vejeteryan diyeti vejeteryan diyeti Vejeteryan Diyet Beslenme Listesi vejeteryan beslenme diyeti

Vejeteryan Diyet Beslenme Listesi

Vejeteryan Olanlar Nasıl Beslenme Diyeti Yapmalı?

Vejeteryanlar diyet yaparken dikkat etmeleri gereken en önemli nokta protein ve karbonhidrat değeridir. Protein kaynağı yüksek hayvansal kırmızı ve beyaz et, balık türü yiyecekleri yemek istemedikleri için, o besinlerde bulunan vitamin ve mineralleri farklı gıdalardan tüketerek orantıyı yakalamak gereklidir.

Zayıflamak İçin Vejeteryan Diyetinde Protein ve Karbonhidrat Önemli

Vejeteryan diyeti yaparken kuru baklagiller, tahıl, sebze, meyve, yumurta ve protein deposu süt gurupları yeterli miktarda tüketmek gerekmektedir. Vejeteryan beslenmede en sık hataların başında tek tip beslenme olmasıdır. Bu dengesiz beslenme örneğin; sadece karbonhidrat ile beslenme olursa kilo alımı başlar, sadece meyve, sebze olarak diyet yaparsanız vitamin mineraller alınır fakat protein eksik kalır. Bu bakımda diyet listesi oluştururken çok itinalı davranmak gerekir.

Metabolizmayı hızlandıran en önemli etken proteindir. Protein kaynağından yoksun bir beslenme programı olduğunda, psikolojik olarak ve açlığı bastırmak için  karbonhidrat fazla tüketmeye başlanır. Yumurta, süt, yoğurt, mercimek ve çorbası çok sağlıklıdır, kansızlığı önler ve içerisinde demir vitamini vardır. Demir ve C vitamini beraber tüketmeye çalışın, örneğin sabahları küçük bardak portakal suyu içerisine 1 tatlı kaşığı pekmez karıştırın. C vitamini ve demir birbirini eminim oranını olumlu etkiler. Beraber tüketmek çok dengeli bir kahvaltı alternatifidir.

Protein tüketmek şart dedik fakat diyet yaparken yarım yağlı veya yağsız olarak tüm besinleri tüketin. Aksi halde kilo verme zorlaşır.

Vejeteryanlar İçin Diyet Listesi ve Nasıl Beslenmeli

Vejeteryan diyeti, et yemeyen ve zayıflamak isteyenlerin beslenme şekillerini sağlıklı olarak düzenlemek, hem de kilo vermelerini amaçlamak için hazırlanmış diyet listelerinden birisidir. Diyetin içeriğinde yeşil yapraklılar ve protein ihtiva eden yiyeceklerin bolluğu dikkat çekiyor.

İyi bir planlama yapıldığı zaman sağlıklı diyetler arasında yer alan vejeteryan diyeti, hayvansal ürünlerden elde edilen protein içermeyip, ihtiva ettiği yağ oranı da oldukça düşüktür.

Vejeteryanlar Nasıl Diyet Yapmalı?

Aşağıda örnek vejeteryan beslenme programı vardır. Diyette tüm besin guruplarından azar şekilde tüketmek en sağlıklı listeyi oluşturmak demektir. Bakalım vejeteryanlar diyet yaparken beslenme listesi nasıl hazırlamalı:

Kahvaltılarda;

Yeşil çay (bir fincan)

5 tane zeytin

2 Kibrit kutusu miktarında az yağlı beyaz peynir

1 tane Kısık ateşte haşlanmış yumurta

Semiz otu, maydanoz, tere ve marulla yapılmış salata

Kepekli ekmek veya tam buğday (2 dilim)

Ara Öğün İçin;

Mevsim yeşilliklerinden yapılmış semiz otu, domates, tere, salatalık, marul ile yapılan salata.

Öğle Yemeği için;

Çavdar ekmeği (İnce dilimlerle 2 dilim)

Orta boy 1 kase yarım yağlı yoğurt.

Mevsimine göre hazırlanmış salata.

Lahana çorbası veya mercimek çorbası. Vejeteryan olanlarda olası demir eksikliğini gidermek için.

Akşam Yemeği için;

Bir porsiyon taze fasulye yemeği karbonhidrat içeren sebzeler arasındadır. Ayrıca enginar, bamya, mercimek yapmak karbonhidrat eksiğini kapatacaktır.

Üç kaşık yağsız pilav.

1 orta boy kase ile yağlı olmayan yoğurt.

Mevsimine göre salata.

Yatmadan Önce Tüketmek için gerekenler (Yatmadan minimum 2 saat önce tüketmek daha uygundur.)

Yeşil çay ya da yağsız süt.

Vejeteryan Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Diyet günlerinde en az 2.5 litre su içmek yenilen posaların midede şişmesini sağlar ve bu şekilde az yemek yersiniz.

Beslenme programı için bir diyetisyen yardımı almanız en sağlıklısı olacaktır.

Rejimi egzersiz hareketleri ile devam ettirmek, daha çabuk kilo vermenize neden olacaktır.

Diyetin yanı sıra, ortasında bir defaya mahsus bakliyat yemekleri tüketebilirsiniz.

Vejeteryan beslenme vejeteryan diyeti Vejeteryan Diyet Beslenme Listesi vejeteryanlar i  in diyetVejeteryan diyetinde beslenme dikkatli olmalıdır. Diyet bittikten sonra, 2 ya da 3 gün ara vererek yeniden başlayabilirsiniz. 3 Haftalık bir döngüyü sağladıktan sonra yine devam etmek isterseniz, diyete 5 gün veya 1 hafta ara vermek daha sağlıklı olacaktır. Beslenme listesinin dışına çıkmadan, tam olarak uyguladığınızda, sağlıklı bir şekilde kilo verebilir, et ve ürünlerinden alamadığınız proteini diyet menüsü sayesinde alabilirsiniz. Yumurta sizin için önemli bir besin protein kaynağı olacaktır.

error: Copyright! Yaşamloji