vertigoya ne iyi gelir iyi gelen bitkiler, vertigo belirtileri, vertigo egzersizleri, vertigo hastalığı, vertigoya iyi gelen hareketler Vertigoya Ne İyi Gelir? Vertigo Tedavisi vertigoya ne iyi gelir
vertigoya ne iyi gelir

Vertigoya Ne İyi Gelir? Vertigo Tedavisi

Vertigoya Karşı Önleminizi Alın

Vertigo son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan, kişinin kendisinin veya etrafının döndüğü hissine kapıldığı bir hastalıktır. Bu durum çoğu zaman baygınlık hali ile karıştırılsa da erkenden gerekli önlemler alınıp tedavi edilmezse kişinin sosyal yaşamına çok büyük darbeler vurmaktadır. Vertigo belirtileri nelerdir ve vertigo nasıl tedavi edilir merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Vertigo Belirtileri

Vertigodan şikâyetçi olan hastalar genellikle hastalığı tarif ederken zorlanmaktadırlar. Çoğu Vertigo hastası baş dönmeleri ile beraber bulantı, kusma, aşırı terleme ve anormal göz hareketlerinden şikâyet etmektedir. Vertigo belirtileri başladıktan itibaren birkaç dakika sürebildiği gibi saatlerce hatta günlerce sürebilmektedir. Bazı kişilerde bu belirtiler sabit ve sürekli bir halde görülürken kimi zamanlarda da ataklar şeklinde görülebilmektedir. Vertigolara genellikle ani oturuş kalkışlar veya başka bir ters hareket tetikleyici olmaktadır.

Vertigonun Sebebi Beyin veya İç Kulak Problemleri

Vertigo hastalığı çıkış kaynağına göre sınıflandırıldığında 2 ana gruba ayrılmaktadır. Bu gruplardan bir tanesi iç kulağa bağlı problemlerden ortaya çıkan vertigolar, diğeri ise beyindeki problemlere bağlı olarak ortaya çıkan vertigolardır. İç kulak problemleri sebebi ile ortaya çıkan vertigolara preferik vertigo  beyindeki sorunlar sebebiyle meydana gelen vertigolara ise “santral vertigo” adı verilmektedir. Sinir ve çekirdek serebellum adı verilen beyincik ile birbirine bağlıdır. Santral vertigolarda baş dönmeleri daha az görünür fakat bir kez baş dönmesi başladı mı düzelmek bilmez. Bir görüşe göre beynin alt bölümlerindeki kanlanmaların azalması vertigoya sebep olmaktadır. Boynun arkasından beyne giden damarlar denge ile ilgili merkezleri kanlandırırlar. Bu yapıda olabilecek herhangi bir bozukluk halsizlik, ikiz görme, denge problemleri, konuşma bozukluklarına neden olabilirler.

Beyin Tümörleri Vertigo Sebebi Olabilir.

Bazı vakalarda beyinde oluşan tümörlerin vertigo sebebi olduğu görülmüştür. Beyindeki bu tümörler vertigonun yanında işitme kayıplarına ve kulakta çınlamalara da sebep olmaktadırlar. Bunun yanında denge sinir sistemi hastalıkları olarak bilinen nörapati hastalıkları da vertigoya sebep olmaktadır. Bazı epilepsi türlerinin de vertigoya benzer baş dönmeleri yaptığı da bilinmektedir. Vertigo hastalıkları esnasında ortaya çıkan baş dönmelerinin ardından genellikle dayanılmaz baş ağrıları gelmektedir.

Vertigoda Tedavi

Eğer Vertigo beyinden kaynaklı ise beyindeki hasarın nerede ve ne boyutta olduğu, Vertigo tedavisi sırasında nasıl bir yol izleneceği açısından önemlidir. Vertigolarda her ne sebepten olursa olsun öncelikle ilaç tedavisine başvurulur. İlaç tedavilerinin dışında beyinden kaynaklı vertigolarda beyin hasarına bağlı tedavi yöntemlerine başvurulur. Beynin alt bölgesindeki kanlanma problemleri sebebiyle ortaya çıkan vertigolarda aspirin ve farklı ilaç tedavileri uygulanır. Vertigo atakları şeklinde kendini gösteren Multipl skleroz hastalarında yüksek dozlarda kortizon tedavileri uygulanmaktadır.

Vertigoya iyi gelen bitkileri merak ediyorsanız birkaç satır da bu konuda hakkında yazalım. Isırgan Otu ve Sarı Ballıbaba bitkisi vertigoya iyi gelen bitkiler arasından. Sarı Ballıbaba bitkisini normal çay demler gibi demleyip içerek vertigonun etkilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca İbrahim Saraçoğlu da vertigo için aşağıdaki doğal kürü sunmuştur. Saraçoğlu 2 hafta boyunca bu kürün uygulanması durumunda etkilerinin azalacağını belirtmiştir. Saraçoğlu’nun kürü şu şekilde hazırlanmaktadır.

Vertigo için kür tarifi;

Bir cezveye 1 bardak su, 5 gram kadar çoban çantası ve bir tutam testere dişli aslan pençesi otu eklenerek 5-6 dakika kaynatın. Kaynattığınız karışımı süzgeç yardımıyla süzün ve sıvıyı ılımaya bırakın. Vertigo için hazırladığınız bu kürü ilk hafta sabah akşam 1 su bardağı, ikinci hafta ise günde 1 kereye düşürerek tüketin. Düzenli kullandığınızda vertigo hastalığının verdiği baş dönmesi, mide bulantısı, denge problemi gibi sonuçların yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz.

Vertigoya iyi gelen hareketler

Hareketleri yapmak için acele etmeyin. Yavaş yavaş sindire sindire yapın hareketleri. İlk olarak göz egzersizini söyleyelim. Önce tavana sonra yere bakarak hareketlere başlayabilirsiniz. ilk önce 5 kez ile başlayın ve sonra 20’ye kadar çıkabilirsiniz. Yavaş yapmaya başlayarak kendinizi iyi hissettikçe hareketi hızlandırın. Aynı hız mantığıyla başınızı oynatmadan sağa sola bakma hareketine geçin. Son göz egzersizi ise başınızı sabit tutup bir parmağınızı öne uzatın ve parmağınızı düzensiz oynatarak takip etmeye çalışın. Bu hareketi 1 dakika civarında yapın.

Kafa egzersizlerine geçebiliriz. İlk olarak kafanızı gözleriniz açıkken sağa sola çevirin. Yukarıdaki 5-20 kez olayı ve yavaştan hızlanma bu hareketlerde de geçerli. İkinci kafa egzersizi ise kafanızı sağa sola yatırmak. Son 2 egzersiz ilk ikisi ile aynı. Tek farkı bu sefer aynı hareketleri gözleriniz kapalı şekilde yapmanız.

error: Copyright! Yaşamloji