güneş yanıklarına ne iyi gelir yanıkları nasıl geçer  Güneş Yanıkları Nasıl Geçer Güneş Yanığına Ne İyi Gelir gunes yaniklarina ne iyi gelir nasil gecer
güneş yanıklarına ne iyi gelir yanıkları nasıl geçer

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

Yaz Kazası Olarak Adlandırılan Güneş Yanıkları

Fark etmeden, güneşe uzun süre maruz kalma sonucunda oluşan güneş yanıkları, kişide kabarcıklar, kızartı ve şişlik oluşturmaktadır. Oldukça sancı yapan ve çirkin bir görüntü oluşturan güneş yanıkları, dikkat edilmezse deri kanseri dahi yapabilmektedir. Güneş yanığını iyileştirmektense, oluşmadan tedbir almak, daha kolaydır. Oluşan güneş yanıklarının tedavisi, oldukça uzun sürmekte ve sancısı çekilmez olabilmektedir. Güneşin dik geldiği saatlerde güneş ışığına maruz kalma sonucunda oluşan bu yanıklar, kulaktan dolma yöntemler ile tedavi edilmeye çalışılır. Çoğu insan güneş yanıklarını yoğurt veya diş macunu sürerek tedavi etmektedir. Eskiden beri uygulanan bu yöntemler, derin yanıkların iz bırakmasına sebep olacaktır. Güneş yanığı için doktor kontrolünde ağrı kesici merhemler ve yanık tedavi edici kremler uygulanır. Bitkisel ürünlerden faydalanarak, yanık sancısını ve kötü görüntüsünü geçirme imkânı bulunmaktadır.

Güneşe Hangi Saatlerde Çıkılmalıdır?

Güneş yanığı oluşmaması için sabah saat 11’e kadar güneşlenilmeli, akşam ise saat 4’den önce güneşlenmeye çıkılmamalıdır. Bu saatlerde güneş dik olarak geldiği için ultraviyole ışınları, deride birçok hasar bırakır. Güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenildiğinde, yanık oluşmasa dahi deride çiller, lekeler artmaktadır. Özellikle beyaz tenli insanlarda güneş yanığı; kabarcıklı derin yaralar ve oldukça şiddetli ağrılar verir. Hayatı birkaç gün zehir eden bu yaraların; soyulması, su toplayan yerlerin patlatılması ağrıların şiddetini artıracak ve iyileşme süresini oldukça uzatacaktır. Yanıklara elle müdahale etmek deride iz kalmasına da sebep olur. Bu sebeple kabaran su toplayan güneş yanıkları, kendiliğinden soyulana kadar elle müdahale edilmemelidir.

Güneş Koruyucular Nasıl Seçilmelidir?

Güneşlenme öncesinde mutlaka edinilmesi gereken güneş koruyucular, derinin rengine göre seçilir. Çok beyaz tenli insanlar, çok yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri kullanmalıdır. En sıcak Yaz aylarında 50 faktör güneş kremi beyaz tenli insanlar ve bebekler için gerekli olur. Günde birkaç defa tekrar sürülen güneş kremi, güneşe çıkmadan en az yirmi dakika önce cilde sürülerek yedirilmelidir. Normalde beyaz tenli insanların, kış aylarında dahi güneş koruyucu krem kullanması önerilmektedir. Deride yanık ve leke oluşturmasa dahi, güneş cildi erken yaşlandıran en önemli etmendir. Bu sebeple erken yaşlanmanın önüne geçmek için ilk olarak güneşin etkisini minimuma indirmek gerekir.

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer

Her insanın başına gelen hafif güneş yanıklarında, cildin nem dengesini korumak amacı ile bol su tüketmeye dikkat edilmelidir. Gün içinde alınan ılık duşlar da yanık olan bölgeleri rahatlatacaktır. Yanık olan bölgeye kalamin losyonu uygulamak, yanığın acısını bir miktar hafifletir ve yanık olan bölgeyi ferahlatır. Bu tür losyonları kullanırken, birkaç saat ara ile tekrar sürülmesi gerekmektedir. Daha derin yanıklarda ise doktor kontrolünde verilen merhemler kullanılmalıdır. Yanıkların olduğu bölgede ağrı şiddetliyse, ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir. Yanıklar iyileşme aşamasına geldiğinde deride kaşıntı oluşturmaktadır. Yanık olan bölgeyi kaşımak, derinin soyulmasına ve çirkin bir görüntü oluşmasına sebep olur. Ayrıca kaşıma sırasında iyileşmeye başlayan deri, tekrar hasar görecek ve rahatsızlık verecektir.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

Şiddetli güneş yanıkları oluştuğunda beraberinde; ateş, kusma ve baygınlık meydana geliyorsa, hemen doktora başvurmak gerekir. Şiddetli yanıklar beraberinde şiddetli ağrılar getirecektir. Bu durumda genellikle doktor kontrolünde kortizon içeren ilaç ve merhemler kullanılır. Yanık oluşan bölgede iz kalmaması için yaralar ve su toplayan bölgeler düzeldiğinde, soyucu merhemler kullanılmakta ve yaraların deride iz bırakması engellenebilmektedir.

Güneş Yanıklarına Bitkisel Çözüm

Tatil, deniz ve bronzluk hayalleri kurarken, bu dönemde beslenme programı da yapılmalıdır. Dışarıdan yıpranan cildi, içerden onarmak amacı ile yapılan bu plan, derinin nemini içerden korur ve daha güzel bir bronz ten oluşturur. Tatil mevsiminde deriye renk veren melanin içeren havuç, domates, yeşil sebzeler, kivi gibi gıdalar bolca tüketilmelidir. Bol su içmenin yanında besinler ile içerden cildi besleyerek, fazla güneşe ihtiyaç duymadan kısa güneşlenme ile cildin harika görünmesi mümkündür. Son yıllarda tatil mevsiminde, çeşitli bitkisel ürünler kullanılarak, derinin sağlıklı bir şekilde bronzlaşması sağlanmaktadır.

Güneş Yanıklarına Buğday Yağı

Buğday yağının içinde cildi besleyen ve onaran birçok özellik bulunur. Tatil sezonunda güneşlenme öncesi veya sonrası cilde bolca buğday yağı sürülmelidir. Güneşin cilde verdiği hasarı onaran ve cildi parlatan buğday yağı, günde 3-4 defa cilde masaj yapılarak yedirilmelidir.

Güneş Yanıklarına Aloe-vera Jeli

Son yıllarda mucize bitki olarak adlandırılan aloe-vera, cilt yanıklarında oldukça etkilidir. Cildi onaran, tazeleyen ve yenileyen alıo-vera, güneş yanığı oluşmadan cildi nemlendirmek için gün içinde birkaç defa uygulanmalıdır. Cildi güneşlenme öncesinde besleyen ve nemlendiren aloe-vera yağı, güneşin cildi yıpratmasını önleyecektir.

Güneş Yanıklarının Verdiği Acıyı Hafifleten Bitkisel Çaylar

Oluşan güneş yanıkları birkaç gün oldukça rahatsız edici acı vermektedir. Güneş yanığı ilk oluştuğu andan itibaren tedaviye ek olarak bazı çaylar içilerek yanık acılarından kurtulmak mümkündür.

Güneş Yanıklarına İyi Gelen Papatya Çayı

Papatya çayı vücudu rahatlatan ve ağrı dindirici etkisi ile bilinir. Aktardan alınan kuru papatyalar, çay demlenir gibi demlenerek günde 2-3 bardak içilmelidir. Bu çay, yanık acısı sebebi ile uykusuzluk yaşayan insanlarda oldukça etkili olacaktır. Cilde dışarıdan papatya suyu sürmekte, acının bir miktar hafiflemesini sağlar. Güneşlenme sonrasında banyo suyuna bir tutam papatya atılmalıdır.

Güneş Yanıklarına İyi Gelen Yeşil Çay

İçindeki vücuda faydalı vitaminler ile her türlü cilt problemi için etkili olacaktır. Güneş yanığının acısından kurtulmak için günde 2-3 bardak yeşil çay içilmelidir. Ayrıca güneşin oluşturduğu halsizlik, baş dönmesi gibi problemler için de etkilidir. Banyo suyuna yeşil çay atılarak, cilde dışarıdan temas etmesi de sağlanabilir. Bu şekilde de cildi rahatlatır, besler ve yanıkların kabarmasını önler.

error: Copyright! Yaşamloji