diş gıcırdatma diş gıcırdatma sebebi Uykuda Diş Gıcırdatma/Sıkma di   g  c  rdatma
diş gıcırdatma

Uykuda Diş Gıcırdatma/Sıkma

Uykuda diş gıcırdatma veya diş sıkma sorunu psikolojik etkenlerden dolayı olmaktadır. Çözüm olarak, sıkıntıya neden olan sorunun giderilmesi gerekir. Uykunuzda bilinçsiz olarak dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, gün içerisinde yaşadığınız sorunların etkisinde kalmışsınız demektir. Eğer çocuğunuzda diş gıcırdatma sorununu gözlemliyorsanız; çocuğunuzun sosyal yaşantısındaki yaşadıklarını dinlemelisiniz. Arkadaşları ile gün içinde yaşadığı onu olumsuz etkileyebilecek durumların olup olmadığını, bakıcısı varsa iletişimlerini öğrenmelisiniz.

Neden diş sıkarız?

Sosyal hayatın yarattığı stresin, insanlarda oluşturduğu enerjiyi bireyler,  gece veya gündüz diş sıkma eylemi gerçekleştirerek bu enerjisini dışarı atabilmektedir.

Toplumda Diş Gıcırdatma Rahatsızlığı Oranı

Toplumda bireylerin 2/3’de ve her yaşta diş sıkma görülmektedir. 12 yaştan 70 yaşına kadar her iki cinsten de bu rahatsızlık son dönemde artarak devam etmektedir.

Diş Gıcırdatmanın Nedenleri:

Psikolojik Nedenler:

Tıp dilinde “Brukrizm” olarak adlandırılan bu rahatsızlık, bazı araştırmacılar tarafından dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından da kaynaklanabileceğini söylemiş, bazıları ise santral sinir sistemindeki bir hastalığın neden olduğunu söylemiştir.

Vücudumuzda stres belirtilerinin ilk hissedildiği yer ağızdaki dokulardır. Stres, diş gıcırdatma veya diş sıkma rahatsızlığının hem nedeni hem de bu rahatsızlığın şiddetini artıran önemli bir faktördür. Aşırı sinirli, titiz ve hassas bir yapıya sahip olan insanlarda daha çok görülür.

Dişlerde Gıcırdama Neden Olur?

Diş Yapısının Bozukluğundan Kaynaklı Nedenler

Kişinin bilinçaltındaki problemlerden kaynaklandığı gibi, diş yapısının da bu olayda etken olduğu düşünülebilir.

İnsanlarda diş gıcırdatma psikolojik olduğu gibi dişlerin diziliş ve sıralanış bozukluklarından (malokluzyon) da kaynaklanabilir. Yani alt çenenin önde olması ya da geride olması, üst çenenin önde ya da geride olmasıdır. Ya da dişler arasındaki uyumsuzluk buna örnektir. Dişlerin baş başa gelmesi, diş dizisinin çapraz ya da eğri olması bunlar sonucunda da bireyin istemeden diş sıkmaya neden olduğunu göstermektedir.

Dişin gıcırdamasının dişlere verdiği zararlar ve ağızdaki dokuların gördüğü zararlar:

Dişlerde aşırı hassasiyete neden olur.

Dişlerde kırılmaya neden olur.

Dişlerdeki çiğneyici yüzeylerde aşınmaya neden olur.

Dişin boynunda diş eti hizasında oluşan aşınmalara neden olur.

Diş etinin geriye çekilmesine neden olur.

Dişlerde sallanmaya neden olur.

Baş ağrısı, kas ağrısına neden olur.

Yanaklarda tahrişe neden olur.

Çene ekleminde ağrıya neden olur.

Diş boylarında kısalmaya neden olur.

Sıcak ve soğuk şeylere karşı hassasiyet meydana gelir.

Ani olarak diş sızlamaları gerçekleşir.

Diş eti çekilmelerine neden olur.

Ağız yaralarına neden olur.

Dişlerdeki ve ağız dokularındaki bu zararlar, rahatsızlığın ilk aşamalarında görülmese de ileriki zamanlarda karşılaşılabilecek sorunlardır.

Diş Gıcırdatma Rahatsızlığının Tedavisi:

Diş sıkma rahatsızlığı  tedavi edilmelidir. Çünkü; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek gerekir. Buna bağlı olarak da ağrıyı dindirmek için tedavi uygulanmalıdır.

Diş hekimleri tarafından uygulanan, dişlerin birbirine temas etmemesini sağlayan, dişlerin arasına yerleştirilen gece koruyucuları dişleri sıkma ve buna bağlı  olarak diş gıcırdama tedavisinde kullanılan önemli araçlardan biridir. Fakat gece koruyucularının tedavi aşamasında yeterli olmadığı durumlar vardır. Bunun içinde hastalığın ilerleme durumuna göre bazı ek tedavilerin uygulanması gerekir. Örneğin;

Bilinçaltında oluşan stresin yok edilebilmesi için terapi almak.

Uyku sorunu yaşıyorsanız rahat uyumayı sağlamaya yönelik tedavi görmek.

Rahat olamadığınız durumlarda kas gevşetici ilaç uygulaması yapılabilir.

Dişlerinizde hatalı yapılmış bir işlem varsa bunun tekrar yenilenmesini sağlamak.

Eksik olan dişleriniz varsa bunun yerine protez diş uygulaması yapılabilir.

error: Copyright! Yaşamloji