diyet lifi nedir lif diyeti Lifli Gıdalar İle Diyeti Listesi Nasıl Yapılır? lifli besinler diyet listeti
lifli besinler diyet listeti

Lifli Gıdalar İle Diyeti Listesi Nasıl Yapılır?

Hangi besinlerde yüksek ve düşük lifli yiyecekler var? Lif diyeti zayıflatır mı, listesi kilo verme ve zayıflama nasıl yapılır, sağlık için günde ne kadar lif alınmalı? Aşağıda tüm cevaplar vardır.

Lif nedirBir karbonhidrat türü olarak tanımlanır. Yiyeceklerde ve meyvelerde bol sayıda var. Fakat lifli besinler ikiye ayrılmaktadır. Bunlar suda çözülebilen lifler ve çözülemeyen liflerdir.

Çözülebilen lifler: Meyve ve yapraklı sebzeler liflidir. Bunlara örnek olarak marul, ıspanak gibi sebzeler örnek verilir.

Suda çözülmeyen lifli gıdalar: Arpa, buğday, yulaf gibi ürünlerdir.

Diğer çözülmeyen lifli besinler listesi: Pancar, havuç, lahana ve Brüksel çeşidi, karnabahar.

Çözülemeyen meyveler ise: Çekirdeği bulunan ve kabuklu olan çoğu meyve grubu.

Suda çözülmeyen lifler hayatımızda oldukça önemlidir. Çünkü bu tür yiyecekler su ile şişmektedir bu yüzden et gibi çözülmeyen yiyecekleri çözülmeden bağırsaktan atılıyor. Bu sistem bizi kanser hastalığından da koruyor. Et sevenler özellikle lif tüketmeleri gerekir. Gün içerisinde minumum seviye 18 gram olmak şartı ile tüketilmeli.

Günde ne kadar lif alınmalı: Günlük alınması gereken lif değeri beslenme programınıza göre değişkenlik gösterir. Örneğin: günde 1500 kalori alıyorsanız 21 gram lifli gıdalar yemeli, fakat 2500 kalori değeri için ise 30gr. yiyeceklerden lifi almak gerekli. Bu değerler lif doygunluk noktasıdır.

Gün içinde fazla lifli gıdalar tüketmek zararlı mı: Yukarıda verdiğimiz değerlerin üstüne çıkıldığında. magnezyum, kalsiyum benzeri değerleri vücudun emme işlemini yapmasını zorlaştırır. Ve fazlaca lifli gıdalar yediğinizde mide ağrısı, gazdan dolayı bir şişme sorunu yaşayabilirsiniz. lifli gıdaları her gün kademe kademe arttırarak yemeniz daha sağlıklıdır.

Diyet Lifi Nedir, Zayıflatır mı?

 Yeteri kadar lif tüketmek zayıflamak için büyük bir katkı sağlar aynı oranda zayıflatır diyebiliriz. Çözülmeyen lifler bağırsakları çalıştırmakta, bu sebeple yemek bağırsakta çürüyene kadar kalır ve çabuk bir şekilde dışarı atılır. Lif diyeti ise bağırsakları hızlı bir şekilde çalıştırarak zayıflama kilo verme etkisi yapıyor.

Liflerin nasıl bir şekilde bağırsakları çalıştırdığını ancak hızlı acıkmaktan anlarız. Sindirimin iyi çalışması sonucunda yemek biriktiremiyor ve hemen acıkma hissi veriyor. Burada, bağırsak boş nasıl olsa sakın demeyin çünkü hata yaparsınız. Yemek saatini asla geçmeyecek şekilde sabırla bekleyin. Yemek öncesinde acıkma hissi ile atıştırma yapmayın. Yüksek lif diyeti listesi sayesinde hızlı bir şekilde zayıflama sürecini gözlerinizle göreceksiniz.

Lif Diyeti Listesi Nasıl Hazırlanır?

Yukarıdaki verdiğimiz değerler doğrultusunda diyet için lif içeren gıdalar hazırlama kolay olacaktır. Lif listesini günlük aldığınız kalori analiz hesaplaması yaparak kendiniz hazırlamanız. Bizim bu yazıda verdiğimiz tarif sadece size örnek olması açısındandır. 

Lif Hangi Besinlerde Var:

  • Kepekli ekmek > iki dilime = 3 gram lif var.
  • Kepekli pirinç > her 100 gr. = 4.5 gram lif
  • Kuru meyve (kayısı, erik gibi) > her 100 gramda = 17 gram lif
  • Elma > bir adet büyük elmada = 4 gram lif
  • Badem, ceviz, fındık > her 100 gramda = 9 gr.
  • Yapraklı sebzeler > 100 gramda = 3 gram lif
  • Marul, salatalık > her 100 gramda = 2 gram lif
  • Bezelye > her 100 gram için = 12 gram lif
  • Kuru fasulye > her 100 gramda = 7.3 gram lif
  • Mercimek, barbunya > her 100 gramda = 6 gram lif

Lif diyeti yaparken kuru yiyeceklerde lif oranını daha yüksek seviyede tutmak gerekir.

error: Copyright! Yaşamloji