öfke kontrol öfke kontrolü Öfke Kontrolü Teknikleri Nasıl Yapılır?   fke kontrol   teknikleri

Öfke Kontrolü Teknikleri Nasıl Yapılır?

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır, Yapılır?

İnsanı içten içe kemiren sinirlilik halini öfke kontrolü ile yenmesi mümkündür. Peki kontrol teknikleri nasıl yapılır, sağlanır? Bu bozukluğu yenmek için terapisi ve yöntemleri nelerdir bakalım.

Öfke Nedir?

* Öfke insan doğasında bulunan en tehlikeli dürtülerden bir tanesidir.
* İnsanı saldırganlaştırır ve çevresine zarar vermeye teşvik eder.
* Öfkenin sona ermesi ve insanın kendini ifade edebilme sürecine kadar geçen tüm olaylarda bilinç yarı kapalı hale gelir ve bu durum çok tehlikelidir.
Öfke kontrolü testi ile öfke sınırları tespit edilen bireyler, alınan sonucun ardından öfke kontrolü teknikleri ile, kendi ruhsal yapılarının gerektirdiği oranda tedavi görebilirler.
Aşırı öfke durumu sizi haklı olduğunuz bir durumun içerisinde bile haksız hale düşürebilir. Öfke kontrolü sağlamak konusunda endişeleriniz varsa, kesinlikle profesyonel kontrol tedavisi ve terapisi almaktan kaçınmayın.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

* Öfke genellikle şu nedenlerle görülebilir; bu nedenler korku, endişe, kıskançlık, yalnızlık, acizlik, yetersizlik hissi, kendini ifade edememek gibi nedenlerdir.
* Öfkenin kaynağı olan bu duyguları dizginlemeyi öğrenmek, öfke kontrolü nasıl yapılır sorusunun cevabıdır.
* Bireysel danışmanlık hizmeti alarak öfke kontrol teknikleri ile, öfkenizi nasıl iradenizi kullanarak yok edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
* Öfke kontrolü kitap okuyan bireylerde çok daha kolay olarak gerçekleşebildiği için, ruhsal gelişiminiz için kitap okumanın faydalı etkileri görülmüştür.
* Burada unutmamanız gereken en önemli nokta, yaşadığınız öfke durumunu tamamen sona erdirmemektir, sadece çevrenize ve kendinize zarar vermeyecek boyuta indirgemektir. Unutmayın öfke duygusu insan doğasında olan ve olması gereken bir duygudur.

Öfke Kontrolü Testi Yöntemleri:

Not: Aşağıda belirttiğimiz maddeler öfkeliyken yaşayacağınız semptomları vermektedir. Bunları göz önünde bulundurun ve bu durumları yaşadığınızda kendinizi yönlendirmeye çalışın. Ancak bu semptomları yaşarken kendinizi yönlendiremiyor, kaybediyor ve etrafınıza zarar veriyorsanız, kesinlikle danışmanlık desteği almalısınız.

* Vücudunuzda uyarılmalar başlar.
* Gerginlik ve stres haline geçersiniz.
* Enerjinizi arttıran ve heyecan veren adrenalin salgılanmaya başlar.
* Daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız.
* Kalp atışlarında belirgin hızlanmalar görülür.
* Kan basıncınız artar.
* Vücudunuz en ufak bir tepkide bile savaş moduna girer ve eğer kendinizi dizginleyemezseniz, daha sonra pişman olacağınız durumlar yaşayabilirsiniz.
Öfkelendiğinizde vücudunuzda yaşanan psikolojik ve fizyolojik bu uyarılmaları dinlemeyi öğrenirseniz ve dizginlemeyi başarabilirseniz öfke kontrolü bozukluğu sağlamak mümkün hale gelecektir.

Öfke Kontrol Bozukluğu Teknikleri:

* Öncelikle ruhsal yapınızı iyi tanımalısınız ve vücudunuzun hangi durumlarda tepkisel kasılmalar yaşayacağını bilmelisiniz, duygularını tanıyan insanlar, öfke kontrolü teknikleri konusunda daha başarılıdır.
Öfke hali içinde bulunduğunuz olayları olduğundan daha karmaşık ve abartılı olarak hissetmenizi sağlayarak, sizi müşkül durumlara düşürebilir. Bu sebeple hangi durumlarda öfkenizin artabileceğini tespit edin ve hislerinizi doğru bir biçimde ifade etmeye yönelin.

* Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre ‘Asla’ ve ‘Her zaman’ sözcükleri öfkeye karşı tetikleyici etkide bulunuyor. Bunun açıklaması ise, bu sözcüklerle başlayan cümlelerin haklılık hissi yarattığı ve karşıdan gelebilecek olumsuz cevaplarla birlikte öfke hali yaşanabileceği açıklanıyor.

* Genel olarak öfkeli insanlar ön yargılı olarak davranırlar ve olayları tam anlamıyla dinleme ve algılama ihtiyacı hissetmezler. Öfkeleneceğinizi anladığınızda biraz yavaşlayın ve gösterdiğiniz tepkileri mantıklı şekilde düşünerek gözden geçirin. Öfke halinde genellikle aklınıza ilk gelen kötü sözü söylersiniz ve bu sizi bir seviye daha öfkeli hale getirir. Ağzınızdan çıkabilecek tüm cümleleri tartın ve mantığınızla davranın. Hızlı cevap vermenize gerek yok, panik hali sizi daha çok heyecanlandıracaktır.

Öfke kontrolü sağlanamayan durumlarda, öfke hali yaşanır yaşanmaz ana konu unutulur ve neye öfkelendiğiniz aklınıza bile gelmez, o anda vücudunuz kasılır ve sadece öfkeniz sizi daha çok besleyerek saldırgan hale getirir. Bu nedenle öfkelendiğinizi anladığınız anda ortamdan biraz uzaklaşıp sakinleşerek geri dönüp neden öfkelendiğinizin bilincini kaybetmeden, tartışma psikolojisine girmeye çalışın. Bu sayede öfkenizin kontrolden çıkmasına izin vermemiş olursunuz.

* Sakinleşmek için yaptığınız her şey başarısız oluyorsa, derin nefes alıp verme tekniğini uygulayın ve kendinizi sakinleştirici durumları hayal edin. Kendi kendinize konuşmak böyle durumlarda işe yarayabilir. Kendinize ‘gevşe’ ve sakin ol gibi terkinlerde bulunabilirsiniz.

Hayat öfkelenmek için pek çok neden sunuyor, bu nedenle gündelik hayat içerisinde öfkelenmeden yaşamak mümkün değil. Ayrıca insan yaratılışının bir parçası olan öfkelenmek, bazı duyguların vücuttan atılması ve rahatlama amacıyla da önemli bir durum.

Bu nedenle öfke kontrol teknikleri ile öfkenizi dizginlemeyi başarmak ve daha kaliteli bir hayat düzeyine ulaşmak, size iyi gelecektir.

error: Copyright! Yaşamloji