Günlük yapılan diyette sık yapılan hatalar kilo almaya ve sağlıksız yanlış beslenmeye neden olur. Bu nedenle aşağıda verdiğimiz 10 ve üzeri diyet hatalarına düşmeyiniz. Peki bunlar nedir, nelerdir bakalım.
Diyet Yaparken Yapılan Sık Hatalar Nelerdir?
Diyet yapmak başlı başına sistemli ve komplike bir olaydır. Diyetin bir çok destekleyici evresi bulunur ve bu destekleyicileri uygulayamazsanız, sağlıklı şekilde kilo vermek pek mümkün olmaz. Bu nedenle diyetin başlı başına bir fayda getirmeyeceğini iyi bilmeli ve kendinizi diyete karşı şartlamalısınız. Diyet sırasında motivasyon çok önemlidir. Kendinize güvenin ve kendinizi motive etmek için, zayıfladığınızda nasıl görüneceğinizi düşünün. Kendinize hedefler koymak motivasyonunuz açısından her zaman çok önemlidir.
Ayrıca dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sabır. Sabırsızca çok hızlı kilo vermeyi herkes ister, ancak vücudunuza çok fazla yüklenirsiniz ve kısa sürede diyetten vazgeçer, metabolizma dengenizi altüst edersiniz. Sistemli bir şekilde haftada ortalama 1 kilo vermeyi hedefler ve yaptığınız diyeti egzersizle desteklerseniz, hem sistemli hem de hızlı kilo vermek mümkün olur. Sizler için diyet sırasında yapılan hataları inceledik.
Diyet Yaparken Yapılan Yanlışlar: Akşamları saat 19:00 ana yemek saatiniz olmalı ve bu saati geçirmemelisiniz, ancak bu saatten sonra gece yatana kadar 1 kez meyve ve kurutulmuş gıdalarla, sindirim sisteminizi asla boş bırakmayın. Yatağa aç girmeyin ancak saat 19:00 dan sonra asla ağır yiyecekler tüketmeyin. Yatağa aç girmek ertesi sabah, çok daha aç uyanmayı ve diyete karşı iradeyi kaybetmeyi tetikleyecektir.
Diyette sık yapılan hatalar nelerdir: Unutmayın diyet yapıyorsunuz, madem diyettesiniz buna tam manasıyla kendinizi alıştırın ve beyaz un, şeker ve rafine gıdaları haftada 1 kez olarak tüketin ve kendinizi ödüllendirin. Ancak bundan daha fazla asla tüketmeyin. Haftada 1 kez çok az miktarda tükettiğiniz şeker, rafine gıdalar ve beyaz un, vücudunuzun diyet rutinine girmesini engeller ve metabolizmanızı şaşırtarak daha hızlı kilo vermenizi sağlar.
* İçki tüketimini seviyor ve kısa vadede vazgeçemem diyorsanız, kesinlikle haftada 1 defadan fazla tüketmemelisiniz ama asitli ve mayalı olanlar büyük diyet hatası! Alkol vücuttaki su kaybını arttırır ve yağların parçalanmasına engel olarak, özellikle göbek bölgesi yağlanmasına neden olur. Diyette alkol tüketimi, diyetinizin yarı yarıya daha yavaş seyretmesine yol açar.
* Sağlıklı ve kalıcı diyetin en temel unsurlarından bir tanesi de egzersiz yapmaktır. Ancak egzersiz yaptıktan sonra insan vücudu tatlı ihtiyacı hisseder, tatlı sevmeyen insanlar ise aşırı yeme dürtüsüne kapılırlar. Bu durum kan şekerinizde meydana gelen dalgalanmalar nedeniyle oluşur ve gidermek için kilo aldırıcı besinler tüketmek yerine, 1 porsiyon meyve veya kuru incir, kuru ahududu gibi besinleri tüketmelisiniz. Bu sayede kan şekerini dengeleyen kilo aldırmayan besinler tüketmiş olursunuz.
* Ayrıca kulaktan dolma diyetler ve kendi vücudunuza uymayan listeler en sık yapılan diyet hataları arasındadır. Sağlıklı bir diyet programı uygulayarak, düzenli şekilde egzersiz yapıyor ve yinede kilo veremiyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız. Metabolizmaya bağlı bir rahatsızlığınız olabilir.
* Bir başkası için uygun görülerek onun metabolizmasına göre hazırlanmış bir diyet programını uygulayarak, kilo verebilirsiniz, ancak göbek, bel ve basen bölgelerinizin zayıflamasını asla sağlayamazsınız. Sadece vücudunuzun genel kütlesi içerisinden su kaybı, ödem atılması ve genel yağ deponuzdan kilo verebilirsiniz ancak bölgesel zayıflamak mümkün olmaz. Bu nedenle vücudunuza yapılan gerekli tahlillerin ardından, verdiği reaksionlara göre, vücut yapınıza uygun diyet programları uygulamalı ve mutlaka bir diyet uzmanına başvurmalısınız.
* Özellikle evinize misafir geldiğinde ve misafirliğe gidildiğinde, diyet programları bozulur ve aslında o anda ayıp etmemek için, tüm yaşantınızın kalitesinden vazgeçmiş olursunuz. Bu nedenle kararlılığınızı her yerde gösterin, kimsenin size kilolu olarak bakmasını ve mükemmel olmadığınızı düşünmesini istemiyorsanız, tüm şartlarda direnmeli ve kendinize uygun besinleri tüketmelisiniz. En yakın arkadaşınızla çay kahve içerken kek ve pasta tüketmek yerine, diyet grisini ve lifli, kepekli undan yapılmış 1 adet kurabiye yemek sizi daha mutlu bir insan yapacak, buna inanın!
* Ayrıca sık yapılan diyet hatalarına baktığımızda, en büyük hatanın içecek tüketiminde karşımıza çıktığını görüyoruz. Diyet programınızı tam anlamıyla uyguluyor ancak size kalori yapan içecekleri farkında olmadan tüketiyorsanız, kilo verme süreciniz uzayacaktır. Bu nedenle fabrikasyon meyve suları, şekerli çay, şekerli kahve tüketimini günde 1 bardaktan fazla olmamak üzere sabitleyin. Ancak akşam yemeğinden önce içilen 1 fincan şekersiz Türk kahvesi, sizi sofraya daha tok oturtacaktır.
* Diğer yandan diyet yapmak nedir? Asla aç kalmak değildir, düzenli ve sağlıklı beslenmektir. Bu nedenle kendinizi asla aç bırakmayın. Uzun süre aç kalırsanız, en fazla 1 hafta diyeti uygulayabilirsiniz ve pes edersiniz. Kısa süreli diyetlerde verilen kilolar, uzun vadede ortalama olarak 2 katı şekilde geri döner. Bu nedenle kendinizi yormayın ve sistemli bir şekilde ilerleyin. 3 ana öğün yiyorsanız 6 ara öğün yiyin ve bu ara öğünlerde, meyve tabakları, kurutulmuş meyveler ve çok az miktarda kuruyemiş tüketin. Bu sayede diyet yaparken kaybettiğiniz bazı mineralleri geri kazanacağınız gibi, aç kalmayacak ve diyete karşı direncinizi yitirmeyeceksiniz.
* Sağlıklı bir diyetin yardımcıları olarak bilinen besinleri tüketmelisiniz, özellikle günde 1.5 – 2.5 litre su içerek kilo vermek çok daha hızlı bir hale gelecektir. Suyun yağları parçalayıcı etkisi bulunur ve vücut ritmini düzene sokar. Ayrıca maden suyu ve doğal mineralli sular, diyet sırasında kaybedilen vitaminleri geri kazanmak için kesinlikle tüketilmesi gereken sıvılardır.
Tüm bu maddeleri tek tek inceleyin ve yaptığınız diyetlerde neden uzun süreli olarak fayda sağlayamadığınızı yaptığınız hatalar ile analiz edin. Unutmayın, kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, o kadar kolay kilo verir ve vücudunuzu forma sokarsınız.