Galvus met  Galvus met ile Glifor arasındaki fark galvus

Galvus met ile Glifor arasındaki fark

Bu makalede Galvus met 50/1000 mg ile Glifor 1000 mg film tablet arasındaki farklar ve ortak noktalar hakkında bilgi verilecektir.

Tip 2 diyabetin ilaçsız da tedavi edilebileceği iddia edilse de eğer hastanın kan şekeri diyet ve egzersiz yolu ile düzenlenmiyorsa ilaç tedavisi gerekir.

Tip 2 diyabet vücudun salgıladığı insülin hormonunun ihtiyaca cevap verecek düzeyde olmaması veya vücudun insülin hormonunu etkin düzeyde kullanamaması sonucu kandaki glikoz seviyesinin kontrol edilememesi sorunu olarak tanımlanmıştır.

Eğer hastada hafif şiddetle bir diyabet sorunu var ise veya gizli şeker denilen kandaki şeker oranı yüksek olmakla birlikte “hastalık” tanısı konacak kadar önemli bir sorunu yok ise hasta sadece kilo vererek (fazla kilosu var ise) ve doğru beslenerek bu durumu atlatabilmektedir.

Eğer diyabet çok hafif değil ise kandaki şeker düzeyini kontrol etmek için doktor hastaya diyabet ilacı reçete etmektedir. Diyabet ilacı kullanan bazı kişilerde bir süre sonra düzelme sağlanıp ilaç kesilebilse de çoğu hastada şeker hastalığı yıldan yıla ilerleyen bir seyir izlemektedir.

Diyabet hastalığı için etkin maddeleri farklı olan bir çok diyabet ilacı bulunmakla birlikte hem yan etkilerinin nispeten daha az olması hem de etkilerinin daha fazla olması nedeniyle tip 2 diyabet hastalarına yaygın olarak metformin etken maddeli ilaçlar reçete edilmektedir.

Metformin etken maddesine sahip ilaçlardan yaygın olarak reçete edilenlerden birisi Bilim İlaç tarafından üretilen Glifor’dur.

Glifor 1000 mg film tablet 1000 mg metformin hidroklorür içermektedir.

Tip 2 diyabet hastalarına reçete edilen ilaçlardan biri de Novartis firmasının üretmiş olduğu Galvus met ilacıdır.

Galvus met ile Glifor arasındaki fark

Galvus met ile Glifor arasında hem benzer noktalar hem de biraz fark bulunmaktadır.

Glifor 1000 mg film tablet 1000 mg metformin hidroklorür içermektedir.

Galvus met 50/1000 mg 1000 mg metformin hidroklorür ve 50 mg vildagliptin içermektedir.

Dolayısıyla her iki ilaç da metformin içermekle birlikte Galvus met ayrıca vildagliptin içermektedir.

Vildagliptin etken maddesi ne işe yarar ?

Tip 2 diyabet, vücudun yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi veya üretilen insülin hormonunun etkin kullanamamasına bağlı olarak gelişmektedir. Tip 2 diyabetin ortaya çıkmasındaki 3. Bir etken ise glukagon hormonunun fazla salgılanmasıdır.

Glukagon hormonu, insülin hormonunun tersi şekilde çalışan hormondur. Yani insülin hormonu kandaki şeker düzeyini düşürürken , glukagon hormonu ise kan şekerini yükseltmeye yarar.

Kandaki glukoz seviyesi düştüğü zaman uyarılan glukagon hormonu karaciğer hücrelerinde glikojen yıkımını ve karbonhidrat olmayan maddelerden glikoz oluşumunu artırarak kan glikoz düzeyini yükseltmektedir. Yağ hücrelerinde lipazı etkin duruma getirerek yağların yıkımını artırır ve kanda serbest yağ asitleri düzeyini yükselttirir.

Vildagliptin etken maddesi vücudun daha fazla insülin hormonu ve daha az glukagon üretmesini sağlayarak kandaki şeker miktarının aniden fırlamasını önlemektedir.

Tip 2 diyabet hastalarına yaygın olarak Glifor gibi metformin etken maddeli bir ilaç reçete edilir. Eğer Glifor yeterli etki göstermediyse veya açlık krizleri nedeniyle diyetini bozuyor ya da şekeri çok hızlı yükseliyorsa doktor Glifor yerine Galvus met (metformin + vildagliptin etken maddeli) reçete edebilmektedir.

İlgili yazı: Galvus met zayıflatır mı ?

İlgili yazı: Galvus met 50/1000 kullanıcı yorumları

error: Copyright! Yaşamloji