Panik atak hastalığını son yıllarda sık duymaya başladık. Panik atak hastalığı, anksiyete bozukluğu kategorisine giren psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır.
Bu hastalık belirgin bir sebep olmaksızın kişide şiddetli bir korku ve panik hali oluşması durumu olarak açıklanır. Hastalarda sebebi anlaşılamayan bir şekilde gerginlik ve stres şikayetlerinin eşlik ettiği “ölüm kaygısı” olmaktadır.
Genellikle ergenlik ve gençlik döneminde başlayan bu hastalık ile başa çıkmak, hastalık hakkında bilgisi olmayan birisi için kolay olmamaktadır.
Panik atak hastalığının nedenleri tam olarak anlaşılmamakla birlikte hastanın travmatik veya çok stresli bir dönemden geçiyor olmasının beyindeki nörotransmitter dengesizliğine yol açtığı ve bunun da kontrolü zor olan bir anksiyete bozukluğu olan panik atak hastalığına zemin hazırladığı düşünülmektedir.
Panik atak krizleri hasta için oldukça kokutucu ve stres dolu olabilmektedir. Yaygın olarak görülen panik atak belirtileri şunlardır:
- Dehşet hissi veya ölüm korkusu
- Terleme
- Üşüme
- Ağızda kuruluk
- Kalbin hızlı atması
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı
- Parmaklarda karıncalanma
- Uyuşma, batma hissi
- Göğüs ağrısı
- Kulak çınlaması
- Ateş basması
- İshal veya acil idrara çıkma isteği
- Boğuluyormuş gibi hissetme
- Vücuduna karşı yabancılaşmak
- İdrak zayıflığı
Yukarıdakilerden en az 4 tanesi bir arada yaşanıyor ise hasta panik atak krizi yaşıyor demektir.
Duloxx panik atak için nasıl kullanılır ?
Duloxx ilacı serotonin ve norepinefrin hormonlarının etkisini artıran bir ilaçtır. Serotonin mutluluk veren, kişiyi canlı ve zinde hissettiren bir hormondur. Kişide iyimserliği ve hayat sevgisini artırarak panik atak anındaki karamsarlığı ve korkuyu azaltmada etkilidir.
Norepinefrin hormonu ise “vücudun savaş veya kaç” sistemini aktive ederek panik atak halinin daha kısa sürede atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Doktor panik atak için Duloxx reçete ederken hastanın kullanmakta olduğu ilaçları soracaktır. Duloxx ilacının bazı ağrı kesici, kas gevşetici, antidepresan ve uyku ilaçları ile birlikte kullanılması halinde kullanım dozunun bu ilaçlara göre ayarlanması gerekir.
Hastanın Duloxx kullanırken doktordan habersiz bitki çayı kullanmaması gerekir. Panik hastalarına melisa, papatya, rezene, kediotu, sarı kantaron gibi bitkilerin çayları iyi gelir fakat bu bitki çayları Duloxx’un etkisini artırabileceğinden doktor ya bu bitki çayları hastanın kullanmamasını öğütleyebilir veya Duloxx dozunda azaltmaya gidebilir.
Duloxx ilacının kullanım dozu panik atak şiddetine göre doktor tarafından ayarlanır. Günde bir veya iki doz 30 mg kullanılabilir.
Panik atak hastalarında Duloxx 2 hafta kadar etki etmeye bilir, etkisi genellikle ikinci haftadan itibaren başlar ve 3-4. Haftalarda etkisini gösterir.
Panik atak tedavisi nasıl yapılır ?
Panik atak tedavisinde hastaya düşen en önemli görev doktora kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermek ve doktor bilgisi dışında ilaç veya bitki çayı kullanmayıp ilacını düzenli olarak kullanmaktır.
Panik atak hastalığı hastalarda bazı ekstra sorunlara yol açabilir. Bu şikayetlere göre doktor bilgisi dahilinde hasta vitamin takviyesi alabilir, bitki çayı kullanabilir.
Panik atak hastalarını yeterli miktarda omega 3 ve omega 6 alması önemlidir. Bunun için düzenli olarak balık tüketmesi (öncelikle somon balığı) ve çörek otu tüketmesi önemlidir. Eğer balık tüketimi yetersiz ise gıda takviyesi olarak da alabilir.
Panik atak hastaları ayrıca magnezyum açısından zengin olan pırasa, folik asitten zengin ıspanak gibi sebzeleri yeterli miktarda tüketmeleri, turpgiller ailesinden sebzeleri ve ton balığını en az haftada bir yemeleri gerekmektedir.
Panik atak hastaları B vitamini içeren gıdaları da yeterli miktarda almalıdırlar.