hıçkırık, hapşırık hapşırık, hıçkırık Hapşırık ve Hıçkırık Nasıl Geçer? h    k  r  k hap    r  k nas  l ge  er

Hapşırık ve Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık nasıl geçer ve Hapşırık krizi nasıl kesilir?

Hapşırık nasıl geçer?

Hapşırık pek çok sebeple gerçekleşen bir beyinden gelen bir eylemdir. Özellikle kış aylarında soğuğa bağlı olarak görülür, bunun dışında alerjik  nedenlerine bakacak olursak, burun içerisine çeşitli tozların kaçması sonucu beyine giden uyarı ışınlarının nedeni olarak hapşırık eylemi ortaya çıkar. Alerjiye bağlı olarak görülen hapşırıklarda ise, alerji olduğunuz nesnelerle temas ettiğinizde görülmektedir. Buna örnek olarak, bitkiler veya hayvanlar gösterilebilmektedir.

Hapşırık nasıl geçer? Alerjiye bağlı olarak, görülen hapşırığın geçmesi için yapılması gerekenler arasında en önemli olan, bir cilt uzmanına giderek alerjik testler yaptırmaktır. Alerjinizin nedenini tespit ettikten sonra o doğrultuda bir tedavi yöntemi izleyebilirsiniz. Bunun dışında, hapşırığa sebep olan nedenler arasında, bir diğer en önemli neden ise, kış aylarında soğuk havaya bağlı olarak yaşanan grip nezle gibi hastalıkların beraberinde yaşanan hapşırıklardır. Soğuk algınlığına bağlı hapşırığa iyi gelen nelerdir:

*Bol miktarda C vitamini almak.

*Meyve sebze tüketmek ve yeterli miktarda dinlenmek.

*Tozlu ortamlardan uzak durmamak.

*Burun içerisini güzelce temizlemek. Belki bir toz veya kıl kaçmış olabilir.

*Bulunduğunuz yer kapalı alan ise mutlaka havalandırmayı deneyin.

*Hapşırığı tutmaya çalışmayın. Basınçtan, beyin kanaması veya kalp sorunları ortaya çıkma ihtimali vardır.

Kış aylarında yaşanan hastalıkların en iyi tedavisidir. Grip, nezle gibi hastalıkların basit tedavilerle geçmemesi durumunda, kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Hastalığı biran önce tedavi edemezseniz, hapşurarak etrafınızdaki insanlara bulaştırabilirsiniz. Bulunduğunuz oda içerisinde hapşurduğunuz taktirde, etrafa yayılan mikropların etkisi ortalama 30 dakika daha devam etmekte ve odaya girerek aynı havayı tenefüs eden herkese bulaşma ihtimali vardır.

hapşırık hapşırık, hıçkırık Hapşırık ve Hıçkırık Nasıl Geçer? hap    r  k nas  l ge  erYukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak yaşanan hapşırık nasıl geçer, incelemiş olduk, tedavi sürecinde özellikle tanı çok önemli, hapşırığın nedenleri alerjik mi? Yoksa gripal enfeksiyonlara bağlı olarak mı yaşanıyor, tespit ettikten sonra, tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık krizi nöbetine yakalandığınızda ortalama olarak 5 saniyede bir olmak üzere hıçkırık görülmektedir. Ve toplamda 2 dakika civarı hıçkırık durmadan devam eder. Bu sürenin üzerinde seyreden hıçkırıkların geçmesi için ayrıca müdahele etmeniz gerekmektedir. Hıçkırığı geçirmek için yapılması gerekenler arasında, halk arasında en çok kullanılan yöntem, 14 saniye nefesi tuttuktan sonra, bırakmak ve 5 saniye daha tutarak hıçkırığı geçirmek mümkün. Bunun dışında, hıçkırığı sona erdirmek için, kuru ekmek yemek, buzlu su içmek, kese kağıdı kullanarak nefes alıp vermek gibi pek çok farklı yöntem işe yaramıştır. Eğer tüm bu basit yöntemleri uygulayarak, hıçkırığın önüne geçemiyorsanız ve 1 saat kadar hıçkırık devam ediyorsa kesinlikle doktora başvurmalısınız.

Ayrıca batıl bir halk inancına göre, hıçkırık nöbeti geçiren kişiye korku şoku uygulayarak, hıçkırığın geçtiği düşünülmektedir, ancak risk grubunda yer alan yaşlılar ve rahatsızlığı bulunan insanlarda, daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Hıçkırık nasıl geçer ve Hıçkırığı önlemek için, en önemli yöntemlerden bir tanesi, yemekleri yavaş yemek ve bol su içmektir. Bunun dışında karbonatlı içecekler tüketilmesi hıçkırığa iyi gelmektedir. Ayrıca yemek sırasında konuştuğunuzda veya kahkaha attığınızda, hıçkırığın oluşma ihtimali çok daha fazladır. Bu nedenle yemek yerken bu gibi eylemleri en aza indirmekte fayda vardır.

Hıçkırık Nasıl Oluşur?

hıçkırık hapşırık, hıçkırık Hapşırık ve Hıçkırık Nasıl Geçer? h    k  r  k nas  l ge  erHıçkırığın nedenleri arasında hızlı yenen yemek veya çeşitli baharatların mideye dokunması şeklinde açıklanabilmektedir. Özellikle yemek sırasında mide içerisine dolan hava nedeniyle çok yoğun hıçkırık nöbetleri görülebilmektedir. Hışkırığın bilimsel açıklaması ise, diyaframın hızlı şekilde büzülmesi ve nefes alarak mide içerisindeki havayı dışarıya çıkarmaya çalışması ve boğazın üst kısmında yer alan bölümde açılıp kapanmalara neden olur, ve bu durum sonucu ortaya çıkan ‘hıck’ sesi hıçkırık olarak adlandırılmaktadır.

Hıçkırığın sebepleri arasında, gazlı içecekler tüketmek, alkol tüketmek, akciğer bölgesinde sıvı toplanması, hamilelik dönemi, baharatlı veya aşırı sıcak yiyecekler, mide de meydana gelen gaz gibi pek çok nedene bağlı olarak görülebilmektedir.

error: Copyright! Yaşamloji