ramazanda diyet ramazanda diyet Ramazan Diyeti ramazanda diyet
ramazanda diyet

Ramazan Diyeti

Ramazan ayında tutulan oruç ile birlikte günlük 3 ana öğünümüz 2 öğüne düşmektedir. Bunun haricinde yaklaşık 17 saat oruç tutmanın verdiği dezavantaj ile fazla acıkma ve sonrasında fazla yemek tüketimi de sıkıntı yaşatabilecek olan olumsuz durumlardan biridir. Ayrıca sahurun daha çabuk gelişi ile su tüketiminde azalmaların olması da kilo alımına sebep olurken beraberinde sindirim sisteminde ve böbreklerde sıkıntı yaşanmasına sebep olabilir.

Bu sebeplerden ötürü özellikle 17 saatlik aç kalmanın ardından yapılan iftar ve sahur öğünlerine dikkat ederek bu iki öğün arasında kalan zamanı da unutmamak gerekir.

Ramazanda Kilo Alımına Engel Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Ramazan ayında kilo alımına engel olma ve ramazanda zayıflayabilmek için yapmanız gerekenler oldukça basit. Öncelikle ramazanın 30 gün olduğunu unutmayın. Bu sürenin sonunda istediğiniz yemeği tüketeceksiniz. Bunun dışında dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda sıraladık.

Ramazan Pidesine Dikkat

Ramazan ayında uzun saatler boyunca aç kalma ile birlikte birçok yemek ve tatlıya özenme de artıyor. Bu yemek ve tatlıların tüketimi ile birlikte ise kaçınılmaz kilo alımları başlamaktadır. Ayrıca iftarın olması ile birlikte hızla tüketilen yemeklerde sağlık açısından oldukça zararlıdır. Ramazan pideleri ise ramazan sofralarının baş tacı olup kiloların gelişine maksimum hız katan karbonhidrat yüklemesine sebep olur.

İftarda Mutlaka Çorba İçin

Ramazanda kilo alımını engellemek için öncelikli olarak çorba ile başlanan iftar menünüzü ramazan pidesi ile ödüllendirmemeniz gerekir. Çorbanızı sade olarak içip mutlak öncesinde 1 bardak suyu yavaşça için. Suyun ardından çorbayı tüketip bir süre bekleyin. Beynimiz tokluk hissini 12 dakika sonra algıladığından bekleyerek tüketim yapmak en ideal olanıdır. Ayrıca tüm gün aç kalan mide için de birden yükleme yapmak zarara sebep olup ağrı ya da yanma gibi problemleri beraberinde getirebilir.

Ramazanda Yemekler

Ramazan ayının gelişi ile iftar öğünlerinde yapılan çeşitli et yemekleri, kremalı yemekler, pilavlar, makarnalar, yağlı yemekler, hamur işleri ve kızartmalar ile kiloların gelişi sürpriz olmaz. Ramazan ayında her gün yapılıp keyifle tüketilen bu yemekler hem sağlığınızı tehdit eder hem de kilo alımına sebep olur. Çorbanın ardından bir süre bekleyerek tüketeceğiniz yemeğiniz az yağlı olmalıdır. Bu yemeğinizi de gene yavaş tüketmenizde fayda var. Gene ardından bir süre bekleyin.

Ramazanda Tatlılar

Ramazanda özenilerek alınan ya da evde yapılan tatlılar sonucunda kilo alımı hız kazanır. Biraz dirayetli olup tatlı isteğinizi hurma ile gidermeye çalışmanı ise kilo alımını dengeleyecektir. Tüm gün aç kalınması ile kan şekerinde düşme yaşanır bunun sonucunda ise gün içinde tatlıya istekler arta. Ramazanda fazlası ile tatlıların sergilenmesi ise bu ihtiyacın tavan yapmasına sebep olabilir. Unutmayın ki ramazan sadece 30 gündür ve sonraki aylarda dilediğinizi dilediğiniz öğünde yiyebilirsiniz. Fakat bu ayda aldığınız fazla kiloları vermek için aylarca tatlılardan uzak kalmanız gerekebilir.

Ramazanda Yemek Yeme Düzeni

Ramazan ayında en uygun olan bir bardak su ardından içilen çorba ile iftarı sonlandırmaktır. Bunun akabinde ilerleyen saatlerde az az tüketimlerin yapılması tavsiye edilir. Bu tüketimler yağlı ve şekerli olmamalı. Ayrıca beyaz ekmek ve ramazan pidesi yerine esmer ekmek tüketimi her daim olduğu gibi ramazanda da tavsiye edilir. Sahur vakti geldiğinde yatıp uyuyacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca ne kadar çok yerseniz yiyin gene de acıkacaksınız.

Ramazanda Su Tüketimine Dikkat Edin

Ramazanda iftarda yenen yemekler ve ardından içilen çay ile su tüketimi sekteye uğrar. Sahur vakitlerinde acıkmamak niyeti ile yemeye verilen artı değer de suyun önüne geçer. Fakat su tüketimin azalması durumunda sindirim sisteminiz yavaşlar kabızlık gibi durumların dışında böbrekler de bu durumdan nasibini alır. Ayrıca ramazanın yaz ayına gelmesi ile sıcakların verdiği ekstra terleme de su tüketimine ekstra bir durum katıyor.

Ramazan ayında iftar ve sahur arası mutlaka en ez sekiz bardak su tüketmek gerekir. Eğer bunu üzerinde tüketebiliyorsanız en ideal olanı yapıyorsunuz demektir. İftarda 2 bardak, sahurda iki bardak ve ararda kalan zamanda 4 bardak su tüketmeniz hiç de zor değildir. Eğer su tüketimini unutuyorum diyorsanız kendinize bir şişe ya da sürahi ayarlayın ve bunu görebileceğiniz bir yere koyun.

error: Copyright! Yaşamloji