tüp bebek tedavisi tüp bebek tedavisi Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artıran Yöntemler t  p bebek tedavisi
tüp bebek tedavisi

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artıran Yöntemler

Büyük bir mutlulukla yapılan evliliklerinin ardından, uzun yıllar geçmesine rağmen, çocuk sahibi olamayan birçok çift vardır. Her türlü tedavi yöntemini deneyen ve bir türlü çocuk sahibi olamayan çiftlerin, son çare olarak başvurduğu tüp bebek yöntemi, bazı durumlarda başarılı olmayabilir. Birkaç deneme sonrasında, bebek sahibi olan ailelerin sayısı hiçte az değildir. Tüp bebek, son yıllarda toplumda yaygın olarak uygulanan bir tedavi şekli olmasına rağmen, birçok masrafı da beraberinde getirir. Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin, ilk olarak neden doğal yollardan çocuk sahibi olmadığı araştırılacaktır. Çocuk sahibi olmayı engelleyen durum, bulunduğunda ise kısa süre içinde gerekli tedaviler başlar. Fakat bazı ailelerin, tıbbi sebeplerle normal yollardan çocuk sahibi olma olanağı bulunmaz. Bu gibi mecburi durumlarda ise tüp bebek tedavisi başlayacaktır. Başvuru yapılan hastane ve doktor hangisi olursa olsun, tüp bebek tedavisinde her zaman tutmama riski bulunur. Hastaları maddi ve manevi olarak yıkan, tutmayan tüp bebek denemeleri, son yıllarda gelişen teknoloji ile uygulanan birkaç yöntem sayesinde, minimuma indirilebilmektedir.

Yardımcı Yuvalanma Yöntemi

Tüp bebek yöntemi ile yerleştirilen embriyo, bir zar içinde gelişim göstermektedir. Hamileliğin oluşabilmesi için gebeliğin ilerleyen aylarında, embriyonun bu zarı yırtarak dışarı çıkması gerekir. Hamilelik oluşmamasının en büyük sebebi de embriyonun bu zarı yırtamamasıdır.  Zarı yırtamayan embriyo, rahim duvarına yerleşerek, hamilelik olayını gerçekleştiremez. Yardımcı yuvalama sistemi ile embriyonun içinde bulunduğu zara, dışarıdan bir delik atılır. Bu şekilde embriyonun dışarı rahatça çıkması sağlanır. Son yıllarda uygulanan bu yöntem ile hamilelik oluşma ihtimali oldukça güçlenmektedir. Boş yere sürekli tüp bebek denemeleri yapıp, maddi ve manevi yıpranma yaşamak yerine, tüp bebek başarısını artıran yardımcı yuvalama yöntemi ile hamilelik olasılığı artırılabilmektedir. Yardımcı yuvalama sistemi, artık birçok klinikte yapılan ve oldukça yaygın uygulanan bir yöntemdir.

Endometriyal Ko- Kültür Yöntemi

Endometriyal ko-kültür yöntemi, hamilelik başlamadan bir ay önce uygulanmaktadır. Hamilelikten önceki ay, yumurtlama olayından hemen sonra, rahim içinden alınan parça, hücre kültürü yapılarak geliştirilmektedir. Embriyolar bu çıkartılan parçanın üzerine konarak, gelişimi izlenir. Anne rahminin dışında gerçekleşen bu işlem sayesinde, tüp bebek oluşumu oldukça kolaylaşmaktadır. Uzun yıllar önce denenmeye başlayan ve hamileliğin gerçekleşmesi açısından büyük başarılar sağlayan bu yöntem, günümüzde hamile kalma olasılığını oldukça artırmaktadır.

Embriyo Yapıştırma Yöntemi

Daha önce birçok defa tüp bebek denemesi yapan, fakat başarısız sonuç alan, yaşı ilerlemiş çiftler için uygulanan embriyo yapıştırması, oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Fakat 39 yaşın altındaki çiftlerde embriyo yapıştırma yöntemi uygulanmamaktadır. Bu yöntem, embriyo glue adı verilen bir yapıştırıcı ile embriyonun rahim duvarına yapıştırılması ile yapılır. Genç ve daha önce tüp bebek denemesi yapmayan çiftlere önerilmeyen bir yöntemdir.

Blastokist Kültürü Yöntemi

Teknolojinin ilerlemesi ile embriyonun dış ortamda bir süre bekletildikten sonra rahim içine yerleştirilmesi yapılabilmektedir. Bu yöntemde; laboratuar ortamında, embriyonun canlılığının uzatılması sayesinde tüp bebek oluşumunun daha başarılı olduğu ispatlanmıştır. Embriyonun ana rahmine yerleştirilmesinden önceki en son aşamasına blastokişt denir. Bu yöntem sayesinde en sağlıklı ve hızlı gelişen embriyolar seçilebilmekte ve çoğul gebeliklerin önüne geçilebilmektedir.

Prieimplantasyon Genetik Tanı Yöntemi

Aile geçmişinde, genetik hastalık bulunan kişiler için uygulanan bu yöntem sayesinde, sağlıklı embriyolar seçilerek, ana rahmine yerleştirilmektedir. Bu yöntem ile ailelerden edinilen embriyolar, tek tek incelenir. İçlerinden en sağlıklı olan embriyolar seçilerek, ana rahmine transfer edilir. Böylece hastalık riski taşıyan çocukların önüne geçilebilmektedir. Günümüzde diğer bazı hastalık geçmişi olan aileler için de prieimplantasyon yöntemi ile gebelikler sağlanarak, hastalıklı çocuğu olan aileler için göbek kordonu transferi yapılmaktadır.

Embriyo Dondurma Yöntemi

Daha önce laboratuar ortamında elde edilen sağlıklı embriyoların, en fazla üç tanesi ana rahmine yerleştirilebilmektedir. Diğer embriyoların dondurularak ileride tekrar çocuk sahibi olmak isteyen aileler için saklanması, maddi olarak daha ekonomiktir. İleride tekrar çocuk sahibi olmak istendiğinde, tüp bebek tedavisi yapılmasına gerek kalmayacaktır. Ayrıca dondurularak bekletilen embriyolar, bebeğin ileride yaşayabileceği sağlık problemlerinde de kullanılır. Günümüzde yaygınlaşan embriyo dondurma yöntemi, yeni kök hücre bankalarının açılması için ilk adım olarak değerlendirilmektedir.

Tüplerin Çıkartılması Yöntemi

Anne adayının tüpleri bazı durumlarda tıkalı olabilmektedir. Böyle durumlarda tıkalı tüplere sıvı dolarak hamileliğin oluşmasını güçlendirilebilmektedir. Hamilelik gerçekleşmeden önce ise tıkalı olan tüplerin çıkartılması,  hamilelik şansı oldukça artacaktır.

Mikrodiseksiyon Tese Yöntemi

Babada, sperm bulunamayan durumlarda uygulanan bu yöntem ile babanın testisleri dış müdahale ile açılarak, içeride sperm aranmaktadır. Bu işlem uygulanan vakaların büyük çoğunluğunda, sperm elde edilebilmiş ve tüp bebek başarı oranı oldukça artmıştır. Fakat testislere kesi atılması ile elde edilen spermlerde, dondurarak bekletme işlemi yapılmamaktadır. Bu şekilde elde edilen spermlerin çoğu, yapısal kusurlu olabilir. Bu sebeple mikrodiseksiyon yöntemi ile elde edilen spermler, genellikle taze olduğu aşamada kullanılır.

error: Copyright! Yaşamloji