horlama problemi horlama problemi Horlama Problemi, Nasıl Bir Rahatsızlıktır, Nasıl Kurtulunur? horlama problemi
horlama problemi

Horlama Problemi, Nasıl Bir Rahatsızlıktır, Nasıl Kurtulunur?

Horlamak Nedir?

Horlama nefes alırken hava geçiş düzeninin yeterli seviyede rahat olmamasından kaynaklanır. Yumuşak damak dilin arkası ve küçük dilin olduğu yerler kendiliğinden darılabilir, bu bölgeler birbirinin üstüne doğru birleştiğin de solunum yapılamaz ve sesin titreşmesi ile horlama ortaya çıkar. Horlamanın kısa bir tabirini yaparsak eğer kısaca, nefes alırken uyku sırasında boğaz ve burnun nefesi düzgün alamayıp sesler çıkarması demektir.

Horlama Nasıl Meydana Gelir?

Horlamak bir sağlık problemidir. Horlamayı sadece nefes alırken uyku sırasında boğaz ve burnu nefesi düzgün alamayıp sesler çıkarması demek eksik olur. Horlamak çok önemli bir sağlık sorunudur, bunu sadece bu kadar kısaca tabirlemek doğru değildir. Çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu idrak etmek de gerekir. Horlama sorunu sağlıkdan ziyade sosyal hayatta da, toplumsal konularda da sorunlar çıkarmaktadır. Bireyin yaşamının önemli bir bölümünü de etkiler. Horlama genel tabirle nefes alamamak demektir nefes alamamak da hayatınızdaki bazı şeyleri büyük etkiler, okul, iş yerlerin de adaptasyonu engeller, yorgunluk hissi yaratır. Ve horlama Ilerlediğinde arkasından büyük bir hastalığı getirir. Bu hastalığa uyku-apne sendromu adı verilir.

Horlama Kimlerde Görülür?

Horlama bazı yaş kesitlerinde ve daha çok fiziksel açıdan sorunlu insanlar da ortaya çıkar. Fizikel açıdan:

  • Boğaz kaslarının gevşek yapıda olması sonucu
  • Boğazın kalın bir dokuya sahip olması (genellikle kilolu bireylerin sorunudur)
  • Küçük dili standart ölçüden uzun olanların

Burunun da sorun olan kişilerin daha çok rastladığı bir hastalıktır.

Horlamak Genetik Midir?

Cevabımız basit horlamak genetik değildir. Sadece biz aynı çevrede yaşayan soluyan insanlar bazı sebeplerden dolayı horlamaya başlar ve bu biriyle aynı çevrede olan aile ferdi de horlamaya başlayınca genetik sanarız. Genetik değildir sadece çevre etkisi sonucu olmuş bir hastalıktır. Ama hormalama problemini yanı sıra getiren etmenler genetik olabilir ama horlamak genetik bir hastalık değildir.

Horlamayı Önlemek

Eğer aşırı çok kilonuz varsa öncelikle bu kilolardan kurtulmaya başlayabilirsiniz. Uyku uyumadan önce bazı ilaçlarınızı almamanız gerekebilir çünkü ilaçların bazısı horlama etkisi yaratabilir. Uyku uyumadan bir veya iki saat önce kesinikle ağır yemek yenmemelidir bu da horlama problemine yanı sıra getirir. Bazı doktorların uyarısına göre sırt üstü yatmak da horlamayı tetikleyebiliyor bunun için tenis topu tedavisi diye bir öneri var, bunu okuyup araştırmanız gerekebilir. Oksijen en önemli etken, uyumadan önce odanızı temiz hava ile iltibata geçirin. Ve sigara, eğer horlamadan kurtulmak ve horlamaya aşırı derecede yakalanmamak istiyorsanız sigarayı bırakın.

Horlama Tedavisi İçin Öneriler Nelerdir?

Eğer horlama sorununuz çok ilerlememiş ama rahatsız ediyorsa yukarıda saydığımız maddeleri gün içinde tekrarlayabilirsiniz. Eğer şiddetli bir şekilde horluyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey bir kulak burun ve boğaz doktoruna kendinizi kontrol ettirmektir. Doktorunuz sizi kontrol ettikten sonra sorunun ne kadar büyük ve nasıl tedavi edilebileceğini size anlatır ve bazı öneriler sunar. Ya da size bir kaç cerrahi yöntemlerle ameliyat etmek, uygulamak istediğini söyler. Ameliyat gerektiren durumlardan bır kaçı şunlardır, ileri derecede bademcik hasarı, küçük dilin dokusu ve yumuşak damak dokusun da problem var ise bu cerrahi bir ameliyat gerektirebilir.

Uyku-Apne Sendromu Hastalığı

Yukarıda anlattığımız ve açıkladığımız gibi horlamanın ileri seviyesi uyku-apne sendromu hastalığını getirmektedir. Çok tehlikeli bir hastalıktır ayriyeten ölümcül olduğunu söyleyen birkaç söylenti de vardır. Uyku apne sendromu uyurken solunumun yapılmaması ve nefes alımının durması ile oluşan bir hastalıktır. Uyku sırasındaki solunumun yavaşlaması ve durmasıyla vücudumuzda ki kanın içindeki oksijen miktarının düşmesiyle, karbonhidrat miktarının yükselmesi sonucunda oluşabilir. Uyku apnesi sinir sisteminin düzensiz çalışmasıyla ilgili de olabilir. Uyku apnesinin en büyük sonuçları gürültülü horlama, aşırı sinirlilik, dikkatsizlik, baş ağrısı ve yorgunluğu da baş sıralarda getirir.

Uyku Apnesinin Üç Tane Temel Çeşidi Vardır?

Tıkayıcı uyku apnesi: En sık rastlanan uyku apne sorunudur. Tıkayıcı uyku apnesi daha çok yukarıda da açıkladığımız gibi fiziksel sorunlar sonucu ortaya çıkar.

Merkezi uyku apnesi: En az rastlanan uyku apne sorunudur. Beyinden gelen bazı yanlış uyarılar sonucu oluşur, daha doğrusu beyinde ki solunumu kontrol eden kaslarının yanlış çalışması sonucu oluşur.

Bileşik uyku apnesi: Orta seviye nin altında rastlanan uyku apnesi sorunudur. Birleşik uyku apnesi genellikle uyku ilacı kullanan hastalarda ortaya çıkar.

error: Copyright! Yaşamloji