diyet dolma tarifi  Diyet Dolma Tarifi diyet dolma tarifi
diyet dolma tarifi

Diyet Dolma Tarifi

Diyet Dolma Tarifi

Diyeti ziyafete çevireceğiniz bir tarif olan diyet dolma tarifi ile tekrardan karşınızdayız. Bilirsiniz ki kış ayları bir çoğumuz için kilo almayı ifade ediyor. Bizler de kilo almamak için içerisinde neredeyse yemek bulunmayan diyet listelerini baz alarak doğru düzgün yemekler yiyemiyoruz. Diyet yemekleri hapishane yemekleri değildir diyerek, şimdi bütün bunları unutmanızı ve dolmayı düşünmenizi söylüyorum. Ah olsa da yesek dediğiniz ancak sonradan kilo alırım düşüncesiyle bu fikri reddettiğiniz dolma. Bugün diyet dolma yapacağız. Bu sayede hem leziz dolmalar yiyeceksiniz hem de ufak egzersizlerin de yardımıyla kilo almayacaksınız.

Dolmaları biraz daha övüp sizin canınızı çektirmeden önce diyet dolma tarifini yaparken kullanacağımız malzemeleri bir bir sayalım şimdi.

Diyet Dolma Tarifi Malzemeleri

Diyet dolma malzemeleri, kolaylıkla bulabileceğiniz normal dolma malzemelerinden çok farklı olmayan malzemelerdir. Bu malzemeler

  • 100 gram yağsız kıyma (Yağsız olmasına özen gösterin.)
  • 1 tane dolmalık biber (Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenizi kolaylaştırır.)
  • 1 tane orta boy domates (Bulunduğumuz kış aylarında grip derdine derman olan sebzedir.)
  • 1 tane küçük boy kabak (Bu sebzenin faydaları oldukça fazla olduğu için bunu uzun uzun anlatacağım.)
  • Yarım tane rendelenmiş havuç
  • 1 tane orta boy soğan
  • Bir demet maydanozun dörtte biri (Bunu özellikle öneriyorum. Çünkü maydanozun zayıflamanın yanı sıra daha bir çok şeye olumlu yönde etkisi vardır.)
  • 1 tutam dereotu (Mucizevi bir bitkidir. Birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Kullanmanızı öneririm)
  • 1 diş sarımsak (Doğal antibiyotik olmasının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma etkisi ile kilo vermenizi kolaylaştırır.)
  • 1 tatlı kaşığı salça (Acı biber salçası metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır.)
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber, kimyon, tuz ve nane.

Bu saydığım malzemeler hem kilo alma derdinden kurtulmanızı sağlayarak sonunda lezzetli bir şeyler tüketme fırsatını bulmanızı hem de içerdikleri vitamin ve mineraller ile sağlıklı bir şekilde beslenmenizi sağlayacaktır. Şimdi biz bu saydıklarımın içerisinde en az kaloriyi içeren malzeme olan kabağın yararlarından biraz bahsedelim.

Kabağın Faydaları

Kabağın içermiş olduğu vitamin, mineral ve besinlerin sağlık bakımından çokça faydası vardır. Kabak kilo vermek için uğraşanların tercih etmeleri gereken besinlerin başında gelir, çünkü kabağın faydaları arasındaki en önemli madde zayıflamayı kolaylaştırıyor olmasıdır. Aynı zamanda kalp sağlığına faydası dokunan kabağın bir de kanseri önleyici özelliği mevcuttur. Göz sağlığını da koruyan kabak, sindirim sistemine düzene sokar ve de özellikle prostat kanserinin engellenmesine yardımı dokunabilir. Dilerseniz kabağın faydalarını detaylı olarak inceleyelim;

Kalp Sağlığını Korur: İçerdiği az miktarda yağ ile neredeyse kolesterol bulundurmadığından dolayı, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra kalp krizi, felç gibi hayati tehlike arz eden sorunlara yakalanma riskini düşüren madde olan magnezyumu içerisinde bulundurur. Potasyum, magnezyum ve C vitaminini içerisinde bulundurması kan basıncı seviyesinin sağlıklı düzeylerde tutulmasına yardımcı olur.

Zayıflamayı Kolaylaştırır: Yine belirtiyorum, içerisinde çok az yağ bulunduruyor olması, kalorisinin az olması demek oluyor. Bu sayede kabak kilo vermeyi kolaylaştırmada büyük rol oynuyor. Kilo vermek isteyenler vakit kaybetmeden diyet listelerine kabağı alabilirler.

Kabak Kanseri Önler: Kabak antioksidanlar açısından oldukça zengin bir besindir. Beta karoteni maddesini içermesi, kansere sebep olan kimyasal kirlenmenin oluşmasına izin vermez. İçermiş olduğu C vitamini ile ağız ve akciğer kanserini engelleyebilir.

Kemik Sağlığını Korur: Kabak, omurgada bulunan minerallerin yoğunluğunu arttırarak kemik sağlığının ileri derecede korunmasına katkıda bulunur. İçermiş olduğu magnezyum aynı zamanda eklem açısından çıkan sorunlara yakalanma riskini en aza indirmektedir. Kabak içerisinde bulundurduğu demir, fosfor, çinko gibi mineraller ile bir kemik hastalığı olan osteoporoza karşı koruma sağlar.

Göz Sağlığını Korur: Kabağın içerisinde beta karoten ve luteini maddeleri yüksek miktarda bulunur. Lutein maddesi körlüğe yol açan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi hastalıkları önlemede önemli  rol oynar. Bir fincan dolusu kabak, yaklaşık olarak 135 miligram beta karoten  ve yine yaklaşık olarak 2400 mikrogram lutein içerir.

Kolon Sağlığını Korur: İçerisinde bol miktarda lif içeren kabak, kolon sağlığını da korur. Vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olarak kabızlığın önemli derecede önlenmesini sağlar.

  • Bağışıklığı Arttırır: İçerisinde bol miktarda C vitamini bulunduğu için soğuk algınlıkları ve alerjilere karşı bağışıklığı güçlendirir. Aynı  zamanda sindirim sisteminin de sağlığını korur.
  • Cilt Sağlığını Korur: İçerdiği A vitamini ve beta karoten maddesinden dolayı oldukça etkili antioksidan özelliği olan kabak, cilt sağlığını koruyarak geç yaşlanmanızı sağlar.

Görüyor musunuz? Bir kabak dolması yapıp bu kadar faydaya erişebileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Veya kabağın bu kadar faydalı olduğu hakkında bir fikriniz var mıydı? Gördüğünüz gibi sağlıklı zayıflama teriminin tam karşılığı kabak oluyor.

Bir diğer diyet kabak tarifimiz için linke tıklayabilirsiniz : Kabak Graten Tarifi

Yemeğin faydaları hakkında bilgi sahibi olduysak ve malzemelerimizi hazırladıysak şimdi yapılışımıza geçelim.

Diyet Dolma Tarifi Hazırlanışı

Diyet dolma tarifi hazırlanışı için öncelikli olarak bütün malzemelerimizin tamam olduğundan emin olmalıyız. Dilerseniz yukarıdan kontrol edebilirsiniz. Eğer malzemelerimiz tamamsa soğanları ince ince kıyma işlemi ile diyet dolma tarifimizi yapmaya başlayalım. Soğanları ince ince kıyıp bir kaba boşalttıktan sonra tuzunu ekleyip yaklaşık olarak 5 dakika boyunca el ile yoğuruyoruz. Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra karışımımızı bir kenara 15 dakikalık bir dinlenmeye alıyoruz. 15 dakikalık dinlenme süreci tamamlandıktan sonra kalan bütün harç malzemelerini(100 gr yağsız kıyma, domates, rendelenmiş havuç, maydanoz, sarımsak, dereotu, salça) karışıma ilave edip karıştırıyoruz. Bu sayede hazırlanmış olan harç ile bir adet orta boy dolmalık biberin, yarım tane kabağın ve içi boşaltılmış olan domatesin içini dolduruyoruz. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra üstlerini bir parmak kapatacak şekilde sıcak su ile 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekliyoruz. Dilerseniz burada su ile birlikte 1 tatlı kaşığı biber salçası da koyabilirsiniz. Ardından diyet dolma tarifimizi 20 dakika boyunca kısık ateşte pişiriyoruz. Yemek pişerken servis tabaklarımızı hazırlıyoruz. Sonunda o an geliyor. Pişen diyet dolma tarifi yemeğimizi ocaktan indirip afiyetle yiyoruz.

error: Copyright! Yaşamloji