kilo alamama Otomatik taslak Kilo Alamamanın Nedenleri? kilo alamama
kilo alamama

Kilo Alamamanın Nedenleri?

Çok kilo almaktan şikayetçi olanların yanısıra kilo alamayanların sayısı da azımsanacak gibi değil. Bu yazıya ulaştıysanız siz de bu kişiler arasındasınız demektir. Kilo alamamanın sebepleri nelerdir, nasıl kilo alınır gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulacaksınız.

Metabolizmanın hızlı çalışması, sigara kullanılması, bağırsaklarda parazit bulunması, hormonsal nedenler yani tiroit hormonları ve böbrek üstü bezlerinin çalışma durumu, yaşanılan bir stres, üzüntü, sarsıntı ile iştahın kapanması yani psikolojik sorunlar.

Kilo Almak İçin Öneriler

Asla öğün atlamayın, günde 6-9 öğün beslenilmeye çalışın. Yemeklerinizi ne çok hızlı ne de çok yavaş yiyin. Yemek öncesi su içmek iştahınızı kapatır bu yüzden yemek öncesi su tüketimini yemek sonrası yapın. Yağlı tohumları ve kuru meyveleri tüketin. Şekerli ve şeker kalorisi çok yüksek tatlıları tercih edin.  En kalorili meyve olan muz ve üzümü tüketin. Süt ve süt ürünlerini bol tüketin. Yatmadan önce mutlaka bir şeyler yiyin çünkü yatmadan önce yenen besinler kilo almaya daha çok fayda sağlar.

Kilo Alma Diyeti Nasıl Planlanır?

Kilo alma diyeti kilo verme diyetleri kadar talep görmese de kilo almak isteyenlerin sayısı azımsanamayacak şekilde fazladır. Kilo almak için sabırlı ve kararlı olmak şarttır. Kilo alma diyetini hazırlamadan önce atılması gereken en önemli adım kilo kaybının altında yatan nedenlerin araştırılmasıdır. Harcanan enerjiye ek olarak verilecek enerji kişinin kilo almasını sağlayacak enerjidir. Bu enerjiyi öğünlere bölerek almak ise iştah kayıplarının önüne geçer. İştah kaybının önüne geçmek için yapılması gereken diğer bir nokta ise yenilen besinin kalori yoğunluğunu arttırmaktır. Sonuç olarak kilo alma diyetini uygulamadan önce doktor ve diyetisyen kontrolünden geçmektir.

Kilo Alma Tedavisi

Zayıflığın önlenmesi amacıyla endokrinoloji ve metabolizma uzman doktorları, zayıflığa sebep olan hormon hastalıkları, şeker ve guatr hastalıklarını tarar. Tiroit tetkikleri, kan şekeri, böbrek ve karaciğer sorunları, demir eksikliği ve kansızlık araştırılır. Bu hastalıklardan bazıları hastada varsa dengeye sokulur. B vitamini, antioksidanlar, E vitamini, selenyum verilir son aşamada ise diyetisyen ile çalışılır.

Çocuklarda Kilo Alamama Sorunu

Okul öncesi çocukların kilo kaybetmesi yerine kilo alması gerekmektedir. Çocuğunuzun gelişim tablosuna bakmak, onun gelişim seviyesini diğer çocuklarla karşılaştırarak değerlendirme yapmanızda fayda vardır. Çocuğunuzun kilo alamamasına ilişkin birçok sebep vardır birçok yönden çocuk doktor tarafından araştırılır. Genel bakılarak eğer çocuğunuz sağlıklı bir şekilde ve oranda gelişim göstermiyorsa, bu iyi beslenmediği veya gıda besinlerini uygun bir şekilde alamadığı anlamına gelmektedir. Ender olarak gelişme geriliği, kilstik, kalp hastalığı fibrosiz veya endokrin bozukluğunun bir sonucu olabilir bu problemlerden herhangi biri mevcutsa erken teşhis önemlidir.

Kilo Alamama İle Sigara Bağlantılı mıdır?

Tüm hastalıkların neredeyse nedeni olan sigara bağımlılık haline dönüştürüldüğünde hayatımızı daha da zorlaştırmaya sebep oluyor. Sigara kullanan bireyin yemek düzeninde ve psikolojisinde bozukluklar görülmektedir. Hem sigarayı bırakmak hem de kilonuzu korumak mümkündür. Sigara bırakılması sonrasında gerek metabolizmanın düşmesi gerekse el alışkanlığının yerini besinlerinin alması sebebiyle kilo alımı gerçekleşmektedir. Sigarayı bırakmakla metabolizma hızı düşer. Sigaranın bırakılmasıyla kabızlık sorunu oluşur. Sigaranın bırakılmasıyla tat ve koku duyunuz açılacak ve besinler daha lezzetli hale gelecektir.

Kilo Alırken Dikkat Edilmesi Gerenler

Beslenme programımızda yaptığımız birtakım değişikliklerle kilo alımına başlarız. Ama kilo alırken de dikkat etmemiz gerek çok önemli bir husus alınmış olan kiloların yağ ve kas oranlarının sağlıklı sınırlarda olması gerekmektedir. Bu yüzden kilo alma beslenme programı yapan kişinin haftada 2-3 kez kas hacmini arttırmaya yönelik ağırlık antrenmanı yapması gerekmektedir. Aksi takdirde alınmış olan kiloların tümü yağ olarak depo edilecektir. Bu konuda mutlak bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.

Kilo Alamamanın Zararları

Zayıflık çocukluk ve gençlik çağlarında gelişmeyi ve büyümeyi engelleyici bir etki gösterdiğinden bu dönemki zayıflık bireyin ileriki hayatı için büyük bir sorun oluşturabilir. Bunun haricinde zayıflık çalışma verimini düşürür, emzikli kadınlarda süt verimizi azaltır. Zayıf kişilerin hastalıklara direnci öteki bireylere oranla daha az olacağından enfeksiyonlara daha sık bir şekilde yakalanırlar ve hastalık bu bireylerde daha ağır seyreder. Menopoz sonrası osteoporoz riski artabilir. Diğer taraftan bu kişilerde deri altı yağ tabakası yetersiz olduğundan daha çok üşürler.

Kilo Aldırmayı Sağlayan Besinler

Meyve yerine evde hazırlanmış olan meyve sularını tercih edin. Kırmızı et balık ve ton balığını bol tüketin. Kepekli makarna, pirinç, patates, peynir, kaşar peyniri, makarna, badem, fıstık ezmesi haftada 4-5 gün tüketmeye özen gösterin. Bezelye, şeker pancarı ve mantarlı yemekler kilo alımını kolaylaştıran besinler sınıfına girmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji