ağız kokusu ağız kokusu nasıl gider Ağız Kokusu Nasıl Engellenir? a    z kokusu
ağız kokusu

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Ağız kokusu, ağızda meydana gelen ve genel olarak ağız bakımında meydana gelen eksiklikten dolayı ortaya çıkan kötü koku halidir. Günümüzde ağız kokusu her insanda görülen ortak bir rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır. Ağızda kötü kokuya neden olan bu durumun nedenleri hakkında henüz kesin bir sonuca varılamamıştır. Ancak koku oluşumunu tetikleyen durumlar hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Ağız kokusunu önlemek amacı ile düzenli olarak ağız bakımı yaptırmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş çürüklerini tedavi ettirmek ve sağlıklı bir ağza sahip olmak için yılda en az iki kez uzman  hekime muayene olmak gerekmektedir. Dişlerde kalan yemek kalıntıları ağızda koku oluşumuna yol açacağından dolayı diş ipi kullanmak yararlı olmaktadır. Dişleri fırçalarken dili de fırçalamak kokuyu azaltmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü dil üzerinde çok sayıda bakteri bulunmakta ve bunlar da ağız kokusuna neden olmaktadır. Yapılan fırçalama işlemi sayesinde bu biriken bakteriler temizlenmekte ve ağız bakımı sağlanmaktadır.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusu için tedaviye başlanmadan önce öncelikle kokunun kaynağı hakkında kesin bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu sebebe yönelik olarak tedavi uygulanmalıdır. Eğer ağız kokusu bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa o hastalığı tedaviye yönelik çözümler uygulanmalıdır. Genel olarak mide, bağırsak, böbrek ve şeker hastalığına sahip kişilerde diğer bireylere oranla daha fazla ağız kokusu meydana gelmektedir.  Bunun yanı sıra bademcik taşı bulunan kişilerde de ağızda kötü koku oluşumu görülmektedir. Ağız kokusu oluşumu ile paralel nitelikte olan bu hastalıkların tedavi edilmesi kötü koku oluşumunu en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Bunların haricinde ağız kokusu tedavisinde uygulanacak küçük ve pratik çözümler de bulunmaktadır.

Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız bakımı tam olan bireylerde ağız kokusu oluşma ihtimali düşük olmaktadır. Bu nedenle ağız bakımı yapmak büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı ve güzel kokulu bir ağza sahip olmak için öncelikle dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş fırçalama süresi yaklaşık üç dakika kadar belirlenmelidir. Diş çürükleri ağızda kötü koku hissedilmesine neden olacağından dolayı öncelikli olarak diş çürüklerinin önlenmesine yönelik önlemler alınmalıdır. Buna göre şekerli ve dişe yapışan yiyeceklerin tüketilmesi en alt seviyeye indirilmelidir. Bu besinler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalıdır. Eğer diş fırçalama olanağı yok ise mutlaka ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Böylelikle diş çürüklerinin oluşumu en aza indirilir ve ağızda kötü koku oluşumu önlenmiş olmaktadır.

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Ağız kokusunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların başında hastalıkların neden olduğu ağız kokusu gelmektedir. Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda ağızda koku oluşumu daha fazla olmaktadır. Şeker hastalığı bulunan kişilerin ağızlarında aseton kokusuna benzer bir koku görülmektedir. Buna benzer olarak böbrek yetmezliği bulunan kişilerde de ağız kokusu görülmekte ve bu koku balık kokusuna benzemektedir. Ağızda kötü koku oluşumuna neden olan bir diğer hastalık ise karaciğer yetmezliğidir. Bunun yanı sıra metabolizmada görülen bozukluklar da ağızda kötü koku oluşmasına yol açmaktadır. Hastalıklar haricinde açlık, diyet, ağız kuruluğu, oruç gibi faktörler de ağız  kokusunun nedenleri arasında yer almaktadır.

Ağız Kokusu İçin Faydalı Bitkiler

Ağızda kötü koku oluşmasının temelinde bakteri oluşumu yatmaktadır. Bu bakterileri yok etmek için ise yararlı bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerin kullanımı ağız kokusunun oluşmasını minimum seviyeye indirmektedir. Ağız kokusu için faydalı olan bitkiler sıralanırsa maydanoz, nane, anason, adaçayı, okaliptüs, kekik, biberiye, rezene, kişniş, tarçın, dereotu, zencefil gibi pek çok bitki türü sayılmaktadır. 

Ağız Kokusu İçin Bitkisel Karışımlar

Ağız kokusu için en bilinen bitkisel yöntem maydanoz ile yapılan yöntemdir. Buna göre maydanozlar ezilerek suyu çıkarılmaktadır. Kullanılacak maydanoz miktarı isteğe bağlı olarak değişmektedir. Elde edilen maydanoz suyundan günde üç kaşık tüketilmelidir. Böylelikle ağızda meydana gelen kötü koku oluşumu engellenmiş olmaktadır.

Ağız Kokusunda Beslenme Etkili Midir?

Ağızda koku oluşumu ile beslenme arasında ilişki bulunmaktadır. Buna göre asitli, şekerli yiyecekler diş çürüklerine yol açmakta ve ağız kokusuna neden olmaktadır. Bunların yanı sıra soğan ve sarımsak yemek, süt ürünlerini fazlaca tüketmek, sigara içmek, yoğun baharatlı gıdalar yemek de ağız kokusuna neden olan yiyecekler arasında sayılmaktadır. 

error: Copyright! Yaşamloji