ağız ve diş sağlığı ağız ve diş sağlığı Ağız Ve Diş Sağlığının Önemi Nedir? a    z ve di   sa  l
ağız ve diş sağlığı

Ağız Ve Diş Sağlığının Önemi Nedir?

Sindirim sisteminin başlangıç noktasını ağız oluşturmaktadır. Ağza alınan besinler dişler yardımıyla çiğnenerek sindirim sistemine doğru gönderilir. Bu işleyişin kusursuz ve sorunsuz bir biçimde gerçekleşebilmesi amacı ile dişlerin ve ağzın sağlıklı olması büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra ağız konuşmaya da yardımcı olmaktadır. Pek çok fonksiyonu bulunduğundan dolayı ağız sağlığına dikkat etmek gerekmektedir. Beslenmenin düzgün biçimde yapılabilmesi için dişlerin sağlıklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ağza alınan besinler parçalanamaz ve insan vücudunun ihtiyacı olan besinler vücuda girmekte zorlanır, bu durum da beraberinde daha ciddi hastalıkları getirmektedir. Böyle sonuçlarla karşılaşmamak adına ağız ve diş sağlığına özen göstermek faydalı olmaktadır.

Diş Sağlığının Düşmanı: Diş Çürümesi

Diş sağlığını düzgün bir şekilde sağlamak için diş bakımını eksiksiz yapmak gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda diş bakımı eksik kalmakta veya genetik faktörlerin de etkisi ile dişlerde çürüme meydana gelmektedir ve bu da diş ağrısına sebep olmaktadır. Diş çürümesinin nedeni olarak pek çok etken sayılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu her yaştan insanın diş çürümesi ile karşılaşabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Buna yönelik olarak çocuklarda da diş çürüklerine rastlanılmıştır. Dişlerin çürümesinin nedeni ağızda yer alan bakterilerdir. Bunların yanı sıra diş aralarında kalan yemek kalıntıları, şekerli yiyecekler gibi etkenler de diş çürümelerine yol açmaktadır. Diş çürümelerinin en aza indirilmesi amacı ile dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş arasında besin artıklarının kalmaması için diş ipi ile diş temizliği yapılmalıdır.

Ağız Ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?

Ağızda ve dişlerde meydana gelebilecek problemleri önlemek amacı ile düzenli olarak doktor muayenesinden geçmek gerekmektedir. Bu nedenle erken tanı büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı dişlere sahip olmak için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Eğer şekerli bir yiyecek tüketilirse bunun ardından hemen dişler fırçalanarak temizlenmelidir. Diş sağlığının sağlanması için diş bakımı yapılması ve düzenli olarak diş kontrollerine gidilmesi büyük fayda sağlamaktadır. Dişlerde genetik olarak yapı bozuklukları varsa bunlar ihmal edilmemeli ve uzman hekimlere mutlaka gösterilmelidir. Buna yönelik olarak tedavi uygulanmalıdır. Diş minesinin zarar görmemesi için dişlerle ceviz, fındık gibi sert cisimleri kırmaktan uzak durulmalıdır.

Diş Sağlığı İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Diş sağlığına zarar veren başlıca yiyecekler dişlere yapışan ve aşırı şekerli olan besinlerdir. Bunları belirli bir düzen içerisinde tüketmek diş çürüğüne engel olmak açısından yararlı olmaktadır. Şekerli ve yapışkan gıdaları üç ana öğün içerisinde tüketmek gerekmektedir. Bunlar tüketildikten sonra çürük önleyici etki yaratmak amacı ile bir parça peynir yemek pozitif etki yaratmaktadır. Ana öğünlerin arasında dişlerin temizlenmesine yardımcı olduğundan dolayı havuç, elma gibi sert besinler tüketilmelidir. Diş sağlığına zararlı yiyecekler tüketildikten sonram mutlaka dişler fırçalanmalı, eğer fırçalama imkânı yoksa ağız su ile çalkalanmalıdır.

Diş Dostu Olarak Kabul Edilen Besinler Nelerdir?

Proteinler diş dostu olarak kabul edilen besinlerin başında gelmektedir. Bu maddeler insan vücudunun yapı taşını oluşturmaktadır. Proteinlerin dişler için birçok faydası bulunmaktadır. Hem dişlerin gelişimine yardımcı olmakta hem de diş sağlığının artmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla proteinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Protein açısından zengin olan besinlere bakıldığında bunların başında peynir gelmektedir. Özellikle şekerli gıdaların tüketilmesinin ardından zararı en aza indirmek amacı ile mutlaka peynir tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra fosfat bakımından zengin yiyecekler de diş sağlığı için önem taşımaktadır. Fosfat zengini olan ilk besin yer fıstığıdır. Buna göre fosfat diş dostu olarak kabul edilmektedir. Beyaz un yerine kepekten yapılmış besinler de diş sağlığı için faydalı olmaktadır.

Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız bakımını yapmak sağlıklı dişlere sahip olmanın ilk koşuludur. Dolayısıyla bunu bir alışkanlık haline getirmek çocuk yaşlardan itibaren başlamalıdır. Buna yönelik olarak çocuklarda ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı ve ağız büyüklüğüne uygun olarak diş fırçası tercih edilmelidir. Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar olan çocuklarda diş macunu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Üç yaş üstü çocuklarda ise diş fırçasına mercimek tanesi kadar macun sıkmak diş fırçalamak için yeterli olmaktadır. Çocuklar için sabah kahvaltı öncesi ve gece yatmadan önce yaklaşık üç dakikalık diş fırçalama ağız bakımını sağlamaya yetmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji