reflü nedir reflüye ne iyi gelir  Reflü Nedir Tedavisi Reflüye Ne İyi Gelir reflu nedir refluye ne iyi gelir
reflü nedir reflüye ne iyi gelir

Reflü Nedir Tedavisi Reflüye Ne İyi Gelir

REFLÜ NEDİR ? 

Hayatımızda zevkle yaptığımız yeme eylemi hepimiz için elbet önemli ve olmazsa olmazdır. Fakat reflü hastasıysanız eliniz yemeklere çekinerek uzanacaktır. Yemiş olduğunuz besinler yemek borusundan geçerek mideye gider. Mide içeriğinin mide ile bağlantısı olan yemek borusuna geri dönmesine ise reflü denir.

Bu durumun uzun vadeli uzaması söz konusu olursa , asitli mide içeriği yemek borusunu tahriş eder ve böylece yemek borusu tahriş olup zarar görür. Bununla beraber ise yemek borusu mide asidinden kendini koruyamaz hale gelir.

Reflü hastası kişilerde genel olarak yemekten sonra ağza acı besin ve su gelebilir. Tüm dünyada sık görülen bir hastalık olmasıyla birlikte ülkemizde de hayli fazla görülmektedir. Boğazda oluşan bir kaç belirti ile kendini ele vermektedir. Mesela boğazınızda bir şey varmış gibi  hissetme ve boğazı temizleme çabası, öksürük, boğaz ağrısı, yutkunmada zorlanma gibi.

REFLÜ BELİRTİLERİ

Reflünün oluşumunda şüpheniz varsa tanısında  en çok kullanılan yöntem endoskopidir. Tüm hastalara uygulanabilir . Bu yolla mide ve yemek borusunda oluşabilecek hasarlar tespit edilebilmektedir . Tanıda kullanılan bir diğer yöntem ise ilaçlı film ile yemek borusundan ilacın ilerleyişi izlenir ve herhangi bir problemle karşılaşılırsa da tedavisi gerçekleştirilir .

Stresin tüm hastalıklar için olumsuz etki yarattığını söyleyebiliriz . Fakat reflü rahatsızlığında arttırıcı bir rolü yoktur . Hastalığın şikayetlerinin hissedilmesine etken olabilmektedir . Stres gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açabilir ve böylece mide asidi artar .  Bununla birlikte ise şikayetler artmaktadır .

Reflünün Neden Olduğu Problemler

Çok ciddi bir rahatsızlık değildir fakat zamanla ilerlemesi durumunda ortaya farklı rahatsızlıklar doğurabilir . Reflünün uzun sürmesiyle yemek borusu tahriş olur ve hareketliliğinde sıkıntı yaşar . Ayrıca yemek borusu kısalabilirde . Böylece tükettiğimiz katı besinlerin yutulması güç hale gelir . İlerlemiş bir hastalığa dönüştüğünde ise antireflü ameliyatları hastalara uygulanmamaktadır . Eğer reflü hastasıysanız büyük ihtimalle ağız kokusuna maruz kalacaksınız.

Reflü Neden Olur?

Genetik olarak reflü hastalığına yakalanabiliriz fakat bunun yanında yemek borusu kapakçık mekanizmasının da bozulması rahatsızlığa etkendir . Başka hastalıklar da reflüyü doğurabilmektedir . Mesela mide fıtığı iseniz mide içeriği yemek borusunda kayar ve istemeden rahatsızlığa kapılabilirsiniz . Bunların yanında ise yaşam içinde gerçekleştireceğiniz bir çok eylem de rahatsızlığa etken olabilmektedir . Bunlardan bir kaçı ; alkol , sigara , gelişigüzel ilaç kullanımı , öğünlerde küçük porsiyon tüketmek , kafeinli , gazlı her türlü yiyecek içecekler gibi.

Reflü Belirtileri

En başta ağza acı su ve besin gelmesi diyebiliriz . Göğüste oluşan yanmalar , ani bulantı , kusma , uyku düzensizliği , boğaza bir şey takılma hissi , ses kısıklığı ve sesin çatallanması ve benzerleri gibi daha bir çok etken bulunmaktadır .

REFLÜYE NE İYİ GELİR

Asitli içecekler , alkol , sigara , kafein içeren içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır . Bunlar mide asidini arttırdığını için rahatsızlığı daha fazla hissettirir . İlaçların amaca uygun ve az kullanılması gerekmektedir . Yemeği yer yemez yatmanız tavsiye edilmemektedir . Yatarken mide asit miktarı daha çoktur . Asit dengesini bazen sigara ve alkol kesin olarak bırakılmalıdır . Her öğün yemek yemek yerine az ve sık yemek daha olumlu etkiler doğuracaktır . Ve her hastalıkta olmaması gereken kilonuzu düşünün .

Reflü Tedavisi

1 . Mideyi ekşitmeyen besinlerin tüketilmesi ;

Midenin kullandığı asitten daha fazlasını kullanmaya neden olacak besinlerden uzak durmak gerekmektedir . Soğan , çikolata , nane ,domates gibi besinlerin azaltılmasıyla reflü oluşum riski engellenebilmektedir .

2 . Yemek Düzeni

Her öğünü yemek yerine küçük porsiyonları sıkça yemeniz tavsiyeler arasındadır . Az ve de sık yiyerek az kalmamaya özen gösterir . Ve kesinlikle yemekten sonra yatmayın . Yedikten 2-3 saat sonra yatmanızda bir sakınca yoktur .

3 . Badem Tüketimi

Badem midemizdeki asidi dengeleyerek reflü oluşumunu engellemektedir . (ALKALİ) bir gıda olan badem aynı zamanda Ph seviyesini düzenler . Yani badem yanma hissine engel olabilmektedir . Yemekten sonra tüketeceğiniz 2-3 badem midedeki yanma hissini hafifletecektir .

4 . Aloe Vera Suyu

Mucizevi bitki olarak ta nitelendirebileceğimiz aloe vera mide yanması ve yemek borusunda oluşabilecek iltihabı azaltabilmektedir . Hatta meydana gelen hasarları da iyileştirebilir . Yemekten önce yarım fincan kadar içebilirsiniz .

5 . Elma Sirkesi

Elma sirkesi tamamen bitkisel çözümlerden bir tanesidir . Mide ekşimesine iyi geldiğinden dolayı 1 çorba kaşığı sirkeyi 1 bardak suya ekleyin ve her yemekten önce tüketin .

6 . Zencefil Ve Papatya Çayı

Çeşitli bitki çaylarıyla mide ekşimesine çözüm bulabilirsiniz . Zencefil çayı asit için tampon görevi görmektedir .

reflü nasıl geçer tedavisi  Reflü Nedir Tedavisi Reflüye Ne İyi Gelir reflu tedavisi nasil gecer
reflü nasıl geçer tedavisi

Reflü Nasıl Geçer?

– Bir fincan ılık suya ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kadar kabartma ekleyip için. – Yemeklerin ardından sakız çiğneyin . Bu sayede boğaz ve yemek borusu asitlerden arınır . –

Mide ekşimesine karşın probiyatik içeren yoğurt tüketimi gerçekleştirilebilir .

– Düzenli olarak kereviz tüketimi de önem taşımaktadır .

Tüm bunlara dikkat ederek öncelikli amaç olan reflünün engellenmesine katkı sağlayabilirsiniz . Tamamen basit ve tamamen bitkisel çözümlerle önlemler alarak rahatsızlığı minimum seviyeye düşürebiliriz . Beslenme alışkanlıklarımız başta olmak üzere yediğimiz her şeye daha dikkatli ederek hastalığın rahatsız edici kısmını arkaya atmanız mümkündür . Bitkisel çözümler hayatınızdan sadece rahatsızlığınızı alacaktır . İhmal etmeksizin söylenenleri uygularsanız reflü hastalığının büyük kısmını arkada bırakacak ve daha rahat yaşam şartlarına ulaşacaksınız. Kendinizi ve sağlığınızı önemseyin.

error: Copyright! Yaşamloji