hamilelikte beslenme gebelik diyet listesi, hamilelikte beslenme, ebru şallı hamilelik Hamilelikte Dengeli Ve Sağlıklı Beslenme hamilelikte beslenme
hamilelikte beslenme

Hamilelikte Dengeli Ve Sağlıklı Beslenme

Bebeğimizin anne karnında büyümesi ve gelişmesi ile birlikte ruhsal sağlığının oluşumuz, zihinsel sağlığı gibi etmenler hamilelikte dengeli beslenmek ile bağlantılıdır. Anne gebelik öncesinde de fiziksel olarak sağlığını tamamlamış olması oldukça faydalı. Doğum yaşı, besin depolarının yeteli seviyede olması, anne ve çocuğun sağlığı açısından önemli nitelik taşır. Hamile bir bayanın depoları yeterli olduğunda bebek buradan ve yiyecekleri tüm gıdalardan kendine gerek olanı alarak beslenecektir. Anne sağlıklı olmazsa annenin de alması gereken besinleri alarak annenin besinlerini de tüketmektedir.

Bebeğin zihinsel gelişimi ile birlikte, bedensel gelişimi ve annenin hamile kalmadan önce beslenmesinden kaynaklanmaktadır. Anne gebe kaldıktan sonra da dengeli ve düzenli beslenmediği durumlarda bebeğin yeterli besini almaması ve gelişmemesine neden olur. Gerekli besinler depolanmayıp, birde üzerine sağlıklı beslenilmediğinde bebek annede ne varsa emilmeye çalışır ve buda hem bebek için hem anne sağlığı için oldukça zararlıdır. Gebelikte beslenme bunun için oldukça önemli bir unsurdur.

Gebelikte Beslenmeye Dikkat Edilmediğinde Ortaya Ne Çıkar

Hamile bir anne iyi beslenmez, gerekli vitamin ve mineralleri depolamaz ise vücudunda bulunan besinleri tüketmeye başlar. Buda anne sağlığının tehlikeye düşmesine neden olur. Bebek de iyi beslenemediği için sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu durumda bebek erken doğum, düşük, sağlıksız doğum, zayıf doğum, zihinsel sorunlar gibi problemleri ortaya çıkarabilir.

Hamilelikte dengeli beslenme annede ise kansızlık, bacak ağrıları, kemiklerde zayıflama ve şişlik gibi sorunları ortaya çıkarır. Gebelikte sağlıklı beslenme de asıl amaç annede oluşan fizyolojik sorunların ortaya çıkmasına engel olmak oluyor. Bebeğin normal büyüyüp gelişmesi için bu hususa dikkat etmek gerekir.

Hamilelerin Alması Gereken Enerji Ve Besinler

Et, yumurta ve kuru baklagiller; kemik, kas, beyin ve kan yapımı ve dişlerin gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Protein ve demir ihtiyaçlarının karşılanmasında da büyük rol oynar.

Süt ürünleri; diş gelişimi ve kemik gelişimi, büyümede büyük rol oynar. Kalsiyum ve protein almak için bu ürünler gerekir.

Sebze ve Meyve; vitamin ve mineral alarak büyümeye, gelişmeye yardımcı olur.

Tahıl Ürünleri; B vitaminleri ve kalori almak açısından büyüme ve gelişmede önemli rol oynar.

Enerji veren yağ ve şeker; enerji açığının kapanmasına yardımcı olduğu gibi normal yaşantıda ve sağlıklı gebelik içinde tüketilmesi gerekir.

Hamilelikte Alınması Gereken Besinler

Kalsiyum; bebeğin gelişiminden 8. Hafta itibari ile oluşmaya başlayan dişleri ve kemiklerin gelişiminde oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. İçerisinde bulunan mineraller bakımından bebeğin daha iyi gelişmesine yardımcı olacak. Kalsiyum açısından zengin olan yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz; yeşil yapraklı bitkiler, süt ürünleri, peynir, yoğurt gibi yiyeceklerdir. Fakat süt ve süt ürünleri yağı fazla olan yiyeceklerden olduğu için yağsız veya yağı alınmış ürünleri tercih etmelisiniz.

C Vitamini; demirin bağırsaklarda emilimi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde, biyokimyasal açıdan mutlaka alınması gereken besinlerin arasında yer alıyor. C vitamini, portakal, yeşil biber, limon, domates, karnabahar, çilek, lahana gibi sebze meyvelerde mevcut bulunmaktadır. Bu ürünler vücutta depolanmaz, bunu için günlük belirli bir miktar kadar tüketilmesinde fayda var.

Folik Asit; bebeğin merkezi sinir sistemlerini ilk haftalarda güçlenmesini sağlayan yiyeceklerdir. Vücut içinde depolanan besinler arasında yer almadığı ve hamile bir bayanın en çok gereksinim duyduğu besinler arasında yer alır. Gün içinde mutlaka tüketilerek sağlıklı beslenmeye katkı sağlanmalıdır. Taze yeşil sebzelerin tümünde folik asit bulunmaktadır. Ispanak, fıstık ve karnabahar gibi ürünlerde mevcut bulunmaktadır. Hamilelikte folik asit bulunmaması sebebi ile bir takım problemler ortaya çıkabilir.

Proteinler; gebelikte protein önemli bir yere sahiptir. Bu besini karşılamak amacıyla, kırmızı ve beyaz et, kuru baklagil, balık, yumurta ve daha birçok ürün protein açısından zengindir. Aynı zamanda balık yani omega 3 bebeğin zeka gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır.

Lifli Gıdalar; günlük ihtiyacımız olan lifli gıdalara özellikle de hamilelikte meydana gelen kabızlığı ortadan kaldırmak için önemli bir rol oynar. Genel olarak tüm meyve ve sebzelerde mevcut bulunmakta olup, posalı yiyeceklerde oran giderek artar. Bu gibi besinler ile sindirim sisteminizin de kolay çalışmasına yardımcı olacaksınız.

error: Copyright! Yaşamloji