kepek bitkisel çözüm kepek için çözüm Kepek İçin Doğal Çözümler Nelerdir? kepek bitkisel     z  m
kepek bitkisel çözüm

Kepek İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Saç derisinin katman yapısında görülmekte olunan, morfolojisi pul pul olarak betimlenen ölü deriler; kepek olarak adlandırılmaktadır. Kepek problemi; bulaşıcı bir problem değildir. Ciddi bir rahatsızlığın başlangıç evresini oluşturmakta olduğu da söylenemez. Fakat gündelik yaşantılar içerisinde insanlar saçlarının kepekli olmasından pek hoşnut olmazlar. Bu durum bireyler için kişisel bakım kaynaklı oluşum göstermekte olan özgüven yüzdesini deformasyona maruz eder. Kişi dışarıdan; banyo yapmıyor ya da öz bakımına önem vermiyor olarak addedilmekten endişe duyar. Üstelik saç derisindeki kepeklenme şiddetli boyutlarda seyrettiğinde kaşıntı ile birlikte de görülebilmektedir. Toplum içerisinde sürekli olarak başını kaşımakta olan biri için akıllardan geçen tüm fikirler pozitif olmayabilmektedir. Saç derisi üzerindeki kepek oluşumun önüne geçebilmek adına ilk akla gelen ve yaygın olarak uygulanım görmekte olan yöntem; kepek şampuanı kullanmaktır. Marketlerde ve eczanelerde rahatlıkla bu şampuanları bulabilir ve bünyenizin vereceği reaksiyonu deneyebilirsiniz. Bu yönteme ek olarak sizinle evde harlayabileceğiniz bir kepek karşıtı formül de vereceğiz. Fakat öncelikli olarak saç derisinde oluşum göstermekte olan kepeklenmeye hangi etmenlerin sebebiyet vermekte olduğunu inceleyelim…

Saç Derisinde Neden Kepek Oluşur?

Saç derisinde oluşum göstermekte olan kepek problemine sebebiyet vermekte olan pek çok etmen bulunmaktadır. Bu etmenlere; Malasezya mantarını, Sedef hastalığını, saç yıkama sıklığını, jöle ve benzeri kimyasal ürün kullanım yoğunluğunu ve kuru cilt yapısını örnek gösterebiliriz. Kepek oluşumuna mevsimsel değişimlerde etki göstermektedir. Örneğin güneş ışığından yoksun kalınan dönemlerde, bilhassa kış aylarında kepeklenmenin artış göstermekte olduğu saptanmıştır. Ayrıca su tüketme oranınız da saç derinizde meydana gelebilecek olan kepek problemi ile yakından ilgilidir. Vücuda yeterli oranda su alınmaması durumunda cilt yapısı kuruma eylemi gösterir. Bu durum ise kepeklenme için idealdir. Şimdi gelin kepeklenme faktörlerini yakından mercek altına alalım.

Malasezya Mantarı

Kepek oluşumu kronik boyutlara ulaşmadıysa; genellikle cilt yapısının kendini yenileme içerisinde olduğu süreçlerde karşılaşılmakta olunan bir problemdir. Zararsız bir tür olan Malasezya mantarı; zaten cilt üzerinde yaşam sürmekte olan bir mantardır. Fakat sorun olağan dışı bir büyüme niceliğine sahip olduğunda meydana gelir. Bu mantar kontrolsüz olarak büyüme gösterirse; cilt yapısının yenilenme sürecini sürekli aktif hale getirebilir ve kendisine karşı bağışıklık sistemini harekete geçirebilir. Bağışıklık sisteminin mantara karşı harekete geçmesi cilt yağlanmasını arttırır. Cilt yağlanması ise bu mantarın daha rahat bir şekilde büyümesine zemin hazırlar.

Sedef Hastalığı

Genellikle; diz, dirsek ve gövde bölgelerinde rastlanılmak olunan, kalın ve parlak olarak gözlenen deri pullanması tanımlamasıyla addedilmiş olan sedef hastalığı istisnai durumlarda kafa derisi üzerinde de oluşum gösterebilmektedir.

Kuru Cilt Yapısı

Ek olarak hiçbir probleme gerek duyulmaksızın, sadece kuru bir cilt yapısına sahip olmanız; saç deriniz üzerinde kepeklenmenin oluşum gösterebilmesi başlı başına yeterli bir etmendir. Soğuk ve nemden yoksun ortamlar ise cilt yapısının kuruma eğilimi göstermesi açısından en elverişli atmosferlerdir.  Fakat kuru cilt yapısından kaynaklanmakta olan kepeklenme; diğer oluşum nedenlerine nazaran çok daha katlanılabilir boyutlardadır. Kepek oluşumları daha minimal ebatlarda ve kaşıntı görülmeden seyreder.

Jöle ve Kimyasal Ürün Kullanımı

Jöle, köpük ve çeşitli saç spreyleri; saç derisi üzerinde kepek oluşumuna sebebiyet veren etmenlerin başında yer almaktadır. Zira deri yapısı karşılaşmış olduğu bu kimyasal türevlerine alerjik reaksiyon göstermektedir.  Üstelik deri yapısının tahribatına yol açmaktadır. Yine de bu ürünleri kullanmadan yapamam diyorsanız; yeni yeni satışa sunulmakta olan kepek karşıtı formüle sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.  Ayrıca aşırıya kaçmadan ve kullanımını alışkanlık haline getirmeden uygulamanızı tavsiye ederiz.

Saç Yıkama Sıklığı

Saç yıkama sıklığı kepek oluşumu için tam anlamıyla bir paradokstur. Az yıkanan saçlarda yağlanma gözlenir. Oluşum gösteren bu yağlanma; bakteri ve mantar oluşumuna sebebiyet vereceğinden kepeklenme meydana gelir. Sık yıkanan saçlarda ise; şampuan gibi kimyasalların yoğun kullanımına bağlı olarak saç derisinde tahriş meydana gelir, bu durumda kepek gibi pullanmaların gözlenmesine neden olur. Bu sebeple yıkama sırasında saç derisine masaj yaparak, kimyasal ürünlerden iyice durulanması sağlanmalıdır.

Kepeklenme İçin Neler Yapılabilir?

Limon Suyu: Kullanmakta olduğunuz şampuanı kepek problemi için daha etkili hale getirebilmek için; bir çay kaşığı kadar limon suyu ekleyin.

Elma Sirkesi: Banyodan önce iki yemek kaşığı elma sirkesi ile üç yemek kaşığı suyu bir kapta iyice karıştırın. Ardından saçlarınıza masaj yaparak bu karışımı uygulayın. Yarım saat kadar beklettikten sonra şampuan kullanarak durulayabilirsiniz.

Kekik: 5-6 sap kadar kurutulmuş taze kekiği 400 ml. su ile kaynatın.  20 dakika kadar soğutup dinlendirdikten sonra, masaj yaparak saçınıza uygulayın ve yarım saat kadar sonra şampuan kullanarak yıkayın.

Hindistan Cevizi: Hindistan cevizi yağı içerik açısından kepeklenme karşıtıdır. Uygulama sırasında maksimum 4-5 damla kadar kullanılmalıdır.

Tuz: Banyodan önce saçınızı bir tatlı kaşığı sofra tuzu ile masaj yaparak ovun. Beklemeden şampuan kullanarak yıkayın.

error: Copyright! Yaşamloji