burun tıkanıklığı burun tıkanıklığı nedenleri Burun Tıkanıklığı Nedenleri burun t  kan  kl
burun tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Nedenleri

İnsan sağlığı için önemli organlardan biri de burundur. Sağlıklı bir vücudun sağlıklı bir solunum fonksiyonu gerçekleştirebilmesi için burundan nefes alıp vermesi gerekir. Burundan nefes alıp verme sırasında burundan giren hava nemlenir, sesimizin bize özgü bir ses haline gelmesine yardımcı olur, giren havanın ısınmasını sağlar, koku almamızı sağlar ve kulağımızın havalanmasına yardımcı olur. Burun birçok özellik taşır ve sadece hava giren ve çıkan bir organ olarak bilinmemesi gerekmektedir. Kişide uzun süre burun tıkanıklığı görülüyorsa ve bunun sonucunda hasta tedavi olmamışsa ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ülkemiz insanlarının birçoğunda alerjik hastalıkları görülmektedir ve genelinin burun yapısı kemiklidir.

Sağlıklı Nefes İçin Sağlıklı Burun

Burun tıkanıklığı sorunu insanda yaşam kalitesi anlamında ciddi bozuklukların oluşmasını sağlar. Zamanında müdahale edilmemiş ise bu konuda ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olur.

Kişide Burun Tıkanıklığı Varsa

Uyku bozuklukları ve horlama durumu oluşur. Cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açar. Psikolojik sorunların oluşmasına neden olur. Kalp ve akciğerdeki problemleri ağırlaştırır. Sinirlilik hali bu hastalığın belirtilerindendir. Genellikle sabahları ağız kuruluğu hissedilir. Çocuklarda uyku sırasında altını ıslatma sorunları olabilir. Sürekli olarak ağızdan soluk alıp vermek gerekir ve bunun sonucunda da sürekli ağızdan soluk alınıp verildiği için boğaz enfeksiyonu oluşur.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Kişinin burun kemiğinde kayma varsa, burun çatısında daralma durumu varsa, geniz eti büyümesi, alt burun etlerinin büyümesi ve yaygın burun içi polipleri varsa bu gibi durumlar burun tıkanıklığına neden olur. Bu sebepler tek tek ya da birlikte görülebilir.

Burun Tıkanıklıkları Sonucunda Yapılan Ameliyatlar

Burunda tıkanıklık oluşan hastalar içen ilaç tedavisi işe yaramazsa ameliyat gerekebilir. Burun tıkanıklığı ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Alt burun kemiği kısmi olarak alınabilir. Estetik burun cerrahisi yapılabilir. Burun içi polipler cerrahi ya da medikal yolla tedavi edilebilir. Alt burun etleri kısmi olarak alınabilir. Burun çatısı açılır. Genizde bulunan et alınabilir.

Burun Kemiğinde Eğrilme ve Kayma Tedavisi

Oldukça fazla karşılaşılan burunun tıkanık olması durumunun nedenlerinden biri burnun içindeki kemikte eğrilme ve kayma olmasıdır. Bu durum sonucunda da nefes yolu tıkanır. Burun direği olarak isimlendirilen bu yapı düzgün çalışmama durumunda sağlıklı nefes alamama durumu ortaya çıkmış olur. Bu hastalığın tanımı burun kemiğinde eğrilme ve kayma olmasıdır. Tedavi önerisi ise ameliyattır. Ameliyat sırasında burundaki eğri kısımlar düzeltilir, çıkartılır ve her iki burun pasajının açılması sağlanır. Ameliyat saati ortalama yarım saat 45 dakika sürer. Ameliyat sırasında hastanın burnuna yeni geliştirilmiş olan tampon ya da sünger konulur. Burundaki tamponlar ameliyattan iki gün sonra alınır ve hasta normal yaşantısına devam edebilecek hale gelir. Ameliyattan önce ve sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bunlar doktora danışılmalıdır.

Burun Etinin Büyümesi Tedavisi

Burun tıkanıklıklarının sık karşılaşılan ve önemli nedenlerinden biri de burun eti büyümesi durumudur. Burunda üst, orta ve alt olmak üzere üç adet burun eti vardır. Alt burun eti büyümesi durumunda burun tıkanıklığı gerçekleşir. Orta burun eti büyümesi sonucunda sinüzit atakları ve kronik sinüzit yatkınlıkları gerçekleşir. İlaç tedavisi bu rahatsızlık için yeterli olmazsa cerrahi tedaviye başlanmalıdır.

Burun Etinin Büyüme Nedenleri

Burun kemiğinde kayma oluşmuşsa bu burun etinin büyümesine neden olur. Alerjiden ötürü ve burun etlerinde yapısal bozukluklar varsa bu da burun etinin büyümesine neden olur.

Burun Etlerinde Uygulanan Cerrahi Yöntem

Burun etinin tamamına yönelik olmayıp koruyucu bir şekilde ve tahrip edici şekilde olmamalıdır. Bu sayede burun etini saran kılıf ve burun eti işlevini yitirmemesi için dikkat edilmelidir. Burun eti ameliyatları diğer cerrahi ameliyatlarla birlikte de uygulanabilir. Başka bir seçenek ise radyo frekans ile burun eti küçültme işlemi gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat sonrasında ciddi bir şekilde ağrı tespit edilmemiştir. Ağrı kesici ilaç tedavisi yeterli olacaktır.

Yaygın Burun İçindeki Poliplerin Tedavisi

Burnunuzda eğer içi jel dolu etler oluşmuşsa, alerjik astım ve aspirin duyarlılığı varsa bunlar burun içi poliplerin oluşmasıdır. Burun tıkanıklığının yanında sinüzite de neden olan bir rahatsızlıktır. Tedavisi çok büyük ve yaygın olgularda endoskopik olarak cerrahi tedavinin uygulanması ve sonrası için ağızdan ve sprey tedavisidir. Eğer çok yaygın değilse sadece sprey tedavisi uygulanabilir. Ameliyat sonrası tekrarlanabilir. Eğer tedavi için ameliyat planlanıyorsa daha öncesinden medikal tedavi uygulanmalıdır. Bu ameliyat şansını artırabilir.

Burun Yan Duvar Zayıflığı İçin Tedavi

Burnun yandaki duvarları yeterli destek almazsa nefes alma zamanında burun kanatları içeriye çöker ve nefes alınamaz. Bu nefes alamama durumu gelişimsel ve doğuştan ya da geçirilen bir ameliyattan sonra olabilir. Bu kişiler genelde her iki işaret parmakları ile burun yanaklarını iki yana birleştiği yerlere koyarak kulaklara doğru hafif açma hareketinden sonra rahat nefes aldıklarını söylerler. Ameliyatı için de burundaki yan duvarların, burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere yerleştirilmesi ve yeniden yapılanması gerekmektedir. Bu ameliyat tek başına yapıldığı zaman üç ya da beş gün boyunca bant takılmaktadır.

Geniz Etinde Büyüme Sonucu Tedavi

Genizdeki etin büyümesi burnun arkasında bulunan adenoid dokularının büyümesi ve burun arkasını tıkayarak burunda tıkanıklığı oluşturmasıdır. Genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Çocukken tedavi edilmeyen durumlarda da erişkinlerde de görülür. Belirtileri olarak burunda tıkanıklık, burundan konuşma, horlama ve tekrarlayan sinüzit görülmektedir. Tedavi için ise ameliyat ile o doku kazınarak alınır. Ameliyat yaklaşık yirmi veya otuz dakika sürmektedir. Bir gün sonra hasta normal aktivitelerini gerçekleştirebilir.

error: Copyright! Yaşamloji