Kişiye Özel Diyet Listesi Programı Nasıl Belirlenir?
Boy, kilo, yaş… Bu saydıklarımızın hepsi kişiye özel diyet listesi ve beslenme programını etkileyen faktörlerdir. Diyet listesi ve programı hazırlarken bu verdiğimiz önerileri dikkate almanız dileğiyle.
Diyet dediğimizde hepimizin aklına öğünlerimizi ufaltıp aldığımız kalori değerini düşürerek kilo kaybetmeye çalıştığımız bir dönem gelir. Oysa tıp dilinde kilo vermek, almak veya mevcut kiloyu korumak için uygulanan tüm beslenme programları diyet olarak adlandırılır. Modern dünyada gözümüze daha çok kilo vermeye çalışan insanlar çarpsa da kilo problemleri kişiden kişiye değişen bir nitelik taşımaktadır.
Bir kişinin fazla kilolarıyla başı dertteyken bir başka kişi birkaç kilo alırsa daha güzel görüneceğini düşünüyor olabilir. Üstelik diyet yoluyla kilo vermek isteyen kişilerin de ihtiyaçları her zaman birbirleriyle aynı olmak zorunda değildir. Vücudunun genelinde oldukça belirgin bir kilo fazlası olan kişiyle 3-4 kilo kaybederek göbeğini bir parça daha düz hale getirmek isteyen bir kişinin uygulayacakları diyet programları da haliyle birbirinden farklı olmalıdır.
Diyet Kişiye Göre Değişir Mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kişiye özgü kilo problemleri, genetik özellikler ve ihtiyaçlar kişinin uygulayacağı diyeti de yakından etkiler. Bu nedenle diyet kişiye göre değişir mi sorusunun cevabı şüphesiz evettir. Ancak bu durum kişinin kendine uygun görünen bir diyeti hiç araştırma yapmadan uygulayabileceği anlamına gelmez. Kişiye özel diyetler mutlaka alanında yetkin diyetisyenler tarafından beden kile indeksi, vücut yapısı, metabolizma hızı, hayat temposu, yağ-kas oranı gibi bireye özgü değerler ölçülüp bir arada değerlendirilerek hazırlanmalıdır.
Her Diyeti Uygulamayın!
İnternete ya da kimi dergilerde sıklıkla rastlayabileceğiniz şok diyetler hedefiniz ister kilo almak ya da vermek ise formunuzu korumak olsun uzak durmanız gereken oldukça tehlikeli ve kısa vadeli programlardır. Tek tip bir besinin ya da kısıtlı besin gruplarının büyük miktarlarda tüketilmesini içeren bu tarz diyetler kısa sürede fazla miktarda kilo kaybı sağlayabilirler ancak kişinin sağlığını ciddi ölçüde tehdit ederler. Bu sağlık sorunları kısa süreli baş dönmesi ya da halsizlik gibi hafif biçimlerde görülebilecekleri gibi kas güçsüzlüklerinden uyku ve iştah bozukluklarına kadar uzanan ciddi problemlere de neden olabilirler. Üstelik belirgin bir sağlık problemi yaşanmasa dahi bu tarz sağlıksız diyetler sonucu kaybedilen kilolar diyet sonlandırıldığı anda büyük bir hızla ve hatta fazlasıyla geri alınacaklardır.
Sağlıklı Olan, Kişiye Özel Diyet;
Kişiye özel diyetler şok diyetlerin aksine daha yavaş ancak güvenli ve kalıcı bir kilo değişimini garanti ederler. Uzmanlar tarafından hazırlanıp hemen her besin grubunun bir gün içinde tüketilebilecek uygun miktarlarını ve gerekli egzersizleri içeren bu programlarla haftada 3 kilo vermek gibi mucize sonuçlar elde edemeseniz bile programı tam olarak uygulayıp uygun egzersizlerle de desteklediğinizde haftada 500 gr. ila 1.5 kg. gram kaybedip kaybettiğiniz kiloları uzun vadeli olarak koruyabilirsiniz.
Vücutlarımızın farklı besin gruplarına verdikleri tepkiler de kişiden kişiye değişebilir, hatta aynı kişi için farklı zamanlarda bile değişim gösterebilirler. Kişiye özgü diyetler herhangi bir besin grubunun sizde alerji ya da bıkkınlık yaratması veya tadından hiç hoşlanmadığınız bir gıdayı uzun süre tüketmek zorunda kalmanız gibi riskleri ortadan kaldırmakta da oldukça etkilidirler. Bu tarz özel diyet listeleri çoğu zaman beraberlerinde bir besin değişim tablosu ile birlikte gelirler. Bu tablolarda örneğin çorba hazırlayamadığınız ya da tüketmek istemediğiniz bir akşam yemeğinde bunun yerine neler tüketebileceğinize ya da nasıl eşit besin değerine sahip farklı bir kahvaltı hazırlayabileceğinize dair yönergeler bulunur. Bu sayede açlık çekmeden, sevmediğiniz yemeklere katlanmak zorunda kalmadan ve herhangi bir sağlık problemiyle yüzleşmeden sağlıklı ve kalıcı bir biçimde kilo verebilirsiniz.
Yaşlılar ve Çocuklar Nasıl Diyet Yapmalı?
Yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşladığını ve vücudun yağ yakma hızının düştüğünü hepimiz biliyoruz. Yaşlılar için diyetler de hem bu durum, hem de azalan fiziksel aktivite göz özünde bulundurularak dikkatle hazırlanmalıdır. İlerleyen yaşlar kişilerde farklı sağlık problemlerine neden olabileceğinden 25 ila 30 yaşlarındaki bir kişi için hazırlanmış bir diyet 60 yaşındaki bir kişide aynı sonuçları vermeyecektir. Bu nedenle özellikle orta yaşı geçmiş kişiler güvenilir bir hastanede kan basıncı, tansiyon, şeker, kolesterol gibi önemli değerlerini ölçtürmeden kesinlikle hızlı kilo vermek için rastgele bir programa başlamamalı.
Çocuklar için diyet de tıpkı yaşlılarda olduğu gibi son derece hassas bir konudur. Kişiye özel diyetler de en fazla bu iki yaş grubu için önem arz emektedirler. Aslında sağlığı tehdit edecek derecede bir zayıflık ya da obeziteye varacak boyutta bir kilo fazlası yoksa çocuklar için diyetler hiç de gerekli değildir. Çünkü özellikle küçük yaşta biraz toplu olan çocukların fazlalıkları genellikle yürümeye ve özgürce hareket etmeye başladıklarında kolayca ortadan kalkmaktadır. Ancak çocukta belirgin bir iştah azalması ya da normal yemek tüketimine rağmen aşırı miktarda bir kilo alımı gözleniyorsa mutlaka uzman bir çocuk doktoruna başvurulmalı ve çocuğun söz konusu fiziksel ya da psikolojik sorunu kapsandıktan sonra tedaviye eşlik eden uygun bir diyet programı düzenli doktor kontrolü altında uygulanmalıdır.