Glifix gibi pioglitazon etken maddeli ilaçların kalp krizi riskini artırdığına dair yabancı kaynaklı bilimsel araştırma sonuçları ülkemiz basınında da yer almıştır.
Glifix kullananlar yapılan haberlerin abartı ürünü mü olduğu yoksa gerçeğin bir yansıması mı olduğu hakkında bilgi almak istemektedirler.
Glifix kalp krizine neden olur mu ?
Glifix kullanma talimatında kalp yetmezliği sorunu yaşayanların bu ilacı kullanmaması gerektiği açıkça ve detaylı olarak belirtilmiştir.
Bazen hasta kendinde kalp yetmezliği sorunu olduğunun farkına varmayabilir. Bu örnekte eğer Glifix kullanan kişide kalp yetmezliği sorunu var ise bunu nasıl fark edecek ?
Glifix kullanan hastada eğer nefes darlığı, ödem veya ani kilo artışı gibi şikayetler “belirgin” şekilde gözlemleniyor ise hastada kalp yetmezliği sorunu olabileceğinden şüphelenir.
Kalp yetmezliği sorunu yaşayan hastalarda kalp krizi geçirme ihtimali bulunmaktadır.
Daha önceden kalp yetmezliği sorunu olmayan hastalarda şeker hastalığı nedeniyle insülin ve Glifix ilacı ile yapılan tedavi sonradan kalp yetmezliği sorunu ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Öte yandan şeker hastalığı da kalp yetmezliği sorununa yol açabilmektedir. Bu nedenle “Glifix ilacı kalp yetmezliği yapar” şeklinde kati bir şey söylenmemektedir.
Şeker hastası ne yapmalı ?
Şeker hastalığının tedavisi bu hastalık ile yaşamayı öğrenmek ve tedbiri elden bırakmamak ile mümkündür.
Sürekli kontrol halinde bulunulması ve sağlıklı beslenmeyi gerektirmesi nedeniyle şeker hastalığı bazı kişilerin ömrünü bile uzatmaktır.
Şeker hastasının yediğine içtiğine sürekli dikkat etmesi, sağlıklı gıdalara yönelmesi, stres ve üzüntü verici olaylardan uzak durması ve yeterli fiziksel aktiviteye sahip olması gerekir.
Eğer bu hususlara riayet ederse şeker hastası, hem sağlıklı hem de uzun bir ömür geçirebilir.
Şeker hastalığı için kullanılan ilaçlarının önemli derecede yan etkileri bulunmakla birlikte çoğu şeker hastası için ilaç kullanmak bir zarurettir. Sağlıklı beslenmek ve stres-üzüntüden uzak durmak ilaç kullanımını azaltabilmektedir.
Bunun yanı sıra şeker hastasının düzenli olarak doktor takibinde olması gerekmektedir. Hem ilaçlar hem de şeker hastalığı zamanla bazı organları yıpratmakta ve tahlil sonuçlarına göre zaman zaman doz ve ilaç değişikliği gerekmektedir.
Glifix ilacındaki kalp krizi riski ne derece yüksek ?
Glifix ilacı kalp yetmezliğini, dolayısıyla kalp krizi riskini artırsa da Glifix kullanıp kalp krizi geçiren kişilerin sayısı fazla değildir ve bu kişilerden bazıları başka bir şeker ilacı kullansalar da kalp krizi geçireceklerdir.
Bu nedenle Glifix ilacı ülkemizde reçete edilmeye devam edilmektedir.
Glifix karaciğere zarar verir mi ?
Glifix ilacın karaciğere zarar verme riski bulunmaktadır. Bu nedenle önemli derecede karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin Glifix kullanmaması gerekir. Glifix kullanan kişilerde karaciğer enzimleri periyodik olarak takip edilmelidir.
İlgili yazılar: