saç dökülmesi  Saç Dökülmesi Nedenleri? Saç Ektirme sa   d  k  lmesi
saç dökülmesi

Saç Dökülmesi Nedenleri? Saç Ektirme

Saç dökülmesinin başlıca sebebi vitamin eksikliği sanılsa da birçok nedeni vardır ve ciddi hastalıkları da devamın da getirebilir. Saç dökülmesinin birçok tedavisi de saçın dökülme sebebine bağlıdır. Ve çevremiz de gördüğümüz üzere kadınlardan çok erkekler saç dökülmesinden daha çok şikâyetçidir. Birçok erkeğin saçının dökülme sebebi ise hormonları ve genleridir.

Bu konuyu diğer bir sürü sebeple örneklendirebiliriz,

Stres: Stres, duygusal ve ya fiziksel olabilir. Her iki seçenekte saçın uzama, gelişme evresini düzensiz kılar ve bu evre daha kısa süre de tamamlanmaya çalıştırtırken sizi saçlarınızdan mahrum bırakabilir.

Anemi Hastalığı: Demir saç için önemli bir vitamindir. Bu hastalık da vücudu kansız bıraktığı için, kanımızda ki demir azalır ve şiddetli baş ağrılarına yol açarak, saçlarımızın dökülmesine de sebep olur.

Kalıtım: Aile fertlerinden gelen kalıtımsal saç dökülmesidir.

Polistik Ov er Sendromu: Erkek ve kadınların hormonlarında ki düzensizlik sonucu ortaya çıkar.

B Vitamini: B vitamini eksikliğine dikkat edilmeli ve sebze meyve, sağlıklı besinler tüketilmelidir.

Protein Yetersizliği: Belki de saydıklarımız arasında en önemli yere sahiptir. Vücutta ki protein eksikliği, eksiğini tamamlamak için saçtan alır ve saçın beslenmesi ve uzaması durunca saçları incelir ve dökülmeye başlar.

İlaçlar: Kullandığımız bazı ilaçlar, yan etki olarak saç dökülmesine sebep olur.

Saç Şekillendirme: Isı ve kimyasal maddeler saç köküne zarar verir ve dökülmesine sebep olur.
Hipotiroidi: Tiroit vücudumuzun en önemli hormonlarını sağlar bu düzen bozulursa saç dökülmesini oldukça etkiler.

Saç Dökülmemesi İçin Ne Yapılabilir?

Herkesin de bildiği üzere ve bilmesi gerektiği gibi günde yüze yakın saç telinin dökülmesi normaldir. Eğer saçınız fazla dökülüyorsa ne yapmalı ;

Sağlıklı Besinler: Yukarıda saydığımız gibi besinler çok önemlidir çünkü içinde mineral ve vitamin vardır. Saç dökülmesi bunların eksikliğinden de kaynaklanır.
Uyku: Uyurken bireyin vücudu kendini yeniler. Saç derinizin yenilenmesi de hayli önemlidir.
Saçınız Masaj Yapın:
Saçlarınıza arada bir masaj yaparsanız kan akışını hızlandırırsınız ve saçlarınızı bu sayede güçlendirirsiniz.
Saç Kırıklılarını Aldırın: Saç kırıkları da bir hayli önemlidir. Eğer kırıklarınızı aldırmıyorsanız saçınızın dibine gitmesi gereken vitamin saçınızın kırık yerlerini onarmaya gider ve bu da saçınızın dibinin yeterince vitamin almamasına sebeptir.
Saçlarınıza Nazik Davranın: Saçlarınızı dikkatli kırmadan taramalı ve fazla ısının kimyasaldan uzak tutmalısınız.

Saç Dökülmesi Hangi Hastalıklara Yol Açıyor?

Saç dökülmelerinin bazılarında saç kendini onarırken bazı dökülmeler de saç kendini onarmıyor ve tamamen kaybolup bir daha çıkmıyor, bu hastalıkları aşağıda ki gibi sıralayabiliriz;

Telogen Alopesi: En sık görünen saç dökülme şeklidir. Gıdalardan, stresten, cerrahi müdahalelerden, ilaçlardan, psikolojik sonuçlardan ortaya çıkar. Bu yüzden en yaygın saç dökülme şeklidir .

Traksiyonel Alopesi: Genellikle ısı ve kimyasal maddeler yoluyla olan dökülme şekillidir. Ve bir sebebi de bayanların saçını toplarken gerdirmeleridir.

Alopesi Areata: Tiroit hastalarında yaygındır. Tiroit hastalığı ile birlikte ortaya çıkar. Halk arasın da ismi SAÇ Kıran’dır. Ve saçın küçük şekiller halinde dökülmeye başlamasıdır.

Saç Derisin De Sedef: Ciddi bir duruma geldiği zaman bu hastalık saçları kolaylıkla dökebilir . Tedavisi basittir fakat sabır gerektiren bir süreçtir.

Kıl Kökü İltihabı: Oluşumu bazı yağların saç köklerini tıkayıp tamamen iltihaba çevirir. Bu iltihapta kıl kökleri tamamen zarar görüp yok olabiliriler. Çok riskli bir hastalıktır. Özen gösterilmeli ve kontrol ettirilmelidir.

Seborik Dermatit: Genellikle cilt hastalığı sonucu ortaya çıkar. Bütün ciltten sonra saç diplerine vurur. Kaşınma ve pul, pul dökülmeye yol açar.

Saç Ektirme İşlemi Güvenli Midir?

Şuana kadar hiç bir probleme ve ya sağlık açısından bir soruna rastlanmamıştır. Fakat buna güvenip bilinmedik, kontrol edilmemiş yerler de yapılmaması önerilir. Bilindiği gibi çok etkilemese da zararlı tabi ki de bulur. Bunlardan bazıları;

  • Belli bir süre için de deri de kabuk bağlama gözükebilir.
  • Kaşıntı, döküntü vb. şeyler görülebilir.
  • Enfeksiyon görülme ihtimali vardır fakat çok düşüktür.

Tabi ki de bunların yanı sıra yapılması uygun olmayan durumlar da vardır;

Saç ektirme işlemi her yaşta mümkündür fakat şeker hastaları, tansiyon hastaları, karaciğer hastaları ve kalp hastaları doktorunun kontrolü ile önerilirse yapılabilir.

Saç Ekimi Öncesi Bazı Öneriler;

  • Eğer saçlarınız fazla seyrek ise saç ekimi kafanızı tamamen saç ile donatamayacaktır. Sahip olduğunuz saç nasılsa oda o kadar iyi olacaktır.
  • Kalın telli, sarı ve ya gri saçlar diğerlerine göre daha iyi sonuç verir.
  • Sigara kullanımını azaltmalısınız çünkü düzelme hızını etkileyebilir bir takım sorunlar çıkarabilir.
  • Ektirme olayı olmadan önce saçınızı kestirmeyiniz, uzun olması daha iyi sonuçlar verir.
  • Kafanıza ektirme yapmadan yaklaşık bir hafta önceden mesaj yapın ve kan akışını hızlandırın.
  • Testlerinizi yaptırmayı kesinlikle unutmayın, EKG, kan testi vb.
  • Bazı ilaçlarınızı ameliyat öncesi bırakmanız doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir.
error: Copyright! Yaşamloji