gripten korunmak  Kışın Hastalıklardan Korunmanın Yolları gripten korunmak
gripten korunmak

Kışın Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Kışın Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Kış ayları geldi ve soğuk yüzünü göstermeye başladı. Oysa biz yazın sıcağına alışmış, hasta olmayı unutmuştuk bile. Bilirsiniz ki soğuk havalar ve hastalıklar kardeş kelimelerdir. Ancak şimdi size bu kardeşleri birbirinden nasıl ayıracağınızı, kış günlerinde hasta olmaktan nasıl kaçabileceğinizi anlatacağım.

Kış soğuğu bir yerde kış hastalıkları bir yerde insanoğlu için. Hastalıklardan korunmanız için genel olarak söyleyebileceğim şey kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmanız olacaktır. Çünkü genelde havalandırması yetersiz alanlar tam bir bakteri konağıdır. Kapalı ortamlarda soluk yoluyla bulaşan hastalıklardan nasibinizi almanız an meselesi olabilir. Ülkemizde kış mevsiminde görülen hastalık çeşidi gittikçe artış gösteriyor. Son zamanlarda en sık rastlanan hastalıklar ise nezle ve grip başta olmak üzere farenjit,  sinüzit, ortakulak iltihabı, bronşit, zatürredir.  Bu tür enfeksiyonlarda risk grubu genelde çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik sağlık sorunu olanlar oluyor.

Kışın Gripten Korunmanın Yolları

Havaların birden bire soğuduğu bu dönemlerde grip ve soğuk algınlığı vakaları genelde artış gösterir. Ancak bu sizin bu hastalıklardan korunamayacağınız anlamına gelmez. Gripten korunmanın temel mantığı bağışıklık sistemini güçlendirmek, bakterilerin üremesini engellemek ve bol bol vitamin alarak vücudunuzu dinç tutmaktır. Kışın gripten korunmanın yolları arasında uzmanların önermiş olduğu gıdalar; bağışıklık sistemini güçlendirmek için zencefil, antiseptik özellik barındıran sarımsak, antibiyotik etkisi ile önem taşıyan zencefil ve vitamin deposu olan kestane veya bozadır. Bunların dışında gribal enfeksiyonu engellemek için bol sulu gıdalar ve de yeşil yapraklı meyve sebze tüketimi önerilebilir. Günde en az 45 dakikalık bir yürüyüşe çıkarak temiz hava soluyup enfekte havayı ciğerlerinizden atabilirsiniz. Bunu söylememe gerek var mı bilmiyorum ama her gün içmiş olduğunuz 1 bardak portakal suyu gribal enfeksiyona yakalanma riskinizi yarıya indiriyor. Yaptığınız yemeklerde kekik, nane, çörek otu gibi baharatlar bulundururken baharatlığınıza bir de öğütülmüş zencefili eklemenizi öneririm. Bütün bunların dışında kişisel hijyen sizi hastalıklardan korumanın en önemli yoludur. Eller sık sık yıkanmalı. Ayrıca dişler sabah akşam fırçalanmalı ki ağızda oluşan bakteriler akciğerlere ulaşmasın. Her gün tüketilen bir kase yoğurt vücudunuzdaki tüm yabancı bakterilerin atılmasına yardımcı olacaktır. Son olarak da bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımı olacak olan uyku düzeni ayarlanmalı. Günde en az 7 ancak en çok da 8 saat uyunmalıdır.

Diğer Hastalıklar ve Korunma Yolları

Malum kışın yakalanabileceğiniz tek hastalık grip değil. Grip dışında yakalanabileceğiniz daha birçok hastalık var. Biz sizin için bunlardan en sık görülenlerini araştırdık. Başı en tehlikelisi ve tedavisi yapılmadığı zaman ölüme kadar götüren zattüre çekiyor.

Zatürre, akciğerlerin iltihaplanması sonucu gelişen bir hastalıktır. Akciğerlerde bulunan ve alveol denilen hava keseciklerine dolan iltihabi sıvı akciğerlerin solunum görevini yapmasını engeller.Vücut yeterince oksijen alamayınca diğer organlar ve dokular görevlerini yerine getiremez hâle gelebilir. Zatürre Amerika’da ölüme yol açan hastalıkların arasında 6. Sırada. Yani birazdan sayacağım belirtilere sahipseniz bir doktora görünmenizde fayda var.

Zatürreye yol açan mikroorganizmaların sayısı 30’un üzerindedir. Genel olarak zatürrenin oluşumunda virüsler ve bakteriler etkilidir. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyona her yaş grubu dahil olabilir. Zatürrenin belirtileri ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte balgam, göğüs ağrısı ve terlemedir. Virüslerden kaynaklanan zatürre ise kısa sürede iyileşir. Fakat bu virüs grip virüsü ise ağır bir zatürreye yol açabilir. Zatürreden korunma yolları arasındaki en etkili yöntem pnömokok aşıları ve yıllık grip aşısı vurulmaktır. Bu en etkili yöntemidir. Korunmanın diğer yolları, gripten, sıcak ortamlardan kaçınmak, eğer bağışıklık sisteminiz güçlü değil ise bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Hastalıklardan Korunmak İçin Neler Yemeliyiz?

Belirtmek isterim ki kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için genç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanın çok büyük etkileri vardır. Böyle bir vücuda sahip olmak için yediğiniz yiyeceklerin çeşidine değil dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı meyve ve sebzelerin antioksidan, antibiyotik ve buna benzer etkileri olduklarını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden yeşil yaprak ağırlıklı olmak üzere sebze yemeklerine ayrıca sebze yemeklerini tüketirken  üzerine baharat dökmeniz hususunda size birkaç tavsiye verebilirim. Öğütülmüş zencefil bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği için yemeklerinize katmanız kışın sizi hastalıklardan koruyacaktır. Ayrıca sarımsak ve kimyonu da bol bol kullanmanızı öneririm. Sebze yemekleri hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir nokta varsa o da içerilerinde bulunan besin değerlerini kaybetmemeleri amacıyla büyük büyük doğramak, düdüklü tencerede pişirmek ve de en önemlilerden bir tanesi taze olmasına dikkat etmektir.

Eğer meyve ve sebze tüketiminden hoşlanmıyorsanız lezzeti hoşunuza gidebilecek meyveleri kombin yapıp bir meyve sıkacağında sıkıp sularını vitamin kaybetmeden içebilirsiniz. Unutmayın, yüksek yağ içeren besinleri tüketmek sizi daha sağlıklı yapmaz. Aksine kalp sağlığınızı dahi etkileyebilir. Yazın terleme ile oluşan sıvı kaybını gidermek amacıyla çoğalttığınız su tüketimine kaldığı yerden devam etmeniz boşaltım sisteminin işini kolaylaştıracak bu şekilde de bakteriler ve virüsler vücudunuzda uzun süre konaklayamayacaklardır.

error: Copyright! Yaşamloji