lifli yiyecekler lifli yiyecekler, faydası nelerdir Lifli Yiyecekler Nelerdir, Lifli Yiyeceklerin Faydaları Nedir? lifli yiyecekler
lifli yiyecekler

Lifli Yiyecekler Nelerdir, Lifli Yiyeceklerin Faydaları Nedir?

Lifli Yiyecekler Nelerdir, Lifli Yiyeceklerin Faydaları Nedir?

Beslenme ile sağlık arasındaki ilişki yüzde yüz. Etle tırnak, anne ile çocuk arasındaki bağ kadar güçlü. Bu yüzden sağlıklı beslenme sağlıklı bir ömür yaratıyor. Ve sağlıklı beslenme konusunda lifli yiyecekler de büyük önem taşıyor. Lifli yiyecekler genel olarak posalı besinler olarak tanımlanabilir. Fiber ihtiva eden besinler olarak da okuyabilirsiniz. Lifli yiyecek nedir diye yapılacak bir araştırmada en önce karşımıza çıkacak cümleler bunlar oluyor.

Genel Bilgiler

Lif, sindirim sistemi için çok faydalı olarak kabul ediliyor ve genel olarak ikiye ayrılıyor. Bu ayırım suda çözünür lifler ve suda çözünemeyen lifler olarak gerçekleşiyor. Suda çözünebilen lifli gıdalar sindirim aşamasında bağırsaklara indikleri zaman jöle kıvamında oluyorlar. Yani içlerindeki yararlı maddeler emilmiş oluyor.

Bu gıdalar aynı zamanda sindirimi de yavaşlatan besinler. Bu tokluk hissinin uzaması demek. Bu yüzden diyet listelerinin de vazgeçilmezleri oluyorlar. Yemeklerden hemen sonra düşen kan şekerini düzenliyorlar ve dalgalanmalara da neden olmuyorlar. Diyabet hastaları için de sürekli tavsiye ediliyorlar. Suda çözünmeyen lifler ise bağırsaklarda sindirilmiyor. Ama dışarı atılmaları da gerek. Bu da kabızlığa karşı bir önlem oluyor.

Sürekli kabızlık çekenler ve bunun sonucunda hemeroid olan kişilerin de sofralarından uzak tutmamaları bu yüzden. Yani lifli gıdalar kabızlık önleyici özellikleriyle hemen dikkat çeliyorlar.

Lifli Yiyecekler Az Yeniyor

Normal bir sağlıklı kadının günde 30 grama yakın lifli besin alması gerek. Bu oran erkeklerde 45 grama kadar çıkıyor. Oysa yeme ortalaması sadece 20 gram civarında. Her 1000  kalorinin 14 gramı liflerde gelmeli ama beslenme alışkanlıklarımız bunu pek karşılamıyor.

Kabızlık Sıkıntısı

Bütün diyetisyenlerin ve beslenme uzmanlarının özellikle tavsiye ettiği bu besinleri lifli gıdalar ne işe yarar ki demeden yemek lazım. Fiberli besinler tam anlamıyla mide ve bağırsak dostu gibi duruyor. Ama biraz gaz yaptığı ve şişkinlik hissi verdiği biliniyor.

Özellikle akşam yemeklerinde tüketmekten kaçınmak gerek. Bunların çok miktarda alındığında vücudun demir, çinko, magnezyum gibi gerekli metalleri almasını engellediği de açıklananlar arasında. Ne olursa olsun, lifli yiyeceklerin listesi mutfağımızda olmalı. Öncelikle suda çözünebilir olanlarından başlayalım:

Tam Tahıllar: Bu grupta yulaf ve arpa özelikle öne çıkıyor. Bunlardan üretilmiş kahvaltı gevrekleri denenebilir. Meyve ile beraber yenmesi değişik ve lezzetli kahvaltılar anlamına geliyor. Pek alışkanlığımız yok ama yabancı filmlerdeki kahvaltılarda sık sık rastlıyoruz.

Baklagiller: Yeşil mercimek, nohut, fasulye, bulgur gibi kuru gıdalar gerçek birer lif deposu.

Sebzeler: Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan sebzeler içinde enginar, brokoli, havuç, mısır ve bezelye bu konuda başta geliyor.

Meyveler: Ahududu en başta sayılıyor. Ayrıca kuru erik, armut, narenciye, kayısı, greyfurt ve çilek posa açısından çok zengin.

Çözünmeyen Lifli Gıdalar Hangileridir?

Kabızlığı önleyici yiyecekler nelerdir sorusunun gerçek yanıtını ise suda çözünemeyen lifleri taşıyan besin grupları veriyor. Bu listeyse şöyle oluşuyor;

Tahıllar: Patlamış mısır, kepekli makarna, buğday kepeği, gevrek ekmek ve kepekli çavdar unu ile badem.

Sebzeler: Şalgam, pancar, karnabahar, lahana. Bu sebzelerin çiğ, en azından az pişmiş tüketilmesi ise ideal olanı.

Meyveler: Çekirdekli meyveler genellikle bu gruptan. Kiraz, üzüm, kavun ve erik başta geliyor.

Bütün bu besinler aslında pek çoğumuzun sevdiği şeyler. Lifli gıdalar nelerdir faydaları ise yaşadıkça ve sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemine sahip oldukça ortaya çıkıyor. Suda çözünüp çözünmemeleri daha tıbbi bir konu. Önemli olan sofralardan eksik etmemek. Yani bizim mutfağımızda bir klasik haline gelmiş olan kuru fasulye pilav ikilisi aslında beslenme uzmanları tarafından çokça kabul görüyor.

lifli yiyecekler nelerdir lifli yiyecekler, faydası nelerdir Lifli Yiyecekler Nelerdir, Lifli Yiyeceklerin Faydaları Nedir? lifli yiyecekler nelerdir
lifli yiyecekler nelerdir

Diğer Gıdalar

Bu sayılanların dışında kalan gıdalar ise lifsiz gıdalar nelerdir sorusunun yanıtını veriyor. Protein ihtiva eden et ve et ürünleri, kalsiyum sağlayan ve kemiklerin gelişiminde büyük etkisi olan süt ve süt ürünleri, ne olursa olsun vücudumuzun şeker ve su ihtiyacını  karşılamada emsalsiz olan kavun karpuz türü meyveler ve kompostolar lifsiz gıdalar arasında yer alıyorlar.

Posasız besinler dikkat edildiğinde görülebileceği gibi genel de hazmı daha kolay, sindirimi de bu yüzden çabuk olan besinler. Ama diyet yapanlar için sanki temel besin grubu uzun süre tokluk hissi verdiği için posalı gıdalar ve özellikle tam buğday ekmeği gibi duruyor. Lifli gıdalar nelerdir uzman tv açıklamalarında da bu şekilde anlatılmaya başlanıyor.

Sağlıklı Yaşam ve Fast Food

Bütün bu bilgilerden sonra fast food türü beslenmenin sakıncaları bir kez daha ortaya çıkıyor. Çok çabuk acıktıran hamburger ekmeği, her çeşit yağda kızartılan patatesler, gazlı içecekler, çoğu işlenmiş et ürünü ile yapılan pizzalar bütün toplum sağlığını tehdit ediyor.

Gençler giderek obez bir hale geliyorlar. Bu beslenme türünün yanında eskiden beri annelerin yaptığı ev yemekleriyle örneğin etli nohutlarla, bulgur pilavlarıyla, hafif şekerli hoşaflarla hazırlanmış bir sofradan ise sanki sağlık fışkırıyor.

error: Copyright! Yaşamloji