sivilce nasıl geçer  Sivilce Neden Oluşur? sivilce nas  l ge  er
sivilce nasıl geçer

Sivilce Neden Oluşur?

Sivilce Neden Oluşur?

Daha çok ergenlik dönemlerinde ortaya çıkmakta olan birtakım faktörler sebebiyle cildimizde sivilce oluşabilir. Sivilce sebeplerini üç ana başlıkta toplamak istersek, bu sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Cilt yağının fazla üretilmesi
  • Bakterinin birikimi
  • Ölü olan deri hücrelerinin dökülmesi

Cildinizdeki gözenekler yağ veya ölü olan deri hücreleri sebebiyle tıkandığı zaman sivilce oluşur. Cilt gözeneklerinde bulunmakta olan yağ bezleri sebum adlı, cilde kayganlığını veren ve onu koruyabilen bir yağ üretirler. Çoğu süre yağ bezleri normal olan bir oranda sebum üretiyor olsa bile, ergenlikte vücudun gelişimine bağlı bir şekilde, hormonlar daha çok cilt yağı üretilmesine sebep olur. Yağ bezleri normalin daha da üstüne aktif olmaya başlar.

Ciltte yağ üretiminin fazlalaşmış olması ve ölü olan deri hücrelerinin de gözenekleri tıkamasıyla beraber, bakteriler gözeneklerde hapsolmaya başlar. Burada çoğalma oluşur ve sonuç olarak kızarıklık ve şişkinlikler, yani sivilceler meydana gelir. Gözeneğin hangi şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu ya da kist şeklinde ki gibi farklı sivilce çeşitleri görülür.

Sivilce Oluşmasını Artıran Faktörler Nelerdir?

Akne oluşumunda sadece tek bir faktör etkili olmamaktadır. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle birlikte akne oluşur. Derimizde bizimle beraber yaşayan p.acnes adlı bakteri çoğalmaya başlar ise, akne de artmaya başlar. Anne ve babada zamanında sivilce olması, çocukta da görülme ihtimalini arttırmaktadır. Ayrıca hormonların da sivilce oluşumuna etkisi vardır. 

Stres ve endişe duymak akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemlerini kapsar. Bu dönemde sivilceler artış gösterir. Diğer taraftan bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi de artabilir. Adet döneminde, hormonun miktarı değiştiğinden, akneler çoğalabilir. Ayrıca var olan sivilceyi sıkmak, durumu daha beter kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artış göstermesine neden olunur. Sıkıldıktan belli bir zaman sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikebilir.

Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Ancak uzun bir süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri de arttırır. Ayrıca terlemek de sivilcelerin artmasına sebep olur.
Sivilceleri kapatmak amacıyla çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha çok kötüleşmesine sebep olur ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulur.

Sivilcede Diyetin Rolü Var Mıdır?

Sivilce yiyecek nedeniyle oluşmaz. Kısıtlayıcı olan diyetler derinizi düzeltmez. Uzun yıllar çikolata, yağlı besinler sivilce etkeni olarak suçlanmıştır, fakat bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Sivilcede Nasıl Bir Temizlik Yapılmalıdır?

Sivilce nasıl geçer sorusuna yanıt arıyorsanız cildin günlük bakımında yüz temizleyici madde kullanılması ve ılık bir suyla yıkanması gerekir. Süt benzeri temizleyiciler tercih edilmemesi gerekir. Temizleyiciler arasında PH seviyesi 5,5 olanlar tercih edilmelidir. Çok sık bir şekilde yıkama ve cildin aşırı ovulması sivilceyi uyarabilir.

Sivilcenin İç Hastalıklarıyla Bir İlgisi Var mıdır?

Günümüzde sivilcenin iç hastalıklara bağlı olmadığını biliyoruz. Sadece uzun süren, tedaviye yanıt vermeyen, saç dökülmesi veya tüylenme eşlik eden sivilcelerde cinsel hormon bozukluğu söz konusu olabilir. Bu durumlarda doktorunuz birkaç testler isteyecektir.

Stres Sivilceye Sebep Olabilir Mi?

Stres sivilcenin ana sebeplerinden değildir, fakat stresli zamanlarda bazı hormonların açığa çıkması nedeniyle sivilcelerin ortaya çıkmasına ya da artmasına sebep olabilir.

Cinsel Yaşamın Sivilceye Etkisi Var mıdır?

Yapılan bilimsel çalışmalarda cinsel yaşamla sivilce arasında bağlantı kurulamamıştır.

Sivilce İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle cilt temizliğine çok önem verilmelidir. Cilt, sabah ve akşam olarak, günde iki kez, cildi fazla tahriş etmeden düzenli bir şekilde yıkanmalıdır. Böylelikle gözenekleri tıkayan kirden kurtulmuş olunur. Temizleyici ürünlerin, cildin doğal PH seviyesine benzer olmasına dikkat edilmelidir. Diğer taraftan haftada 2-3 kez yapılmış olan kil maskesi, cildin yağlardan kurtulmasını sağlamaktadır. Buhar banyosu haftada bir kez uygulanıp, gözeneklerin genişlemesi sağlanır. Böylelikle siyah noktalardan kurtulmak kolaylaşır. Bunu uygulamaya başlamak için kafanıza büyük bir havlu örtüp, yüzünüzü kaynar suyun buharına 10 dakika tutarak yapabilirsiniz.

sivilce  Sivilce Neden Oluşur? sivilce
sivilce

Toplumda yaygın olanın tam aksine, beslenmenin sivilce oluşumuna doğrudan etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Ancak meyve ve sebze ağırlıklı bir şekilde beslenmek faydalıdır. Çünkü bunların cilt dostu olduğu bilinir. Ayrıca düzenli bir uyku, hormonların aktivitesini düzelteceğinden her gece en az bir şekilde 7 saat uyumak çok önemlidir. Ciltte oluşan sivilcelerin (siyah noktalar dışında) sıkılması durumu halinde hem yaraya neden olup, iz bırakabilir, hem de sivilcelerin iltihaplanıp yayılmasına yol açar. Birkaç bitki çayları cilt için çok yararlıdır. Ihlamur ve rezene çayları bunların başında gelir. Birçok mikrobu temizlemeye yardımcıdır.

Sivilcenin Yaygınlaşmasında Rol Oynayan Sebepler Nelerdir?

  • Yağ içeriği olan nemlendiriciler, aşırı derecede yağlı kozmetik ürünler
  • Güneşten koruyan kremleri
  • Makyaj malzemeleri (özellikle de pudra vb. kapatıcılar)
  • Adet öncesi (2 ila 7 gün öncesi)
  • Doğum kontrol haplarının kullanılması
  • Hamilelik dönemi
  • Vitamin eksiklikleri
  • Telefon,  maske, şapka, kask, gözlük benzeri yüze baskı yapmış olan obje, giysi vb.
  • Ailede akne sorununun olması
  • Sivilceleri cildi tahriş edecek şekilde, yanlış sıkmak
  • Güneş ışığı – güneşin sivilceleri kuruttuğu söylenmekte ama işin aslı çok başkadır; eğer aşırı dereceye kaçılırsa zararlı olan güneş ışınları ve yüksek derece sıcaklık, sivilceleri daha da kötüleştirebilir.
  • Mevsim değişikliği
  • Yüksek derecede nem oranı ve terleme
error: Copyright! Yaşamloji