteminizin işini ağırlaştıracak ve bunun sonucunda ise vücuda giren zararlı bir mikroorganizmayı etkisiz hale getiremeyecek kadar zayıflar.
  • Yetersiz uyku vücudunuzun yeteri kadar dinlenememesine yol açar ve bu bağışıklık sistemini zayıflatır.
  • Sürekli strese maruz kalmak, yetersiz hareket etmek, aşırı soğuğa maruz kalmak gibi faktörler de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.

Bağışıklık sistemi hayat kalitenizi arttıran bir sistemdir. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa çabuk hastalanırsınız, kendinizi en ufak bir enfeksiyonda oldukça yorgun ve bitkin hissedersiniz, kas ağrıları oluşu ve örnekler böyle çoğaltılabilir. Artık bağışıklık sisteminin önemi konusunda hemfikirsek şimdi bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmek için yapabileceklerinize geçelim.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapılabilecekler

Sağlıklı, sağlıklı olduğu kadar da güçlü bir bağışıklık sistemi sadece hastalıklara yakalanma riskinizi düşürmez, var olan hastalığınızın tedavisinin daha kısa sürede sonuçlanmasını da sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecekler;

  • Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için ilk koşul temiz hava, bol su ve ışık üçlemesidir.
  • Yeterli sürede uyku ve stresten uzaktan durmak.
  • Beslenme. Beslenme bağışıklık sisteminin temelini oluşturan vitamin ve minerallerin alınması için temel koşuldur. Bu sistemin sağlıklı olarak çalışmasını vücudumuz ancak dengeli beslenme ile sağlar.

Bu maddelerden anladığımız kadarıyla beslenme vücudumuz için çok önemli bir işlemdir. Doğru besinlerle düzenli olarak beslenildiği vakit hastalık vücudunuza biraz zor uğrayacaktır. Dilerseniz şimdi bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri inceleyelim.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek amacıyla tüketebileceğiniz besinler genelde vitaminlerine göre ayrılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle fast food’u hayatınızdan çıkartacaksınız. Daha sonra yapmanız gerekenler ise hayatınıza bayat hiçbir şeyi almamak olacaktır. Unutmayın taze besinler vitamin yuvası iken doğru koşullarda saklanmamış bayat besinler mikroorganizmaların üremesi için çok müsait bir yerdir. Bu yüzden bayat veya çürümüş besinleri tüketirken 2 kere düşünmenizi tavsiye ederim. Şimdi geçelim önerecek olduğum besinlere;

  • Sonbahar sebze ve meyvelerinizi sofranızdan ayırmayın. Bu besin kaynakları bol miktarda vitamin içermesinin dışında tükettiğimiz anda antioksidan alıyoruz. Antioksidanın vücut üzerindeki görevi ise temizlik ve bağışıklığa destektir. Bu meyve ve sebzeler arasında en çok kabul görenler arasında nar, elma, portakal, ıspanak, lahana, brokoli ve karnabahar bulunuyor.
  • Haftanın en az 2 günü balık yiyin. Çünkü balık içerisinde bulunan omega 3 ve diğer faydalı yağlar ile iyi huylu kolesterolün yükselmesi ve kötü huylu kolesterolün düşmesini sağlıyor. Ancak balığın taze olmasına dikkat etmenizi özellikle vurguluyorum.
  • Çocuklarınızı kesinlikle paketlenmiş gıdalara alıştırmayın. Sağlıklı gelişen bir nesil için beslenme alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması gerekmektedir. Yemek yemediği zamanlarda doyması amacıyla paketlenmiş gıdalardan yedirmeyin. Çünkü bu tip gıdaların faydası yok zararı çok.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günde en az 2 buçuk litre su için. İçtiğiniz bu sular boşaltımı hızlandıracak, hızlanan boşaltım sistemi ile de toksik maddeler vücudunuzda konaklayamayacaklar.
  • Brokolinin hayatınızda bir yer oluşturmasına izin verin. Çünkü brokoli içermiş olduğu sulforan maddesi ile antioksidan etki gösterir, C ve E vitaminlerini içerir. Bu etkiler ise bağışıklık sistemini doğrudan etkilemektedir.

Bu besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirme yolları arasından seçip elediğim bu yollar uygulanabilmesi en kolay yollardır. Ancak yine de siz bu meyve veya sebzelerden hiçbir tanesini sevmiyorsanız sevdiğiniz besinlerin içerdiği vitaminleri ve mineralleri inceleyip bu vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi üzerine etkisini inceleyebilirsiniz.

error: Copyright! Yaşamloji