kan yapan kan yapan Kan Yapan Besinler ve Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler kan yap  c   yiyecekler

Kan Yapan Besinler ve Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kan Yapan Besinler ve Kansızlık Tedavisinde İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kansızlığın en çok görülen nedenleri demir eksikliği, B12 vitamin ve folik asit eksikliğidir. Demir eksikliğine bağlı bireysel kansızlık tedavisi için aşağıdaki yiyecekler listesi kan yapıcı özelliğindedir. Ayrıca kan yapan besinler vücut için sağlıklıdır. Peki kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir şimdi onu inceleyelim.

Eğer kan yapan besinler arıyorsanız kansızlığa en iyi yöntemlerden biri sebze ve proteini karıştırmaktır, emilimi hızlandırır. Mesela yumurta içinde bolca protein bulunur, ıspanak ile yemek yaparsanız vücudun demir emilimi hızlanır.

Kansızlığa (Anemiye) İyi Gelen Kan Yapıcı Yiyecekler Listesi:  

Karaciğer,Kırmızı et, tavuk ve balık eti: Vejetaryen insanlarda bir süre sonra kansızlık oluşmaya başlamaktadır. Bu sebeple az miktarda da olsa et ve et ürünlerini tüketmek kansızlık için çok önemlidir ve kan yapıcı besinler arasında önemli yere sahiptir.

Eğer kırmızı et yemiyorsanız tedavi için mutlaka yeşil mercimek yemek zorundasınız. Yüksek oranda demir vitamini,lif, protein içerir. Ayrıca sağlıklı kompleks karbonhidrat gurubundadır.

Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut  gibi kuru meyveler: Bu meyvelerde de bol miktarda demir vitamini bulunmaktadır. Bu sebeplere ara öğünlerinizde rahatlıkla bu tarz kuru meyveleri tüketebilirsiniz. Vücutta oluşan kansızlık hastalığı için önemlidir.

Kuru baklagiller: Baklagilleri pişirirken özellikle kırmızı etle pişirirseniz ve hatta yine baklagilleri tüketirken yeşil sebzelerle tüketirseniz demir oranını oldukça yükseltirsiniz.

Yumurta: Yumurtanın sarısı bol demir içermektedir. Eğer birde yumurta yerken üzerine taze sıkılmış portakal suyu dökerek tüketirseniz bu yumurtada bulunan demirin hızlı bir şekilde vücuda emilimini sağlayacaktır. Bunun haricinde içerisinde C vitamini bulunan soğan yada biber ile yumurtayı pişirir tüketirseniz buda yine demir emilimi sürecini hızlandıracaktır.

Üzüm ve pekmez: Pekmezin özellikle üzüm pekmezinin kansızlığa iyi geldiği halk arasında da oldukça bilinir. Sabah kahvaltısında en az 1 yemek kaşığı tüketmek sağlıklıdır fakat gün içinde ekstra kan yapan besinler yemelisiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler: Bu sebzelerin en önemlisi ıspanak ve pazı. Sık sık üzerine bol limon sıkılmış yeşilliler ve bol yeşillik içeren salatalar yemek kansızlığa iyi gelir. Ispanak yemeklerini genellikle üzerine yoğurt koyarak tüketiriz ancak yoğur ıspanağın içindeki demir emilimini azaltır bunun yerine ıspanağı yumurta ile tüketirsek eğer, iki demir dolu yiyecek vücudumuzdaki demir oranını yükseltecektir. Bunun haricinde Fındık, fıstık, domates ve susam içinde bolca vücuda kan yapıcı bileşenler bulunur.

Kan yapan ilaçlar: Tıbbi ilaçlar bu konuda oldukça başarılıdır. 1 kapsülün sağladığı demir ihtiyacı için 2 kilo et yemelisiniz.

Kansızlık Hastalarının Yememesi Gereken Besinler:

Kansızlık olan kişiler bolca kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerini yemeklerle tüketmemelidir. Nedeni ise kalsiyum demir emilim hızını yavaşlatır.

Yine yemeklerle çay tüketilmemesi gerekmektedir. Çünkü çayda bulanan fitat yine demir emilim hızını yavaşlatır.

Kansızlığa yakalanmamak için yapılması gerekenler:

Kafein içeren kola, kahve ve çay gibi içeceklerden sakının.

Mutlaka günün bir öğününde meyve yiyin.

Folik asit ve B12 içeren vitaminlerden yararlanın.

Dengeli ve düzenli beslenme şekline önem verin.

Vejeteryanlıktan kaçının, bu mutlaka kansızlığa davetiyedir. Kan yapan gıdalar genellikle et ürünlerinde bulunur.

Kansızlık Hastalığının Belirtileri Nelerdir:

Daha öncede bahsettiğimiz gibi Yorgunluk çabuk yorulma halsizlik kansızlığın en önemli belirtisidir. Geçmek bilmeyen yorgunluğa çok dikkat edilmelidir ve bu kronikleşmeden şikayetler için acilen bir hekime danışılmalı ve kansızlık tedavisi başlanmalıdır.

Sürekli bir asabiyet ve sinirlilik durumları.

Geçmek bilmeyen uykusuzluk ve hep uyuma isteği.

Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma halleri.

Ağız içinde sıkça görülen aft yaralar

Göz altlarında çökme ve morarmalar

Dudak ve dudak çevresindeki karıncalanma ve morarmalar

Kilo problemleri ve kilo vermede yavaşlama

Sık sık nefes alıp vermede problem yaşama

Göğüste batma hissiyatı

Yüzde solgunluk. Sarılık ve hastalıklı görünmesi.

Kansızlık (Anemi) Nedir: Kanda bulanan kırmızı kan hücresinin yeterli seviyede bulunmamasıdır. Kansızlığın halk arasında ki adı da demir eksikliğidir. Kansızlık olan insanlarda halsizlik ve yorgunluk en fazla duyulan şikayetlerdir.  Genellikle kendimi çok halsiz ve yorgun hissediyorum ne kadar dinlenirsem dinleneyim yorgunluğum geçmiyor diye yakınan insanların en başta yapması gereken aslında kan ölçümüdür. Kan ölçümü bir kere yapılıp kanın değerlerine bakıldığında yeterli olmaz en az 6 ayda bir kan değerlerinin ölçtürülmesi gerekmektedir ki bu şekilde kan değerleriniz net olarak görülebilsin.

Kansızlık özellikle, çok adet gören kadınlarda, hamilelikte ortaya çıkar bunun haricinde çocuklarda ve loğusa kadınlarda görülebilir. Özelikle çocuklarda görülen kansızlığa dikkat edilmesi ve mutlaka tedavi edilmesi önemlidir. Çünkü kansızlık olan çocuklarda zeka geriliği büyümenin yavaşlaması ve diğer hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Halk arasında ki isminden de anlaşılacağı üzere kansızlık  için demir içeren besinlerden yararlanabilirsiniz.

Kansızlık rahatsızlığı bulunanlar kansızlık nasıl geçer sorusu için bir doktor tavsiyesi ile çok daha iyi tedavi sürecine başlayabilir ve sağlıklı beslenmek için bizim önerilerimizi dikkate alabilir.

error: Copyright! Yaşamloji