kışın ne yemeli diyeti listesi kış diyeti Kış Ayında Diyette Ne Yemeli? k     diyeti ne yemeli

Kış Ayında Diyette Ne Yemeli?

Sonbahar ve kış aylarında ne yemeli, nasıl beslenmeli ve sağlık açısından hangi sebze yemekleri yenir? Kışın bağışıklık sistemini güçlendiren diyet listesi nasıl yapılır, sağlıklı besinler ve yiyecekler nelerdir bakalım.

Sonbahar Kış Diyeti Nasıl Yapılır ve Listesi

Havaların sürekli olarak değişim gösterdiği sonbahar mevsiminde, vücut direncimiz kırılır ve bu nedenle hastalıklar en çok bu mevsimde görülür. Bu sebeplerden dolayı mevsim geçişlerinde yediklerinize ve içtiklerinize son derece dikkat etmeli ve diyet yaparken vücut direncinizi arttırıcı besinleri tüketmelisiniz. Vücut direncini arttıran besinleri inceleyerek başlayalım.

Kış Diyeti Listesinde Olması Gereken Besinler, Yiyecekler

Taze Ceviz Tüketmelisiniz!

Kabuklu meyveler içerisinde omega 3 yağ asidi açısından en zengin olan ve iyi bir protein kaynağı olan ceviz, kan içerisinde bulunan yağ oranını da dengeler. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır. Kış Diyeti yaparken ara öğün tüketiminde, ceviz çok iyi bir alternatiftir ve vücudun diyet sırasında kaybettiği mineral ve vitaminleri tamamlayarak uzun süre tok tutar.

Ayrıca ceviz yanında meyve ile birlikte tüketildiğinde, etkileşime geçer ve faydaları daha çok çoğalır. Ceviz çok farklı şekillerde tüketilebilir ve pek çok besinle birlikte uyumlu olarak tüketilir. Salatalarınızın üzerine hoş bir lezzet olarak ekleyebilirsiniz. Ceviz tüketimi özellikle kış aylarında, vücudu soğuğa karşı koruyacaktır.

Pazı Yiyerek Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Pazı özellikle kış aylarında çok fazla bulunabilen yeşil yapraklı sebzelerdendir. İçeriğinde bol miktarda A ve C vitamini bulunur ve folik asit açısından çok zengin bileşenlere sahiptir. Pazıyı pişirmeden çiğ olarak tüketirseniz, C vitamini açısından daha değerli hale gelir, bu nedenle salatalara ilave ederek yemeklerin yanında rahatlıkla tüketebilirsiniz. Pazı vitamin ve mineral değerleri açısından hastalıklara karşı koruma sağlayan besinler kategorisindedir.

Kışın Ne Yemeli: Bamya Yemeliyiz!

Bamya A ve C vitaminleri yönünden zengindir ve özellikle kış ayına girmeden önce bol miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Sonbahar kış sebzesi olan bamya, folik asit değeri açısından da çok zengindir ve posalı sebzeler içerisinde yer aldığı için, hem düşük kalorilidir, hem de uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
Uzun süre tok tutan yiyecekler arasında yer alan bamya yemeğini, haftada en az 1 kez tüketmelisiniz.

Bahar Alerjisi ve Astıma Karşı Biberiye Tüketin
Biberiye bitkisini ister yemeklerinize ilave edin, isterseniz de çay olarak tüketin. Özellikle mevsim geçişlerinde tüketilmesi gereken biberiye, astıma ve bahar alerjisine karşı koruma sağlamaktadır. Yemeklerde tüketecekseniz, taze biberiye değil, baharatı kullanmalısınız.
Biberiye çayı faydalarıda saymakla bitmez, özellikle yemeklerden hemen sonra içilen biberiye çayı, mideyi rahatlatır ve antioksidan etkisiyle toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Yapılan araştıamalar sonucu biberiye bitkisinin bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

Hastalıklara Karşı Mantar Tüketin
Son yıllarda mantar üzerinde yapılan yoğun araştırmalara göre, başta meme kanseri olmak üzere, prostat ve daha pek çok kanser türüne iyi geldiği ortaya çıkmıştır. İçeriğindeki CLA bileşenleri sayesinde, kanserli hücrelerin çoğalmasına ve yayılmasına engel olur.

Sonbahar Kış Diyeti Listesi Tüketmeniz Gereken Yemekler ve Tarifleri


Mantarlı Omlet Tarifi


Gerekli Malzemeler:

. 1 Adet kırmızı biber
. 5 Adet mantar
. Bir miktar biberiye
. 2 Adet yumurta

Hazırlanışı:
Mantarlarımızı jülyen şekilde doğrayarak işe başlıyoruz ve çok kısa bir süre olmak üzere haşlıyoruz. Ardından kırmızı biberimizi küpler halinde olacak şekilde doğruyoruz ve tavada mantarlarla birlikte soteliyoruz. Hoşunuza giden diğer baharatları da ekledikten sonra, yumurtaları da bu karışıma ilave ediyoruz. Son olarak servisi sırasında üzerine biberiye serpiştiriyoruz.

Cevizli Pazı Çorbası Tarifi


Gerekli Malzemeler:
. 1 Adet soğan
. Yarım demet kadar pazı
.2 Adet kırmızı biber
. 2 Diş kadar sarımsak
. 1 Çorba kaşığı tam buğday unu
. 6 Çorba kaşığı yoğurt
. 4 Adet ceviz

Hazırlanışı:
Seramik tenceremizin içerisine bir miktar su ilave ederek, sarımsak ve soğanlarımızı bu tencerenin içerisinde güzelce soteliyoruz. Ardından kırmızı biberimizi küpler halinde doğruyoruz ve içerisine ilave ediyoruz. Bu şekilde bir süre soteledikten sonra, kırmızı biberlerimiz yumuşayacaktır. Kırmızı biberlerimiz yumuşadığında, ince ince doğramış olduğumuz pazılarımızıda karışıma ilave ediyoruz, bu şekilde de bir süre soteledikten sonra, başka bir tava içerisinde önceden hazırlamış olduğumuz, unlu yoğurtlu terbiyemizi çok az miktarda sulandırarak, çok yavaş olacak şekilde ilave ediyoruz.
Damak zevkinize uygun olan baharatlarıda içerisine ekleyerek, bir miktar pişirin ve servisi sırasında üzerine cevizleri de ilave ederek servise hazır hale getirebilirsiniz.

Sonbahar Kış Diyeti Listesi


Kahvaltı:

. Uyanır uyanmazi oda sıcaklığında 1 su bardağı limonlu su
. 1 Dilim tam buğday veya kepek ekmeği
. 2 Çorba kaşığı kadar lor peyniri
. 1 Kase maydonoz salatasıyla karıştırılmış közlenmiş kırmızı biber
. 1 Tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, pul biber ve kekik karışımı
. 1 Fincan doğal bitki çayı (metabolizmanızı hızlandırır ve bağırsaklarınızın daha çok çalışmasını sağlar.)

Kış aylarında yapılan diyette kahvaltı çok önemlidir.

Ara Öğün
. 2 Adet kuru kayısı
. 2 Adet bütün ceviz
. 1 büyük su bardağı kadar limonlu su

Kış Diyeti Öğle Yemeği
. Izgara balık, tavuk veya yağsız et
. 1 dilim kepek veya tam buğday ekmeği
. 1 Su bardağı limonlu su eşliğinde
. Mevsim yeşilliklerinden hazırlanmış bir kase salata ( çay kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edebilirsiniz)

Ara Öğün
. Aynı şekilde 1 su bardağı limonlu su
. 10 Adet tuzsuz badem veya 5 adet tübün ceviz
. 1 Adet armut, elma, ayva veya portakal
. Şekersiz 1 fincan bitki çayı

Akşam Yemeği. 1 Su bardağı limonlu su
. 3 Çorba kaşığı bulgur pilavı
. 4 Adet ızgara köfte
. 1 tabak az sulandırılmış cacık

Ara Öğün

. 1 Adet kivi ve 1 adet mandalina veya yarım portakal
. 1 Büyük su bardağı limonlu su

error: Copyright! Yaşamloji