sinüs nedir  Sinüs Nedir, Ne işe Yarar? sin  s nedir
sinüs nedir

Sinüs Nedir, Ne işe Yarar?

“ -it ‘’ ekinin anlamı tıpta enfeksiyonu ya da enflasyonu ifade ederek, bunun anlamına çıkar. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu ya da enflamasyonu olarak bilinir. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya alerjik bir atak sonucunda daha fazla oran da mukus salgılanması ile meydana gelir. Bunun sonucun da zarlar öyle çok şişebilir ki sinüsler de bulunan açıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüs arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde toplanır ve basıncın daha çok artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilediğine bağlı olarak yüzde veya alın üzerine basmakla meydana gelen, gözler arasında veya gerisinde, yanaklar da ve üst dişlere ağrı meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus ile dolu olan bir sinüs bakterilerin üremesi için iyi bir ortamdır. Soğuk algınlığı ile normalden daha uzun sürerse ve burunda bulunan sümüğün rengi yeşil sarıya dönüyorsa ve garip bir tat oluşuyorsa büyük ihtimalle bakteriyel enfeksiyon oluşumudur. Akut sinüzit olgularında yüzde ve alında ki ağrılar çok şiddetli olabilir. Sinüs çıkışının uzun süreli kapalı olduğu durumlarda kronik sinüzit meydana gelir. Baş ağrı az görülür fakat akıntı ve kötü koku devam eder.

Sinüsler Ne İşe Yarar?

Sinüsler normal salgı olarak bilinen mukus oluşturan burun, sisteminin bir bölümüdür. Normal olarak burun ve sinüsler günde yarım litre mukus salgılar. Üretilmiş olan mukus, burun örtüsü üzerinde hareket etmesiyle bakterileri, havayla geçe bilen partikülleri ve toz parçacıklarını temizler. Sonra bu mukus geriye doğru boğaza süzülür ve yutulur. İçinde ki parçacıklar ve bulunan bakteriler mide asidi tarafından yakılarak yok edinilmektedir. Birçok insan bunun farkında ve bilincin de değildir, çünkü bu normal bir vücut fonksiyonudur. 

Sinüzit Tehlikeli Midir?

Sinüzit sorunlarının büyük çoğunluğu tıbbi tedavi ile çözüme ulaşır ve riskli değildir. Aynı zamanda sinüs içinde ki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyne yayılması çok nadir bir olaydır. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğer için pek sağlıklı değildir. Böylece sinüzit: bronşit, kronik öksürük veya astımı olan insanlar da bunu ya azdırır ya da bulunmayanlar da bunları ortaya çıkmasına neden olur.

Sinüzit Baş Ağrısı Nedir?

Soğuk algınlığı esnasında veya burun örtüsü şiştiği oluşumu ve burnun aktığı zamanlarda veya burnun sümükle dolduğu zaman yüz gibi, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı büyük ihtimalle sinüzit ağrısıdır. Başka bir sinüs baş ağrısı ise uçak inmek üzere alçaldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu ağrı özellikle soğuk algınlığınız veya aktif alerjiniz varsa belirgin bir şekilde olur.

Kimler Sinüs Problemi İle Karşılaşır?

Normalde herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir fakat bazı gruplar daha hassastır.

  • Alerjisi olanlar: Soğuk algınlığı gibi bir alerji atağı gibi mukozanın şişmesine, sinüs yollarının kapanmasına, mukus gelişiminin engellenmesine ve bakteri enfeksiyonuna sebep olur.
  • İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek burun yapısına sahip olanlar
  • Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar
  • Sigara içenler: Sigara da bulunan nikotin ile tütün dumanı mekanizmada bulunana doğal direnç mekanizmasını bozar.

Sinüzit Belirtileri

Akut Sinüzit Belirtileri;

  • Sinüzit ile yüzde, gözde ve başta ağrılar oluşur. Baş ağrısı zonklama ve rahatsız edici şekilde oluşur. Öksürürken, ağır bir şeyi kaldırırken ya da eğilirken bu ağrılar artar. Bunun sebebi ise, bu hareketler esnasında sinüs basıncının artmasıdır.
  • Burun akıntısı vardır. Bu genelde tek taraflıdır ve akıntı yeşil-sarı renktedir. Uzun süren burun akıntısı iltihaba dönüşerek bronşite neden olabilir.
  • Ses kısıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Diş Ağrısı
  • Yorgunluk ve düşük ateş halinde olma

Kronik Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Kronik sinüzit 3 aydan uzun süre belirtilerini göstermektedir. Bunların belirtileri;

  • Koyu burun akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Koku alamama başlar ve geceleri öksürük kendini daha çok belli ederek ağrılar oluşur.

Sinüzitten Korunma Yolları Nelerdir?

Sinüzitin en büyük etkini soğuk algınlığıdır ve basit bir nezle bile sinüzite neden olabilir.

  • Yaz aylarında havuzu değil denizi tercih etmelisiniz; deniz suyunda bulunan tuz ile sinüs yolları açılarak temizlenmesi sağlanır ve olabilecek bir iltihabi önler.
  • Klimadan uzak durmak; klimalı ortamları havayı kurutup nemi aldığı için sinüziti tetikler.
  • Sigara içmemek
  • Egzersiz yapın; günde en az 30 dakikalık egzersiz güçlü bir kondisyona ve diyaframa sahip olmanızı sağlar.
  • Saçlarınızı ıslak tutmayın ve ıslak bir şekilde dışarı çıkmayın
  • Solunum yolu alerjisi olanların alerjen maddelerden uzak durması gerekir.
sinüs  Sinüs Nedir, Ne işe Yarar? sin  s
sinüs

Sinüzit Tanısı Nasıl Konur?

Öncelikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. İlk olarak sizin şikâyetleriniz dinlenecektir. Doktorunuzun size sorduğu sorular ve yapılan muayene hastalığın tanısını koyma konusunda yardımcı olacaktır. Baş ağrınızın ne zaman ile ne sıklıkla ağrıdığını ve burun akıntınızın rengini soracaktır. Burun tıkanıklığı ya da görme sorunu olup olmadığını teşhis etmek için ağzını, burnunuzu, boğazınızı ve kulağınızı muayene edecektir. Gerektiği takdir de sinüslerinizi görebilmek için röntgen filmi isteyecektir. Bunlar akut sinüzit tanısında uygulanır. Kronik sinüs tanısı için bilgisayarlı tomografi gerekebilir.

Artış Gösterdiği Bir Mevsim Var Mıdır?

Kış aylarında ve mat nisan aylarına kadar bulunan dönemler de en sık olarak meydana gelmektedir.

Sinüziti Azdıran Durumlar Nelerdir?

Kış aylarında, özellikle kalorifer bulunan evlerde hava değişimlerin de iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak bir zemin hazırlar ve dikkat edilmesi gerekir. Başka türlü de hafif nezle, grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altına dalış yapılarak yüzülmesi, uzun bir süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerjik durumun devam etmesi sinüzite sebep olur ya da sinüzit ağırlaşmasında büyük rol oynar.

Etkili Tedavi Yöntemi Var Mı?

Akut sinüzitin tedavisi, burun açıcı ilaçlar kullanılarak ve antibiyotikler alınarak tedavisi gerçekleşir. Eğer sinüzit kronik hale gelmiş ise ve sinüslerin burun içine açılan deliklerde açılmayacak tıkanıklar oluşursa ameliyat ile tedavi etmek gerekir.

Ameliyattan Sonra Sinüzit Kendini Yineleyerek Tekrar Ortaya Çıkar Mı?

Eğer beraberinde çok ağır bir şekil de nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi devam edilmezse tekrarlanabilir.

error: Copyright! Yaşamloji