Bağırsak Tembelliği Tedavisi
Günümüzde en sık yaşanan sağlık problemlerinden biri olan bağırsak tembelliği, en fazla yanlış yaşam tarzı, yanlış beslenme veya ruhsal sağlık problemleri sebebi ile ortaya çıkmaktadır.
Bağırsak tembelliği yaşayan insanlarda; hızla kilo artışı, kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı ve şişlik kaçınılmaz olur. Kısa süreli bağırsak tembelliği yaşayan insanların, son bir hafta içindeki beslenmesi kontrolden geçirilir ve sıvı ağırlıklı gıdalar ile beslenmesi önerilir. Fakat kronikleşen ve her zaman bağırsak tembelliği yaşayan insanların, en kısa sürede doktora başvurması önerilmektedir. Doktor önce bağırsak tembelliğinin sebeplerini araştıracak ve ona göre bir tedavi uygulayacaktır.
Her hangi bir sağlık probleminden kaynaklanamayan bağırsak tembelliğinde, uzun süre ilaç kullanmak yerine beslenme yeniden programlanmalıdır. İlaca bağlı olarak tuvalete çıkma, zamanla alışkanlık haline gelebilmektedir. Bu durumda hasta her gün ilaç alarak tuvalet ihtiyacını karşılar. Böyle vakalarda, kısa süreli kabızlık zamanla kronikleşir ve bağırsak tembelliğinin yol açtığı değişik hastalıklar oluşabilir.
Bağırsak Tembelliği Nedir?
Bağırsak tembelliği yani halk arasındaki söylenişi ile kabızlık; kişinin bir haftada üç defadan az tuvalete çıkması olarak tanımlanabilir. Alınan gıdaların bağırsakta yavaş ilerlemesi sonucunda oluşan bağırsak tembelliği, tedavi edilmezse kronik bir hal almaktadır. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve değişik ağrılara sebep olan bağırsak tembelliğinin oluşmasına, beslenme alışkanlıkları, yaş, hareketsizlik ve yetersiz sıvı alımı neden olmaktadır. Bağırsak tembelliği şikâyeti ile doktora başvuran hastaların ilk olarak bağırsak filmleri çekilmekte ve beslenme tarzı tekrar gözden geçirilmektedir.
Bağırsak tembelliği ne iyi gelir
Bağırsak tembelliğine ne iyi gelir görelim; kişilerin gün içinde tükettiği besinlerin makata kadar ulaşamaması sebebi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yiyeceklerin sindirilememesi bağırsak kaslarının yavaşlaması veya yaşlılığa bağlı oluşabilmektedir. Troid hastalıkları, omurilik zedelenmesi, Alzheimer, Parkinson ve psikolojik hastalıklar kabızlığa yol açan en büyük sebeplerdir. Birkaç gün tuvalete çıkamayan insanlarda, şişkinli oluşması kaçınılmaz olur.
Doktora başvurulduğu anda kişide kabızlık oluşmasına sebep olan hastalık araştırılır. Bu süre içinde ise hastanın rahatlaması için ilaç desteği verilir. Her hangi bir hastalıktan kaynaklanan bağırsak tembelliğinde, ilk olarak hastalık tedavi edilmektedir. Her hangi bir hastalığa bağlı oluşmayan ve tamamen yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkan bağırsak tembelliğinde, hastanın beslenme tarzı tekrar gözden geçirilir ve diyetisyen eşliğinde yeni bir diyet listesi verilir. Her gün düzenli olarak en az bir saat yürümesi önerilen kabız hastaları, kısa süre içinde normal hayatına dönmektedir. Tedavi edilmeyen bağırsak tembelliği sebebi ile basur, hemoroit ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Bağırsak Tembelliğini Önlemek İçin Beslenme Tarzı Nasıl Olmalıdır?
Günlük tüketilen besinlerin, bazıları bağırsakların yavaş çalışmasına sebep olabilmektedir. Bu besinler beslenme listesinden çıkartılmalı ve diyetisyen eşliğinde yeni bir beslenme programına başlanmalıdır. Düzenli beslenme ve spor, kısa sürede bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır. Sosyal medyada da kabızlığı önleyen, kalorisi düşük yemek tarifleri bulunur. Bu tarifleri uygulayarak, kilo verme imkânınızda olacaktır.
1- Bol miktarda mevsim meyve ve sebzeleri tüketmek, bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Özellikle bol miktarda lif içeren sebzeler, her gün düzenli olarak tüketilmelidir.
2- Beyaz undan yapılan gıdalar yerine, tam tahıl ürünlerinden, belli miktarda tüketmek gerekir. Makarna ve pirinç dahi esmer tercih edilmelidir.
3- Yemeklerde kullanılan yağ miktarı azaltılmalı ve zeytinyağı gibi daha doğal yağlar tercih edilmelidir. Katı yağlar hem kilo yapacak hem bağırsakların çalışmasını yavaşlatacaktır.
4- Hazır gıdalardan mümkün olduğu kadar az tüketmek gerekir. Kola, pizza, hamburger gibi yiyecekler, kabızlığa sebep olur. Zaten obezitenin en büyük sebepleri bu gıdalardır.
5- Günlük tüketilen tuz ve şeker oranı iyi ayarlanmalı ve aşırı tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Tatlı çok sevenlerin, unlu tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmesi önerilmektedir.
6- Kırmızı et yerine tavuk veya balıketi tüketilmeli, beslenme kızartma yerine haşlama ve buğulama şeklinde ayarlanmalıdır.
7- Düzenli alkol tüketimi ve bol kafein, bağırsak tembelliğine yol açmaktadır. Bu sebeple alkol tüketimi sınırlanmalı ve kafein yalnızca günde bir defa içilmelidir.
Bağırsakların Daha Hızlı Çalışması İçin Başka Neler Yapılabilir?
1- Bağırsak tembelliğine yol açan depresyon gibi ruhsal sorunların kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir. Bir uzmandan yardım almalı ve psikolojik problemlerinizden kurtulmalısınız.
2- Her gün düzenli olarak iki litre su içilmeli ve gerekirse bitki çaylarından kullanılmalıdır. Bazı bitki çayları veya doğal besinler düzenli kullanıldığında bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sabah yataktan kalkar kalkmaz, kahvaltı öncesinde içilen 1-2 bardak ılık su ile güne başlamak ve belli saat aralıklar ile su içmeye devam etmek gerekir.
3- Hiç spor yapmayan ve günün büyük çoğunluğunu masa başında oturarak geçiren kişilerde bağırsak tembelliği kaçınılmaz olarak gelişecektir. Her gün veya en az haftada iki gün düzenli spor yapmak, bağırsak tembelliğini önler.
4- Özellikle kuru meyveler bağırsakları çalıştırmada oldukça işe yarar. Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik her sabah aç karnına birkaç tane yenmeli ve üstüne bir bardak ılık su içilmelidir. Bağırsakları daha hızlı çalıştırması için Kayısının kükürtlü olanı tercih edilmelidir. Kükürtlü kayısı, diğer kayısıya oranla daha koyu renktir.
Bağırsak Tembelliğine İyi Gelen Bitkiler
Doğada bulunan bazı bitkiler bağırsak tembelliğinde olumlu sonuçlar vermektedir. Yine sabah aç karnına içilen bir kaşık zeytinyağının bağırsakları rahatlattığı bilinmektedir. Sinameki otu kaynatılarak, havanda dövülür. Her gün 2-3 defa yemeklerden önce yenilen sinameki otu kabızlık problemine iyi gelen bitkilerden biridir. Yine keten tohumu bağırsakları düzenli çalıştıran bir bitkidir. Aktardan alınan keten tohumu her gün taze olarak havanda dövülmeli ve yemeklerden yarım saat önce, bir yemek kaşığı tüketilmelidir. Günlük tüketime yulaf ağırlıklı besinler eklenmeli ve yulafın lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahatlaması sağlanmalıdır. Günümüzde ekmek, bisküvi gibi ürünler yulaf ağırlıklı üretilmektedir. Bu ürünlerden kullanmak, kabızlığı önler.
Bağırsak Düğümlenmesi
Bağırsak düğümlenmesi bazen bağırsak tembelliği ile karıştırılabilmektedir. Bağırsak düğümlenmesinde kabızlığa ek olarak; kusma, karında şişme ve ağrı oluşur. Bu hastalık, kişinin uzun süre tuvalete çıkamaması ve bağırsaklarının tıkanması sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Hastanın hemen ameliyata alınması gerekir. Bağırsak düğümlenmesi bazen ikinci defa tekrarlayabilmektedir. Hayati öneme sahip ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple uzun süre tuvalete çıkamayan kişilerin, diğer belirtilere dikkat etmesi gerekmektedir.