Glifix 30 mg günde kaç defa kullanılır ? glifix kac defa 590x400

Glifix 30 mg günde kaç defa kullanılır ?

Glifix 30 mg şeker hastalarının kullandığı bir ilaçtır. Eğer doktor hastaya başka bir şekilde tavsiye etmediyse Glifix 30 mg günde bir kere alınmaktadır.

Kullanım dozu hastalığın şiddetine göre değişebilmektedir. Tip 2 diyabet hastalıklarında genellikle Glifor gibi metformin etken maddeli ilaçlar kullanılmakta, eğer hasta metformine alerji duyarsa veya metformin etken maddeli ilacın yan etkileri şiddetli görülürse Glifix gibi başka şeker ilaçları reçete edilmektedir.

Glifix 30 mg genellikle günde bir kere kullanılır fakat hastalığın şiddetine göre veya hastanın başka bir ilaç daha kullanıyor olması durumuna göre kullanım dozu değişebilmektedir.

Şeker hastalarına Glifix 30 mg ilacına ilave olarak insülin hormonu veya  klorpropamid, glibenklamid, gliklazid, tolbutamid gibi etken maddeye sahip ilaçlar reçete edilebilmektedir. Bu durumda diğer ilaçların varlığı dikkate alınarak doz ayarlaması yapılır.

Hastanın Glifix 30 mg ilacın günde kaç defa kullanacağı ve ne süre hususunda doktordan bilgi alması gerekmektedir.

Glifix 30 mg genelde en az 3 veya 6 aylık bir süre için kullanılır. Bu dönemde ilacın hastada işe yarayıp yaramadığı ve yan etkileri izlenir ve gerekli hallerde günde kaç defa kullanılacağı doktor tarafından yeniden düzenlenebilir.

Glifix 30 mg kullanmadan önce hastanın dikkat etmesi gerekenler

Glifix 30 mg’i kullanmadan önce ilacın prospektüsünü okuyup bazı sakıncalı durumlara karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Glifix 30 mg ilaçta her bir tablette 33.4 mg pioglitazon içermektedir. Ayrıca yardımcı maddeler olarak magnezyum stearat, hidroksipropilselüloz, kalsiyum karboksimetilselüloz, laktoz monohidrat bulunmaktadır.

Hastanın daha evvelden bu maddelere alerjisi olduysa Glifix 30 mg  kullanmamalıdır.

Glifix 30 mg kalp yetmezliği, mesane kanseri veya karaciğer yetmezliği sorunu yaşayan kişiler tarafından da kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaç bu organları fazlasıyla yıpratmakta ve mevcut hastalığı kötüleştirmektedir.

Hastada hızlı kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlerle seyreden diyabetik ketoasidoz sorunu var ise Glifix 30 mg  kullanmamalıdır.

Ayrıca idrarından kan gelen kişiler de Glifix 30 mg kullanmamalıdır.

Glifix 30 mg kullanan kişilerin aşağıdaki sorunlara karşı dikkatli olması gerekmektedir:

  • Şeker hastalığına bağlı gözün arka tarafında ödem sorunu varsa,
  • Hamilelik durumunda,
  • Emzirme durumunda (ilaç anne sütüne geçmektedir)
  • Polikistikover sendromu var ise
  • Karaciğer rahatsızlığı var ise
  • 18 yaşın altındaysanız (18 yaş altına bu ilaç önerilmemektedir)

Glifix 30 mg ne işe yarar ?

Glifix 30 mg tip 2 diyabet hastalarına reçete edilen bir ilaçtır. Bu hastalarda yeterli düzeyde insülin salgılanmaz veya salgılanan insülin vücut tarafından etkin bir şekilde kullanılamaz.

Glifix 30 mg vücuttaki insülinin daha etkin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu konuda daha yaygın olarak reçete edilen ilaçlar bulunmakta olup bazen daha yaygın olarak kullanılan şeker ilaçları hastada alerji veya yüksek yan etki yapmakta, bu nedenle de Glifix 30 mg reçete edilmektedir.

Glifix 30 mg aç mı tok mu alınır ?

Glifix 30 mg yemeklerden önce veya sonra alınabilir. Yani aç veya tok alındığının bir önemi yoktur. Önemli olan her gün aynı saatte ilacın alınmasıdır.

Glifix 30 mg nasıl kullanılır ?

Glifix 30 mg ağız yoluyla ve bir bardak su ile alınır.

Glifix 30 mg kullanırken bunlara dikkat edin !

Glifix 30 mg kullanırken hastada bazı hususların sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

Örneğin Glifix 30 mg bazı hastalarda karaciğer enzimlerinde artışa neden olmaktadır. Yani bu ilaç karaciğerde harabiyet meydana getirebilmektedir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse ilaç kesilmelidir.

Glifix 30 mg bazı kişilerde ödem ve kilo sorununa yol açabilmektedir. Eğer böyle bir durum fark edilirse doktor Glifix 30 mg yerine aynı işlevi gören farklı etken maddeli bir ilaç reçete edecektir.

Glifix 30 mg kullanan kişilerde görme bozukluğu şeklinde de yan etkiye rastlanmaktadır. Bu sorun gözün arka tarafında su toplanması nedeniyle oluşmaktadır.

Glifix 30 mg ilacı bazı kişilerde kemik kırılganlığını artırmakta ve bu nedenle basit sebeplerle kırık vakaları görülmektedir. Hastanın zaman zaman bu tür bir soruna karşı tahlil yaptırması ve gerekirse takviye ürünler kullanması gerekmektedir.

Hasta ayrıca kolestrol ilacı veya Rifampizin etken maddeli bir ilaç kullanıyorsa Glifix 30 mg dozunda doktor değişiklik yapabilecektir.

İlgili yazılar:

Glifix zayıflatır mı ?

Glifix kilo aldırır mı ?

error: Copyright! Yaşamloji