turşu faydaları turşu Ev Yapımı Turşunun Faydaları İle Ev Turşusu Yapılışı tursu faydalari
turşu faydaları

Ev Yapımı Turşunun Faydaları İle Ev Turşusu Yapılışı

Ev Yapımı Turşunun Faydaları ve Ev Turşusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizde insanların özellikle yemeklerde yedikleri ürünlerin başında turşu gelmektedir. Turşu bunun yanında meze olarak da tüketilmektedir. Sağlık açısından birçok yararı bulunan ev yapımı turşu birçok sebze ve meyve çeşidinden yapılmaktadır.

Turşu yapılışı için kullanılan sebze ve meyve çeşitleri turşunun yapıldığı illere göre farklılık gösterse de genel olarak turşu yapımında kullanılan sebze ve meyve ürünleri benzerlik göstermektedir.

İnsanların günlük hayatta sağlıklı yaşama adına tükettikleri sebzelerin yanında sirke suyu, limon, biber, soğan sarımsak, lahana yaprağı ve kereviz yaprakları ürünleri ile zenginleştirilen turşu çok sayıda faydası olan besinlerden biridir.

Ev Yapımı Turşunun Faydaları Nelerdir?

Ev yapımı turşunun  faydaları öncelikle insanların kendi evlerinde yaptıkları ürün olmasından dolayı gönül rahatlığı ile yemeleridir. Güven içerisinde tüketilen ev yapımı turşularının da faydaları saymakla bitmemektedir.

İnsanların Zayıflamasında Ev Yapımı Turşunun Rolü;

Ev yapımı turşunun faydalarından biri insanların zayıflama noktasında tükettikleri besinlerden olmasıdır. Birçok farklı besinin bir araya gelmesi ile oluşan turşu yapımında yağ kullanılmadığı ve kalorisiz besinlerden oluştuğu için insanların sağlıklı bir şekilde zayıflamasına katkı sağlamaktadır.

Ev yapımı turşu sadece zayıflamak için yada kilo vermeye yardımcı olduğu için kullanılmamakta bunun yanında sağlıklı yaşam adına da tercih edilen ve sıklıkla tüketilen bir besin olmaktadır.

Mide Ve Bağırsak Sorunlarında Ev Yapımı Turşu Kullanımı

Ev yapımı turşularda kullanılan yüksek orandaki diyet liflerinin insanların sağlıkları noktasında birçok rahatsızlığa da iyi gelir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle hazımsızlık problemi yaşayan kişiler sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan ev turşusunu tüketmeleri şiddetle tavsiye edilmektedir.

Sebze ve salatalık ürünlerinde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri kullanılarak hazırlanan ev yapımı turşuları insanların sindirim sitemlerinin düzenli bir şekilde çalışmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Ev Yapımı Turşular Kanser Hastalığının Önlenmesinde Etkili Midir?

Ev yapımı turşularda kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar olduklarından dolayı kanser yapıcılar olarak da adlandırılan serbest radikalleri yok etmekte ve böylece kanser önleyici özelliğe sahip olmaktadır.

Ev Yapımı Turşular Vitamin Ve Mineral Kaynağı;

Ev yapımı turşular vitamin ve mineral kaynağı olduğu için içinde bulunan vitamin ve minerallerin özelliğine göre insan sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır.

Ev yapımı turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insanların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için gerekli olan mineralleri barındırmaktadır. Doktorların sağlıklı yaşam adına önerdikleri günlük 3-5 porsiyon sebze ve meyve yeme ihtiyacı düzenli bir şekilde turşu tüketilerek gerçekleşebilmektedir.

Ev yapımı turşunu için de bulundurduğu vitamin ve minerallerden kaynaklanan diğer bir faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

Ev Yapımı Turşuların Bilinen Faydaları;

Halk arasında bunama diye tabi edilen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacı ile doktorlar insanların ev yapımı turşu tüketmesini tavsiye etmektedir.

Ev yapımı turşusunda bulunan sarımsak ve benzeri bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını minimum seviyeye inmesine yardımcı olmaktadır. Ev yapımı turşunun doğal tedavi olarak kullanılması noktasında iyi geldiği hastalıklar arasında reflü ve kabızlık da gelmektedir.

Ev yapımı turşunun içinde bulunan fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddelerinden biridir. Bu besin sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva etmektedir.

Tansiyonun Düşmesinde Ev Yapımı Turşuların Faydası;

Ev yapımı turşunun mayalanması sürecinde üretilen laktik asit ise tansiyonu düşürmekte ve kan dolaşımını teşvik ederek insanların damarlarının açılmasına da faydaları vardır turşunun. Şeker hastaları da ev turşusu tüketmeleri hastalıklarını olumlu yönde seyri açısından büyük önem taşımaktadır.

Ev Yapımı Turşuların Diğer Faydaları;

Ev turşunun zararları bu gün listemizde olmadığı için faydalarını incelediğimizde içinde bulunan sebzeler ve sirke kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde, idrar yolları hastalıklarının tedavi edilmesinde ve bağırsakta bakterilerin oluşmasının önlenmesinde rolü bulunmaktadır. Bunun yanında besinin midede ülsere neden olan mikrobun da ortaya çıkmasında koruyucu bir görevi vardır.

Ev yapımı turşusunda kullanılan gerek elma sirkesi gerekse üzüm sirkesi pektin adı verilen ve kalbe iyi gelen bir tür biyolojik madde içermektedir.  Bu maddenin muhtevası ise bir çeşit enzimdir. Bu enzim sayesinde turşunun kalbe olumlu etkisi bulunmaktadır.

Ev Yapımı Turşu Yapılışı;

Sağlık açısından çok faydası olan ev yapımı turşular kolaylıkla yapılmaktadır. Ancak turşu yapımında kullanılan sebze ve diğer besinler yapılan turşunun istenildiği gibi olabilmesinde büyük faktördür.

Turşu yapımında öncelikle turşunun tek bir sebzeden mi yoksa birden fazla sebze kullanılarak mı yapılacağına karar verilmelidir. Daha sonra standart turşu yapımında kullanılan yöntemler uygulanarak ev yapımı turşu hazırlanabilir.

Ev Yapımı Turşularında İçme Suyunun Kullanılması;

Turşu yapımında içme suyunun kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak 1 gün kaynatılıp bekletilen çeşme suları da kullanılmaktadır. Turşuda havuç kullanılacaksa havucun dilimlenmesi ya da kazınması gerekmektedir. Turşuda kullanılan salatalıkta ise çatal ile delik açılması salatalık turşusunun kıtır olasına yardımcı olmaktadır.

Ev yapımı turşunun hazırlanışı basit ancak tecrübe isteyen bir uygulamadır. Kavanozun içine atılan sarımsak, salatalık veya havuç isteğe göre farklı tür sebzeler kullanılabilmekte daha sonra suyla birlikte tuz ve sirkeyi eklenip eriyene kadar karıştırıp salamura şeklinde hazırlanan sıvı kavanozun içine dökülmekte ve kavanozun kapağı kapatılmaktadır. Oda sıcaklığında 15-20 gün beklettikten sonra turşu kullanıma hazır hale gelmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji