amniyosentez yaptıranlar amniyosentez Amniyosentez Nedir, Yöntemi Nasıl Yapılır? amniyosentez

Amniyosentez Nedir, Yöntemi Nasıl Yapılır?

Amniyosentez Nedir, Yöntemi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Yazı içinde amniyosentez nedir, ne zaman ve nasıl yapılır, riskleri nelerdir, bu yöntemi yaptıranları neler bekliyor bakalım;

(AS) Amniyosentes nedir: Hamile kadınlarda doğum olmadan önce anne karnından (fetusun içinde olduğu bölüm, bebeğin yüzdüğü su)  özel bir spiral iğne yöntemiyle bebeğe değmeden, amniyon sıvısının alınmasına kısaca amniyosentez (Amniotic Fluid Test) denir.

Ne zaman yapılır: Ultrason yardımıyla görüntülenerek yapılan bu işlem sonrasında yaklaşık olarak  10-20 ml. sıvı alınır. 13 ve 22 haftalık gebelik süresinde riskli olan hamileliklerde yapılır. Deneyimli ve profesyonel doktor tarafından yapıldığında bu işlem, ağrısız ve risksiz bir yöntemdir. En uygun amniyosentezin zamanı 15 ve 19. haftalar olarak bilinir.

Amniyosentez işleminde alınan sıvıda bebeğe ait canlı hücreler yer almaktadır. Elde edilen bu hücreler,  analiz sonuçları için laboratuvara gönderilir. Üretilen hücreler kromozom analizi denen bir işleme tabi tutulurlar. Böylelikle bebeğe ait herhangi bir kromozom hatası ve cinsiyet tanılamaları görülmektedir.

amniyosentez amniyosentez Amniyosentez Nedir, Yöntemi Nasıl Yapılır? amniyosentez nas  l yap  l  rGenellikle yaşı 35 üzerinde olan anne adaylarına, ailede down sendromu geçmişi olanlara, kan uyuşmazlığı tablolarında, ikili ve üçlü tarama testi sonuçlarının normalin üstünde olması gibi durumlarda amniyosentez işlemi kesinlikle uygulanmaktadır.

Amniyosentez yöntemi bebeğe ait sadece kromozomal sorunlar gösterir. Bebekteki herhangi bir kalp veya kemik problemi amniyosentez işleminde görülmez. Anne adayının ve bebeğin düzenli bir ultrason takibi bu konuda yol göstericidir. Amniyosentez sonuçları genelde en çok olarak bebekte down sendromu olup olmadığının kesin olarak belirlenmesi amacıyla yapılır. Çünkü down sendromu olan bir bebek maalesef ultrason altında tamamen normal görülebilir.

Amniyosentez Nasıl Yapılır?

Yukarıda da amniyosentez nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz cevabı resimli olarak anlatalım. Anne bayıltılmadan yapılan işlem görüldüğü gibi anne karnı steril hale getirilip özel iğne yardımıyla işleme başlanır.

amniyosentez yöntemi amniyosentez Amniyosentez Nedir, Yöntemi Nasıl Yapılır? amniyosentez nedir

Aynı anda riskleri en aza indirmek için ultrason ile takip edilir.

Bebeğin içinde bulunduğu sudan örnek alınır ve operasyon tamamlanır.

Amniyosentezin Riskleri Nedir?

Riskleri arasında en önemli olanı anne adaylarının yüzde 1 düşük yapma tehlikesidir. Ayrı olarak steril ortamda yapılmayan yöntem ile enfeksiyon oluşabilir. Fetusa değmeden yapılmalı.

Amniyosentez yöntemi anne ve bebek için çok düşük riskler içerdiği bilinmektedir. Amniyosentez işleminin sonrasında hekimin kontrolü ve takibi sonucunda herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması amaçlanmaktadır. Anne ve bebeğin geleceği, sağlığı ve durumuyla ilgili olarak önemli bir fırsat olan amniyosentez işlemi oldukça önemli bir buluştur.

Amniyosentez yaptıranlar konu altına ekleme yapabilir, ameliyat yaptıracaklara ve yeni ziyaretçilere yardımcı olabilirler.

error: Copyright! Yaşamloji