çıban nasıl geçer neden çıkar  Çıban Neden Çıkar ve Çıban Nasıl Geçer ciban nasil gecer neden cikar
çıban nasıl geçer neden çıkar

Çıban Neden Çıkar ve Çıban Nasıl Geçer

Çıban Neden Çıkar?

Deride bulunan bakterilerin aniden bir reaksiyona girerek oluşturduğu mikrobik bir görüntüdür. Bakterilerin genel yerleşim yerleri kıl kökleridir ve bu bölgede çoğalma göstererek çıban oluşumuna neden olurlar. İlk başta ağrı ve deride hafif bir zonklama ile kendini gösteren çıban, daha sonra deride ani kızarma, şişlik ile kendini belli eder. Genellikle vücudun büklüm yerlerinde kendini gösterir. Sırtta ve bacakta yoğun olarak rastlanır.

Çıbanlara uygun ortam hazırlayan etkenlerden birisi kullanılan kıyafetler ve aksesuarlardır. Deride sürtünme etkisi yaratan ve aşırı terleten kıyafetler çıban oluşumuna etken yaratmaktadır. Hareketsiz yaşam koşulları ve aşırı kilo çıban oluşumda oldukça etkilidir.

Çıban Varlığını Anlamanın yolları

Ciltte çıkan bir şeyin çıban olup olmadığını anlamak oldukça kolaydır. Çünkü çıbanın kendine has özellikleri vardır. İlk belirtisi ani kızarıklık olan çıban kızaran bölgede oluşan şişlik ve sertleşme sayesinde tanı konulabilir bir hale gelir. Deride oluşan hassasiyet sonraları şiddetli bir acıya neden olur.

Eğer çıban çıkacak olan yere müdahale edilmez ise o bölge daha sonra yavaş yavaş yumuşar ve içerisinde sarı iltihaplı yapı oluşur. Bazı durumlarda içinde kan bulunması halinde siyaha yakın bir renkte olduğu görülmektedir. Bu evreden sonra çıban olgunluğa ulaşmış demektir ve ekseriyetle 1 haftada iyileşme sürecini tamamlar. İlk olarak iltihap bulunan kese küçülür daha sonra kabuklanma görülür. Ardından o bölgede çukur bir iz oluşur.

Çıban Nasıl Geçer?

Çıban nasıl geçer dersek aslında çıbanlar kendiliğinden patlar veya cerrahi müdahale ile kesilir ve içi temizlenir, içinin boşaltılması işlemi gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale de olsa kendiliğinden de patlasa yara açıkken mikrop kapmamasına dikkat edilmelidir. Cerrahi müdahale aşamasında hastane veya klinik ortamında buna genelde dikkat edilir, gazlı bez veya benzeri steril maddeler ile tedavi edilebilir. Eğer çıban çok büyük değil ise antibiyotik tedavisi ile de geçebilir.

Çıban Kimlerde Çıkar?

Çıban yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde rastlanabilecek bir olgudur. Ancak ten yapısı daha az bakteriyle temas eden çocuklarda yetişkinlere nazaran oldukça azdır. Fizyolojik rahatsızlıklar çıban oluşmasında etkendir. Örneğin şeker hastası olan bir kişi de çıban oluşumu yoğundur. Beslenme düzensizliği, vitamin eksiklikleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kanser tedavisi zamanlarında çıban oluşumuna oldukça sık rastlanır. Çalışma temposu yüksek kişilerde, terleme sorunu yaşayan kişilerde çıban oluşumlarına rastlanır.

Çıbanların Patlatılması

Çıbanların patlatılması tıbbi bir yöntemdir ancak zamanlaması oldukça önemlidir. Bir çıban oluşma evresinde asla patlatılmamalıdır. Sert ve kızarıkken patlatılmamalıdır. Ne zaman ki sarı iltihaplı görünüme sahip olursa o zaman olgunlaşmış demektir ve bu zamanlarda keskin bir iğne ucu ile steril bir şekilde iltihabın çıbanın içinden boşatılması gerekir. Bu durum iyileşme sürecini hızlandırır anca doğru zamanlarda yapılması gerekmektedir. Kullanılan iğne steril olması gerekmektedir.

Hangi Çıbanlar Patlatılmaz?

Baş kısmında bulunan çıbanların kesinlikle patlatılmaması gerekmektedir. Aksi halde vücutta bulunan büyük kan damarlarına iltihap karışarak beyne giden damarların tıkanmasına neden olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra menenjit gibi büyük kapsamlı hastalıklara neden olabilmektedir. Yüz kısmında bulunmayan çıbanlar olgun şartlarda patlatılabilir. Ancak bunu evde yapmak yerine bir sağlıkçı tarafından yapılması daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Çünkü kullanılan aletlerin steril olması gerekmektedir.

Tekrarlayan Çıbanlar Hangi Hastalıkların Göstergesidir?

Tekrarlayan çıbanlar bazı fizyolojik sistem hastalıklarının göstergesi olabilir. Ergin bireyde tekrarlayan çıbanlar;

  • Tiroit bezlerindeki rahatsızlıklar
  • Bağışıklık sistemindeki zayıflıklar
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Kanser

Aynı zamanda kanser tedavisi gören kişilerde sıkça çıbana rastlanabilir. Çocuklarda çıban çıkıyorsa şayet bunun nedenlerinden birisi kansızlık olabilir. Çocuk yeteri kadar beslenemiyorsa çıban oluşumuna rastlanılabilir.

Çıban oluşu illa bir hastalık belirtisi demek değildir. Bazen dış etkenler sayesinde de sık sık çıban oluşumu gözlemlenir. Kişide aşırı terleme varsa, bulunduğu ortam yeterince hava almıyorsa, hareket alanı kısıtlıysa çıban oluşumu vardır. Koltukaltı ve kasık bölgesinde, burun delikleri çevresinde sıklıkla karşılaşılır.

error: Copyright! Yaşamloji