okula başlamadan önce çocuk okul öncesi Çocuklarda Okul Öncesi Motivasyon okul   ncesi

Çocuklarda Okul Öncesi Motivasyon

Okul Öncesi Çocuk ve Motivasyon

Çocuklarda okul öncesi psikoloji ve motivasyon için ne yapmalı? Okul başlamadan önce isteksizlik ve korkuyu yenmek için eğitim nasıl olmalı? Çocuklar okula nasıl alıştırılır ve sevdirilir?

Geleceğin adam olacak çocukları, her ailenin sahip olma hayali kurduğu pırlantalar, geleceğimizin teminatı.. Her bir çiçek için ayrı ayrı övgü dolu sözler söylemek gerekir aslında, onların içindeki saf duyguları, temiz düşünceleri gururla dökmeliyiz beyaz kağıda! Her şeye rağmen, bozulan dünyaya, kararan geleceğe rağmen sımsıkı sarılmalıyız onlara! Çünkü kurutmaya başladığımız o çiçeklerin en sorumlusu, tek sorumlusu biziz! Evet, ne yazık ki gerçekler böyle. Bir anne ve bir baba da bitmiyor iş, özelden genele gitmek gerekiyor bu noktada. Çocuğumuzu kucağımıza alıp onunla iletişim kurmaya çalıştığımızda, iki kelam güzel söz söylediğimizde içimizde herhangi bir kötülük geçmemesi gerekiyor, öyle bir aktarım olması gerekiyor işte. Ve bu aktarımları hayatın içine belirli başlı kurallara göre yapıp rutinlerimizi belirlememiz de şart tabii ki.

Peki, nedir bunlar? Liste elbette ki uzadıkça uzatacak. Çünkü bir annenin, bir babanın ya da ayrı ayrı olarak ailenin çocuğuna aktaracağı sayısız şeyden söz etmek mümkün. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta ise, o aktarımın en temeli, insanlık olgusunun en baş noktası belki de, evet, eğitimden söz ediyoruz. Çocuğumuzu eğitimin ilk başladığı aile kurumundan daha düzenli ve tertipli bir yapıya geçiş yaptığı okula dayanan ve böyle akıp giden bir süreçten söz ediyoruz.

Çocuklarda Okula Başlama Süreci;

Tabii ki böyle bir süreci ele aldığımız zaman doğal olarak kanayan yaramız da karşımıza çıkıyor, çoğu ailenin yaşadığı o meşhur “ilk adım” sorunu. Elbette yürümek anlamında değil bu ilk adam, okula başlangıç süresi, anne babanın yanından ayrılma, çocuğun farklı ortama girmesi, farklı kişiler tanıması ve uzun süreli kurallara tabi tutulması hiç şüphesiz kolay kabul ettirilir bir durum değil. Fakat çevremize baktığımız zaman her çocuğun aynı sorunları yaşatmadığını görmekteyiz, peki nasıl oluyor bu? Biz nerede yanlış yapıyoruz ya da onlar neyi çok doğru yapıyor? Eğer, daha bu heyecanı tatmamışsak da soru şu şekilde değişiyor: biz okul öncesi motivasyon sürecini nasıl başlatmalıyız?

Aslında çocuklar okula nasıl alıştırılır ve sevdirilir, en önemli nokta burası. Yani üzerinde durduğumuz olgunun başlangıcından önce başlamalı çabamız. Daha da açacak olursak, okula başlayan bir çocuğun zoraki tavırlarla, tabiri caizse iteleye kakalaya okula gönderilmesi; motivasyonu bir kenara bırakalım düpedüz soğutmaktır bu yüce kurumdan gencecik değerimizi soğutmaktır. Öyleyse, biraz önce de sözünü ettiğimiz gibi, okul öncesi motivasyona, çocuğumuza çok küçük yaşlardan itibaren aşılamaya özen göstermemiz gerekiyor. Onun yaşına göre hazırlanan eğitici programlar bu noktada güzel bir tercih olabilir. Keza, çeşitli çocuk kanallarının okul temalı, okul sevgisini ön plana çıkartan eğitici çizgi filmleri de çok etkilidir bu yaş dilimi için. Bizim için saçma gelmesi önemli değil, kendimizi o küçük çiçeğin yerine koyup düşünmeyi öğrenmeliyiz!

Bu kadar çaba yeterli olmayabilir çoğu zaman, çünkü okul macerasının en iyi şekilde başlaması için, çocuğun aktif kılınması gerekmektedir. Yani birebir onu kalem kağıtla tanıştırarak, hikayeler, masallar okuyarak. Merak duygusunu, araştırma hissini güçlendirerek… Hepsini toplu olarak düşündüğümüz zaman zor görünüyor, evet kabul edebiliriz bunu. Fakat, bunu beş seneye yaydığımız zaman ve ilk filizleri ektiğimiz zaman göreceğiz ki artık çocuk kendiliğinden istemeye başlıyor bazı şeyleri. Yeter ki o potansiyeli ortaya çıkartmayı başarın, gerçekten zor değil bu. Önce çocuğunuza, sonra da kendinize güvenin!

Unutmayalım ki, hiçbir çocuk okulu sevmiyor değildir, şayet bu sevginin önüne geçen birisi yoksa. Siz o öne geçen kişilerden olmayın, okul öncesi motivasyonun oluşmasında yazımız boyunca sözünü ettiğimiz önerileri küçümsemeyin, hayatınıza uyarlayın. Geleceğin başarılı, kararlı ve aklı selim gençleri için.

error: Copyright! Yaşamloji