Vajinal Akıntı vajinal akıntı Vajinal Akıntı Nedir? vajinal ak  nt
Vajinal Akıntı

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajina, kadınlar da bulunan dış cinsel organlara verilen addır. Kadınlarda bulunun iç genital organlar ise bacak üst kısmında yer alan leğen kemikleri ile bel kemikleri arasında kemik çatı adı verilen bir bölgede koruma altındadır. Kadınlardaki vajinaların birçoğu farklı bir anatomiye sahiptir. Ancak vajinal akıntılar kadınların bir numaralı sorunları haline gelmiştir. Her ne kadar kadınlar tarafınca vajinal akıntı hastalık olarak algılansa da bu aslında fizyolojik bir akıntıdır.

Kadınlar, ergenlik döneminden bu yana hiç bir rahatsızlık yaşamamasına rağmen bu tip akıntılar ile karşılaşmaktadır. Bu akıntınlar kadınlarda sıkıntılar oluşturmaktadır. Kadınlarda birçok rahatsızlığa sebep olan ve hastalık olarak görülen bu akıntılar esasında fizyolojik bir akıntıdır.

İnsan vücudunun dışa açılan kısımlarında, bu bölgeleri kaplayan mukoza dokusunun kurumamasının, bu bölgelerin işlevlerini tam gerçekleştirebilmeleri için de ihtiyaçları olan salgının salgılanması gerekmektedir. Örneğin göz içinde bulunan göz yaşı, ağızda bulunan tükürük buna örnektir.Bu sebepten ötürü vajinal akıntılarda bu gibi durumlara benzetilebilir. Vajinal akıntı aslında hemen her gün ve uzun bir süredir gerçekleşen, rengi şeffaf veya açık sarı olan, kokusuz olma( ter ile birleştiği zaman koku yaratabilir) gibi bir özelliği olan fizyolojik bir olaydır. Vajinal akıntılar herhangi bir ağrı, idrar boşaltımı yapılırken yanma, kanama ve oluşabilecek diğer problemleri beraberinde getirmeyen bir olaydır.

Vajinal Akıntının Sebepleri Nelerdir?

Fizyolojik bir akıntı olan vajina akıntısı, kendisini sürekli yenilemekte olan vajina dokusundaki oluşan artıklar ile rahim ağzı salgılarının birleşmesi sonucu oluşan durumdur. Bu açıdan bakıldığı zaman vajinal akıntının gerekliliği de görülmektedir. Bu akıntının iç cinsel bölgede oluşan bir takım olaylar ile doğru orantı göstermektedir. Rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin ve sayılarının, rahim içinde araç kullanımının ve kadınlık hormonu (östrojen) ile doğru orantı içinde olan vajinal akıntılardan genellikle korkulan sonuçlar çıkmamaktadır. Bazı zamanlarda gerçekleşen vajinal akıntılar ped kullanımını gerektirecek kadar fazla olabilir.Anlatılan kriterlere göre yıllık rahim ağzı kontrolü yaptıran kadınlarda ciddi rahatsızlıklar beklenmez. Kadınların kendi aralarında yaptıkları söyleşilerde de durum karşılaştırması yaparak tespitlerde bulunabilirler. Fizyolojik akıntılar adet döngülerinde yer alabileceği gibi sadece belirli günlerde de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yumurtlama döneminde rahim ağzından gelen yumurta akı kıvamında olan ve lastik gibi uzayan berrak ve şeffaf bir sıvı akar. Bu sıvı ise birçok kadın tarafından hissedilir ve “akıntı” olarak nitelendirilir. Eğer bu akıntı özellikleri anlatılan durumlar ile uyuşmuyorsa bunun bir sorun olabileceği anlamına gelir.Bu durumda doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.

Fizyolojik Sebeplerden Ötürü Olmayan Akıntılar

Fizyoloji akıntılarından farklı olarak koyu sarı, yeşil, kahverengi renkte olan ve kötü koku yayan akıntılarda olabilir. Bu gibi durumların beraberinde vajinada ağrıya, idrar yaparken yanmalara, ilişki sırasında acı, yanma ve ağrı duymaya, normalden farklı kanamalara neden olabilmektedir. Bu durumlar genital sistemdeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ancak sebebini bilmek isterseniz bu sorun genel itibari ile genital bir enfeksiyon sonucunda çıkmaktadır.

Fizyolojik olmayan akıntıların kaynağı olan genital enfeksiyonlar çoğu zaman vajina ile sınırlı değilken, rahim ağzı enfeksiyonu ya da genital sistemin daha üst taraflarını tutan vajina çeperi enfeksiyonu da söz konusu olabilmektedir. Vajinitler, iç cinsel bölgenin hijyeninin kaybolmasına neden olabilen ve tedavi edilmesi gereken enfeksiyonlardır. Ayrıca hamilelik dönemlerinde yaratacak problemleri de göz önünde bulundurularak tedavi edilmeleri gereken enfeksiyonların önüne geçilmesi gerekmektedir. Enfeksiyonun dışında nadiren görülse de rahim ağzında oluşan kanser hücreleri olan lezyonların sadece akıntı verebileceği durumu da göz önünde bulundurulmalı ve şüphelendiğiniz bir durumda doktorunuza başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Ayrıca bazı enfeksiyonlar vajinadaki tüplerin tıkanmasına sebep olabilmektedir. Bu sebepten ötürü akıntılar rahatsız edici bir boyutta ise doktorunuza başvurmalısınız.

Bu enfeksiyonlar istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Rahimdeki tüplere ve yumurtalıklara bu enfeksiyon yayılabilir. Hamilelik esnasında düşük yapmaya yada çocuğun düşük kilo da doğmasına neden olabilmektedir.

Vajinanın Enfeksiyon Kapma Belirtileri

Bu gibi durumlarda vajina da genelde yanma ve kaşınma gerçekleşir. Kızarmalar ve şişme gibi rahatsızlıklar enderleşir. Bazı enfeksiyonlar ise işeme ve cinsel ilişkinin acılı, ağrılı geçmesine neden olmaktadır. Bazı enfeksiyonlarda ise bu durum daha az kendini gösterebilmektedir. Bir takım enfeksiyonlar ise vajina da ciddi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Frengi, bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar ise cinsel yollar ile geçebilir. 5 çeşit vajina enfeksiyonu bulunmaktadır. Bunlar ;

– Kandida Vajiniti

-Atrofik Vajiniti

-Bakteriyel Vajinit

-Trikomonas Vajiniti

-Herpes

Kandida vajiniti genellik beyaz peynir suyunu andıran bir akıntıya neden olmaktadır. Vajina’da kızarmalar ve şişmeler gerçekleşir. Atrofik vajiniti ise genellikle kokusuz olmaktadır ve çoğu zaman bir akıntı yoktur. Vajina kurudur ve cinsel birliktelik acılı geçer. Menopoz ve hormonsal değişiklikler bu enfeksiyonu tetikleyen durumlardan bazılarıdır. Bakteriyel vajinit genelde balık kokulu bir akıntıya sebep olmaktadır. Akıntı genellikle gri ve sarımsı renktedir. Cinsel birleşmede sıkıntı yaşanmaz ancak vajinada kaşınmalar olur. Trikomonas vajiniti yeşilimsi ve sarımsı bir akıntıya sahip olan bu akıntı balık kokusuna yakın bir koku yaymaktadır. İşemek ve cinsel birliktelik acılı geçer. Herpes adlı enfeksiyonda ise vajina da su kabarcıkları görülür. Ağrı ve ateş, vajina bezelerinin şişmesine neden olur.

Enfeksiyon Kapan Vajinanın Tedavisi

Doktor önerisi ile kullanacağınız antibiyotikler vajinanızın sağlığı için ilk adımdır. Eğer cinsel yol ile eşinize de bu enfeksiyon geçtiyse, onun da tedavisi gerekmektedir. Sıkı ve nemli iç çamaşırlarından uzak durulmalıdır.

Ancak vajinal enfeksiyonlarda sürekli tekrar etmekte olan koruyucu tedavi önerilmektedir. Bu tedavi süreci 3 yada 6 ay içerisinde kendini tekrar etmektedir. Ayrıca tedavi esnasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Genital bölge günlük olarak su ile temizlenmeli, vajinanın ph seviyesine uygun temizlik gereçleri ile temizlenmelidir.

error: Copyright! Yaşamloji