diz kireçlenmesi diz kireçlenmesi Diz Kireçlenmeleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler diz kire  lenmesi
diz kireçlenmesi

Diz Kireçlenmeleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tıp dili ile artrit olan kireçlenmeler, dizin eklem kıkırdağının parlak ve pürüzsüz halinin deforme olması ve eklemin gerçekleştirdiği fonksiyonel hareketin işlevini yitirmesine neden olmaktadır. Kireçlenmeler kıkırdak ile birlikte menüsküsleri de yırtmaktadır. Kemik çıkıntıları gibi problemler bu gibi sorunların ardından gerçekleşmektedir.

Kireçlenmenin olduğu dizde ağrı, sızı, tutukluk ve bunun gibi problemler başlar. Zaman ile dizdeki eklemsel hareketler kısıtlanır. Kireçlenmenin ilerleyen süreçlerinde ise bacaklar eğrilmeye başlamaktadır. Eğrilmeler başlamadan, dizdeki ağrı, sızı ve tutukluk durumlarında doktorunuza başvurmanız sağlığınız için önem arz etmektedir.

Diz Kireçlenmesinin Belirtileri

Eklemlerde gerçekleşen ağrı, sızı, tutukluk bu hastalığın ilk göstergesidir. Ancak bazı durumlarda hastalık hiçbir belirti bile vermeden ilerleyebilir. Bazı durumlarda ise hastalık belirtilerinin açık olmasına rağmen röntgen sonuçları düşünüldüğü gibi çıkmayıp, normal sonuçlar verebilir. Hatalığın ilerleyen aşamalarında  eklem hareketi oldukça yavaşlar. Bir süre sonra eklem hareketi kısıtlanmaya uğrar ve merdivenlerden inip çıkmak oldukça zorlaşır.

Bazı zamanlarda ise kireçlenme, topallamalara sebep olmaktadır. Eklem içinde, dizin arka ve eklemin ön kısımlarında gerçekleşen kireçlenmeler iltihaplı şişkinliklere yol açabilir. Kireçlenmenin ilerlediği ve herhangi bir müdahalede bulunulmadığı dizlerin ise bükülmesi oldukça zor ve sancılı olmaktadır.

Bu gibi durumlarda ise diz kireçlenmesine konulması gereken tanı şu şekildedir. Rahatsızlığa sahip kişinin ifadesi, röntgenleri ve muayene sonuçları alınarak tespit edilir. Eğer eklemdeki bağların ve menüsküslerin durumunun incelenmesi gerekiyorsa doktorunuz sizden MR isteyebilir.

Diz Kireçlenmesi İçin Tedavi Uygulamaları

Diz kireçlenmesinde uygulanması gereken tedavi yöntemi hastanın şikayetine göre şekil almalıdır. Yapılan radyolojik tespitler ile elde edilen sonuçlar, hastanın şikayetlerinden önce gelmemelidir. Hastanın normal yaşantısına dönebilmesi için ihtiyaç duyduğu sade ve basit tedavi yöntemi en doğru yol olacaktır. Ancak tedavi için hastanın da verilen sağlık rehberine uyması gerekmektedir.

Öncelikle hastanın kilo vermesi gerekmektedir. Hasta eğer ideal kiloya inerse dize binen yük o kadar azalacaktır. Yük azalacağı için hem hastalık zor ve acılı geçmez hem de tedavi süresi aza çekilmiş olur. Kilo veren hastanın tedavisi daha kolay yapılmaktadır. Ancak kilo verirken de dikkatli olunmalı, bir diyetisyene başvurulmalıdır. Düzensiz beslenme ile kilo vermek oldukça sağlıksız bir durumdur.

Kilo verilmesinden sonra tedavi için hastanın yapması gerekenlerden biride egzersizlerdir. Kireçlenmesi olan hastalar bir takım egzersizler ile kireçlenmeyi minimuma çekebilirler. Kireçlenme problemi ile karşılaşan hastalar yürüyüş yapabilir. Ancak tıp dünyasında da bu konu karışıktır. Kimi doktorlar yürüyüş yapmanın kireçlenme hastalığından muzdarip olan kişilere zarar vereceğini söylerken kimi doktorlar ise bunun tam tersini söylemektedir. Buradaki en önemli kriter ise ağrı ve sızıdır. Yürüyüş yapacaksanız eğer sizi zorlamayacak mesafeler arasında yürümeniz sizin için daha iyi olacaktır. Eğer yürüme zorluğu çekiyorsanız zorlamamanız sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca tenis,golf gibi sportif aktiviteler, bisiklet veya salon bisikleti gibi faaliyetlerle de uğraşabilirsiniz.

Kireçlenme tedavisinde ise akla gelen ilk ilaç ağrı kesicilerdir. Aspirin gibi basit yapıdaki ağrı kesiciler ilk zamanlarda oldukça etkili ilaçlardır. Ayrıca romatizma ilaçları da ağrı ve sızının kesilmesinde büyük etmenlerdir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi kireçlenme hastalığının ilk evreleri olan ve özellikle diz kapağının altında gerçekleşen kireçlenme vakalarına etki etmekte olumlu sonuçlar vermektedir. Bazı zamanlarda çok uzun süreli ve kapsamlı bir fizik tedavi önerilmektedir. Genellikle 10 seans üzerinden yapılan fizik tedavi uygulamaları, ilk 5 seansın da olumlu gelişme görülmez ise devam edilmemektedir.

Fizik tedavinin yetersiz kaldığı alanlarda ise diz protezleri devreye girmektedir. Diz protezi, diz içindeki eklemi oluşturan 3 kemiğin eklem yüzeylerinin kesilerek buraya yerleştirilen metal ve plastik parçaların takılmasıdır.

error: Copyright! Yaşamloji