aşırı kilo alma  Neden Kilo Alınır, Aşırı Kilo Almanın Nedenleri as    r   kilo alma
aşırı kilo alma

Neden Kilo Alınır, Aşırı Kilo Almanın Nedenleri

Neden Kilo Alıyorsunuz?

Vücudumuzun normal bir kiloda kalması için, yakabileceğimizden daha çok besin alırsak bu fazla kaloriler vücudumuz da yağ olarak birikir ve daha sonrasın da obezite ortaya çıkar. Obezitenin yaygınlaşmasının sebebi kolay yaşamla hareketin azalması, fazla kalori alınımı ayaküstü türü alışkanlıklardır. Tiroit bezi yetmezliği, böbrek üstünde bulunan böbrek üstü bezlerin aşırı kortizol üretmesi ile yumurtalıklar da oluşarak polistik ov er hastalığı gibi, hormon bozukluklarından dolayı en önemli kilo alma sebeplerindendir. Anne ve baba da bulunan aşırı kilo olması, şeker hastası bir anneden doğmak gibi sebepleri de vardır.

Aşırı Kilo Almanın Nedenleri Nelerdir?

Başlıca sebepler stres gibi, yaş ilerlemesi, nikotin almak, evlenmek, klimalar etkisi, ilaçların etkisi, genetik miras ve uyku problemleri nedenlerindendir. Hareketsiz yaşam da şişmanlığın en büyük sorumlusudur. Ancak uzmanlar geçtiğimiz günlerde şişmanlığa yol açacak etkenler den bahsettiler. Bugüne kadar sistem basittir, çok fazla yemek ve hareketsiz kalmak büyük bir göbek meydana getirmekteydi. Ancak bu bilgileri küçük yaşlardaki çocukların bile bilmesi bir şey değiştirmeye yetmedi ve aynı şekilde devam edildi. Bu soruna baktığımız da dünya da genel olarak bakıldığın da obezite azalmaktan öte arttığı gözlemleniyor.

Yaşamın Hangi Döneminde Kilo Alma Riski Fazladır?

  • Gebelik
  • 5-7 yaş
  • Ergenlik Dönemi
  • Menopoz
  • 25-35 yaş
  • Başarılı kilo vermenin arkasından gelen dönem

Kilo Alınmasına Neden Olan İlaçlar;

  • Psikiyatri hastalıklar ve depresyon ilaçları
  • Doğum kontrol hapları
  • Tansiyon ve kalp tedavisinde kullanılan bir grup ilaç
  • Şeker tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Sara hastalığı ilaçları
  • Antihistamink ilaçlar

Dikkatli Beslenmenin Yolları Nelerdir?

Şeker: Kalori değeri yüksek fakat ama besin değeri düşük gıdalar kilo vermenizin önündeki en büyük engeldir. En başında gelen ise şekerdir ve etkisidir. Taze sebze ve meyvelerden alınan şeker vücudumuza yeterlidir. Hazır gıdalardan aldığınız şeker ise almamız gerekenin 4 – 5 katını içeriyor. Şekeri tükettiğimizde daha geç doyuyoruz ve iştahımız daha da artıyor.

Nişastalı Besinler:

Ekmek, patates, makarna ve pirinç gibi karbonhidrat değeri yüksek besinleri fazla tüketmek de kilo vermenize engeldir.

Protein:

Karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmek daha faydalıdır. Tokluk hissini uzatarak aşırı yemeden uzaklaştırır. Protein alınımı metabolizmayı daha çok hızlandırır.

Yağ:

Yağı tamamen azaltmak çözüm değildir. Hem karbonhidrat hem yağ azalımı olursa birey kendini halsiz hisseder. Margarin ve benzeri yağlar yerine Zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, balık yağı omega yağ asitleri bakımından zengin yağlar tüketmek de fayda var.

Kilo Almamak İçin Bir Başka Öneriler;

  • Uykunuzu Düzenleyin
  • Stresi Azaltın
  • İştahınızı Azaltın
  • Öğünlerinizi Azaltın
  • Öğün Atlamayın

Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Hayvansal Yağlar: yüksek miktarda kolesterol içeren balık ve et yağı içerdiği gibi aynı zaman da kolesterol olarak en zengin olduğu için tüketilirken dikkat edilmesi, tüketilmesi gerekir.

Bitkisel Yağlar: Bitkisel yağlar yüksel kalorili besinler arasındadır. Hidrojene edilmemiş doğal yağlar dengeli ve belirli miktara dağıtılarak tüketilmelidir.

Kuruyemişler: Badem gibi, fıstık gibi kuruyemişler de sağlıklı yağ asitleri, protein ve kalori bakımından çok zengin besinlerdir.

Fıstık Ezmesi: Gram olarak bakıldığın da 100 gram fıstık ezmesinde tam olarak 600 kalori içermektedir.

Siyah Çikolata: Kakaodan üretilen siyah çikolata kalori bakımından zengin olduğu gibi hem de antioksidandır bu yüzden tüketilmesi kilo aldırır.

Peynir: İçerisin de protein ve kalsiyum içerdiği için peynir kilo aldıran yiyecekler arasına rahatlıkla girebilir. Yağ oranı fazla olduğundan dikkatli tüketilmelidir.

Kilonun en büyük sebeplerinden biri de Metobolizmadir.

Metabolizma Nedir?

Organların çalışması için vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu kalori değeridir. Metabolizmayı hızlandıran besinlerle gün içinde aldığınız kalori daha fazla yakmaya yardımcı olur.

Metabolizma Hızı Nedir?

Her insanın farklı bir metabolizma hızı vardır.  Bu hız yaşa,  kas yoğunluğuna, cinsiyete, aldığı yağ miktarına göre değişir.

Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar Nelerdir?

Acı Biber: Metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada gelmektedir.

Yemekler de tüketmek de fayda vardır

Zencefil: Daha çok sindirime yardımcı olur. Metobolizmaya da etkisi fazladır.

Yeşil Çay: Vücut sıcaklığını yükselterek metobolizmada da önemli rol oynar.

Lifli Yiyecekler: Brokoli, ıspanak, elma, portakal, lahana, fındık, badem…

Tarçın:  Herkesin bildiği üzere kan şekerini düzenler ve kilo vermede de büyük rol oynar.

Kilo Verememenin En Büyük Sebepleri;

Kahvaltı Yapmamak: En büyük sebeptir. Egzersiz yapıp sağlıklı besleniyor ve kilo veremiyorsanız en büyük eksiğiniz kahvaltıdır.

Porsiyon Büyüklükleri: Sağlıklı beslenip kilo veremiyorum diyorsanız porsiyonlarınızı biraz küçültmeniz gerekiyor.

Hızlı Yemek Alışkanlığı: Hızlı yemek yeme alışkanlığı malesef ki yağ ve kilo olarak geri dönüyor.

Bol Su İçmek: Kilo vermek de büyük bi rol oynar. Yemekten önce bir bardak su porsiyonlarınızı küçük tutmaya da yardımcıdır.

Aç Karna Yapılan Egzersizler: Bir araştırmaya göre aç mide ile yapılan egzersizler yağdan değil malesef ki kastan gidiyormuş.

Aç Kalmak: Metabolizmayı yavaşlatıyor ve vücudu dirençsiz bırakıyor. 

error: Copyright! Yaşamloji